Sigur ca poti, doar ca trebuie sa fii atenta fiindca extragerea de bani este limitata la un ATM, fiind la 1000 sau 2000 de lei si fiecare extragere in parte, te costa un comision de 5 sau 10 euro.
Te sfatuiesc sa intri in orice banca ai tu apropiata, sa mergi la ghiseu cu cardul si sa spui ca vrei sa scoti 10.000 de lei (era doar un exemplu), fiindca atunci poti scoate sume mari intr-o singura tranzactie (retragere de bani), platind doar 1 singur comision bancar.
Eu fac acest lucru intotdeauna cand vin in tara, cu cardul din strainatate.
Ah, nu stiam asta, multumesc! am intrebat pe cineva si mi s-a zis ca pot scoate banii de pe card doar daca exista sucursala in Romania de la acea banca sau ca pot doar sa platesc (gen la un restaurant, magazin etc cu cardul), pentru ca pe card sunt euro si nu lei iar ca in Romania nu se pot scoate euro, iar pe mine ma intereseaza sa pot scoate bani din card in Romania
Eu sunt in Australia de 30 de ani si am venit in fiecare an in tara si evident ca ca banca mea australiana nu are nici o sucursala in Europa sau Romania, dar am scos bani din orice banca am intrat.
Dupa ce am platit mai multe comisioane bancare de la mai multe retrageri, m-am invatat minte ca-i si mais afe pentru acrdul meu dar si mai ieftin, sa intru intr-o banca sis a merg la ghiseu sa scot bani, toata suma care o doresc.
Cu folosirea ATM-ului este bine sa fii precauta, fiindca cel putin la cele de pe strada se pot monta cititoare de card si camere de luat vederi sa-ti vada pin-ul. deci nu sti safe decat in banca, sau la un ATM care este montat pe usa sau in coridorul unei banci.
Bineinteles ca poti paltii cu cardul strain absolut peste tot, la magazine, restaurante samd.
Nu are importanta daca sunt de debit sau credit, dar trebuie sa te asiguri ca sunt Visa sau Mastercard, fiindca sunt acceptate International, peste tot in lume.
Chiar nu stiam asta, multumesc din nou! ma bucur pana la urma ca nu este asa cum mi s-a zis ca ar putea sa fie si ca o sa pot sa imi folosesc cardul.
Eu iti spun din propria-mi experinta, fiindca eu nu am carduri sau conturi bancare romanesti, fiind cetatean australian cu domiciliul in Australia.
Trebuie sa-ti mai spun ceva, ce ai putea intreba la banca ta din strainatate.
Eu inainte sa plec din Australia merg la banca mea si anunt ca-n perioda xxxx (exemplu: 1 Julie-30 Julie) sunt overases, predominant in Romania ca ei sa puna notita asta in computer, ca in caz de vreau sa scot o suma mai mare de bani, sa nu-mi blocheze cardul.
Cu multi ani in urma am avut un card blocat si atunci am aflat ca ei nu stiau ca eu nu-s in Australia, fiindca nu-i anuntasem si voiam sa scot vreo $2000 intr-o tranzactie si atunci mi-au blocat cardul. Este o procedura pe care unele banci au implementat-o ca sa-si protejeze clientii.
Aah, am inteles. eu am nevoie de cardul si de contul asta bancar facut aici doar ca sa mi se faca un transfer bancar din Romania, apoi ma mut in tara definitiv, si imi voi face un cont nou cu alt card la o alta banca din Romania unde oricum imi voi transfera tot ce am pe acest card strain si imi voi inchide contul. as fi vrut sa astept pana atunci sa imi fac in tara cardul daca se putea dar era imposibil. si deci trebuia acum facut pentru acel transfer. deci banca stie oarecum despre chestia asta, desi ma voi duce luni sa mai rezolv cate ceva si o sa le mai zic asta o data, ca sa fie sigur.
FreddieM întreabă: