| Lioana a întrebat:

Daca am contract de munca incheiat in noiembrie anul trecut, pot beneficia de concediu anul acesta in luna iulie? Sefa spune ca legal nu am dreptul la concediu decat dupa 1 an de la angajare. E adevarat? Dupa cat timp de la angajare prevede legea ca se poate lua concediu?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu este adevarat ce ti-a spus sefa.
Concediul de odihna trebuie acordat in fiecare an, aveai dreptul si anul trecut la zilele de concediu corespunzatoare timpului lucrat si ai dreptul la concediu si in acest an.
Pe de alta parte perioada concediului de odihna este stabilita prin intelegerea dintre angajat si angajator si concediul trebuie programat in fiecare an conform intelegerii.
Conform Codului muncii, citez:
"„ART.144.(1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.  
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.  
ART.145.(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.  
(2)Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă aplicabile.
(3)Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
ART.146.(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.  
(2)În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.
(3)Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
ART.148.(1)Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
(2)Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3)Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4)În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
(5)În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt."

4 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Dupa 6 luni poti cere concediu partial sau fara plata.

regis
| regis a răspuns:

E fals. Nu exista nici o interdictie in acest sens, poti sa iti iei concediul pe anul in curs chiar din prima zi de munca. Întâmplător eu am beneficiat de aproape doua săptămâni de concediu in prima luna de activitate.

regis
| regis a răspuns:

PS: nu doar ca nu exista o interdicție, pentru cele doua luni lucrate anul trecut, angajatilorul era obligat sa iti acorde cel putin 2 zile de concediu (depinde de data) chiar in anul trecut.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mie nu mi vine sa cred cum unii "șefi" decât pe acte ca in cap nu au nimic, pot minți angajații asa.
Nu este adevărat. Ai drept la concediu. O nebuna "sefa" ta