Dupa decesul parintilor fratii trebuie sa faca procedura succesorala. Daca sunt 2 frati fiecare va primi, drept mostenire, jumatate din imobil, asa ca un frate nu-l poate evacua pe celalalt din imobil. Dupa obtinerea certificatului de mostenitor fiecare va fi proprietar pe jumatate si apoi pot face partajul, in 3 moduri: 1Ffiecare va avea jumatate din imobil, daca poate fi practic impartit.
2. Unul obtine intreg imobilul si-l despagubeste pe celalalt pentru jumatatea acestuia.
3.Un frate ia intreg imobilul si celalalt obtine alte bunuri imobile sau mobile, de o valoare echivalenta, daca mai sunt si alte bunuri in masa succesorala.
Nu! Intai se face partajul si apoi se decide intre frati, ce vor sa faca cu imobilul respectiv!
Sunt doua lucuri diferite, care necesita 2 feluri de acte!
Fratele poate locuii in imobilul respectiv pana casa se vinde, daca asa s-a hotarat.
Daca el este de acord sa pastreze imobilul si sa plateasca jumatate de valoare fratelui, se apeleaza la un evaluator de imobil si tranzactia se poate face legala la un notar public.
Se face succesiunea, se imparte masa succesorala, adica averea parintilor, fiind doi frati, impartiti totul. Cum apartamentul e scump, il vindeti si impartiti banii, si cu partea ta iti cumperi ce iti poti permite.
Completare. Cat timp fratele are Actul de identitate emis pe imobilul respectiv, nu poate fi dat afara decat prin hotarare judecatoreasca definitiva. Pe timpul perioadei de iarna nu se pot face evacurari!
Se tine cont, in instanta, daca una dintre persoanele care cer dreptul asupra unui imobil, a facut investitii financiare, dovada facandu-se cu chitante si eventual martori,
Dupa decesul parintilor se inainteaza actele pentru succesiune. Daca fratii se inteleg, actiunea se face la notar. Dacà nu, succesiunea se face la judecatorie si instanta hotaraste. In principiu, fratele are 50%, nu poate fi evacuat.