Întrebare recomandată | brk a întrebat:

Daca as folosi svastica, ca poza de profil la facebook as avea de suferit? adica e ilegal?

16 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform OUG 31/2002, astfel cum a fost md. prin Legea 278/2006, este ilegal, citez:
"ART.4
(1) Raspandirea sau vanzarea, prin orice mijloace, ori confectionarea de simboluri fasciste, rasiste sau xenofobe, precum si detinerea, in vederea raspandirii sau vanzarii, a unor astfel de simboluri se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si utilizarea in public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe."

| Arthur a răspuns:

Ce te faci cu istoria milenară. Trebuie strict interzis buddhismul pentru că rar întâlnim o statuie a lui Buddha fără simbolul svasticii pe piept, pe palmă sau pe haine.
Cu mânie revoluţionară trebuie să radem tot ce e legat de civilizaţia cretană unde a fost folosită ca semn sacru sau ca element decoratov, grecii moştenind de la ei motivele decorative de tip labirint având svastica în centru. Apoi ştergem şi civilizaţiile mai vechi de pe malurile Indusului unde întâlnim iarăşi svastica sub diferite forme şi orientări.
" Svastica este omniprezentă în Asia, având cele mai benigne conotaţii, de la pace, prosperitate (India), noroc (Nepal, India, Pakistan), până la eternitate (Mongolia) şi sacru (Coreea, India). "
Este un simbol al păcii şi iluminării.
Totul depinde de context iar cei limitaţi se vor simţii ameninţaţi la fel ca arabii de vreo ambulanţă cu simbolulul crucii roşii pe caroserie.

| KodrutZ a răspuns (pentru Arthur):

Svastica nazista nu e identica cu aia budista. Vedeti aici - http://www.flickr.com/photos/49337086@N07/4525274963/lightbox/

| florin1979 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Eu stiu ca internetul este inca liber, sau asa imi place sa cred.

| BrianGreen a răspuns:

Nu stiu ce poti sa patesti dar stiu ca este un semn intezis.

| Arthur a răspuns (pentru KodrutZ):

Mai studiază amice, pe bucăţi nu o să reuşeşti niciodată! Vorbeam de un simbol şi nu există simbol cu rotaţie spre dreapta şi simbol cu rotaţie spre stânga. Atât te duce capul? Deci cele două sunt total diferite, atunci poate te ajută svastică spre dreapta şi svastică spre stânga ( antice şi dedemult, mult înainte de nazism ) : http://upload.wikimedia.org/......stikas.JPG
Asta dacă Hitler nu e de fapt highlander.

| AxelBv a răspuns:

Nu te va aresta nimeni, dar toata lumea te va considera un puţoi care sufera de ne-bagare-in-seama.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Sigur s-a mai schimbat legea. Anul trecut, doar am vazut un tip cu tatuajul zvastica pe picior.
Eu stau in Germania. Cand eram la scoala, copii faceau salutul lui Hitler la misto. Am vazut rockeri cu geci de piele, pe care scriau "Gegen Nazis", adica impotriva nazistilor. It's not a big deal anymore.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru florin1979):

Nu are legatura libertatea internetului cu utilizarea publica a unor insemne interzise prin lege. Orice este liber, atata timp cat nu incalci libertatea altuia ori legea.

| KodrutZ a răspuns (pentru Arthur):

Probabil depinde si de contextul in care e folosit, dar cum e isteria asta cu jidanismul si political corectnessu' la mare pret zilele astea, cred ca te-ar condamna si pentru o zvastica pe care o ai semn din nastere... asa ca, brk, stai linistit cu zvasticile pe Facebook, mai bine pui un penis sau un anus, ai sanse mai mari sa scapi fara ban si fara alte consecinte, cu mult mai grave.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru anonim_4396):

Legea nu s-a schimbat, este in vigoare asa cum am citat-o. Ca se aplica ori nu asta este o alta discutie, vezi si celebrul caz Mazare, primarul de Constanta.

| Danut_Popa_1961 a răspuns (pentru KodrutZ):

E aceeasi.aintoarce imaginea pe verso, pe o hartie transparenta, si vei vedea asta.

| Danut_Popa_1961 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Daca desenezi 2 svastici pe o hartie transparenta, una budista, cealalta fascista, si intorci pe verso una din ele, sunt identice.Fondul pe care sunt incadrate difera, impreuna-svastica si fond-formand steagul nazist.Acesta constituie infractiunea, dar svastica luata separat nu poate atrage consecinte legale.Personal am un mare discomfort cand imi apare in fata svastica.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Danut_Popa_1961):

N-am facut studiul zvasticii si nici nu intereseaza, avand in vedere subiectul intrebarii. Am raspuns strict la intrebarea privind ilegalitatea si am citat prevederea legala. Ca este corecta ori nu, ca se aplica ori nu, aceasta este o alta discutie.

| florin1979 a răspuns (pentru Ioandelasal):

La mazare e mana lui basescu acolo e politica curata.

| CosminC86 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Prietene ce ti se pare atat de rau ca a folosit la o parada o uniforma nazista? Dar daca se imbraca intr-o uniforma din armata rosie, bat pariu ca nu mai ridica nimeni ratul sa latre. Eu personal mi-as tatua-o in frunte, ca semn de recunoastere pentru soldatii romani si germani care au murit la Stalingrad de pomana.

Întrebări similare