| kyrcea a întrebat:

Daca angajatorul refuza incheierea contractului cu litera b pot demisiona fara preaviz fara sa mi se opreasca din salariu? Ce suma maxima sau cat la suta din salar poate opri angajatorul daca demisionez fara preaviz?
Pot scapa fara preaviz daca invoc motivul demisiei prin neplata orelor suplimentare care au fost cerute doar verbal ( fara condica si cu plata partiala la negru )?
Multumesc!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Poti demisiona, dar nu fara preaviz, daca angajatorul solicita sa respecti preavizul.
Ca exceptie poti demisiona fara preaviz in perioada de proba sau daca angajatorul nu-si respecta obligatiile, se poate sa invoci si motivul indicat de tine.
De regula angajatorul trebuie sa-ti plateasca munca efectuata, conform contractului individual de munca, inclusiv concediul de odihna neefectuat.
Ca exceptie iti poate retine din salariul datorat o parte, dar numai daca a intervenit raspunderea materiale pentru pagube cauzate de tine si s-a emis decizia de retinere.
Te sfatuiesc sa nu-ti dai demisia, daca o faci nu vei beneficia de somaj si indemnizatia aferenta.

| kyrcea explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc pentru raspuns.
Sincer nu e vorba de somaj. "O parte " inseamna 50% din net? Imi poate opri bani si din zilele de concediu neefectuate sau doar din salar? Nu gasesc clar in lege procentul exact care poate fi oprit din salar... Nu e legea clara...
Pot demisiona fara preaviz cu unul din motive:
1 Lipsa fisa postului
2 Lipsa condica de prezente sau grafic de ture
3 Lipsa medicina muncii anuala
4 Lipsa personal ( munca a 5-6 oameni o fac doar 4 si programul e in ture asta inseamna 8 ore zi non stop.
5 Stres si presiune verbala la locul de munca privind desfasurarea activitatii

| Ioandelasal a răspuns (pentru kyrcea):

N-ai gasit fiindca n-ai cautat unde trebuie.
Conform Codului muncii, rep. in 2011, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 257.
(1) Suma stabilită pentru acoperirea daunelor se reţine în rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei în cauză din partea angajatorului la care este încadrată în muncă.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăşi împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea cel în cauză jumătate din salariul respectiv."
Asa cum spune legea retinerea este din salariul net.
Cateva din cele aratate nu sunt motive valabile in toate cazurile, de ex. fisa postului nu este obligatorie la fiecare loc de munca, la fel nici condica de prezenta, graficul de ture, munca cu timp normal este de 8 ore pe zi, poate exista o oarecare presiune la locul de munca, pentru a motiva salariatii.
Si apoi se poate ajunge in instanta de judecata, daca angajatorul iti cere sa respecti preavizul, tu nu il respecti, angajatorul iti desface disciplinar contractul de munca pentru absente nemotivate si tu il dai in judecata pentru asta.
Desfacerea disciplinara a CIM iti poate ingreuna o noua angajare, nici un angajator nu vrea salariati indisciplinati.

2 răspunsuri:
Întrebări similare