Iata cateva puncte:
- reducerea TVA la nivelul cotei unice (16%) masura care in prima faza ar scadea veniturile la buget, insa in scurt timp acestea vor creste, marindu-se simtitor masa impozabila. Toate tarile care au crescut cota TVA, inclusiv Romania, au inregistrat in scurt timp scaderi ale sumelor incasate.
- extinderea programului de garantare Prima Casa si la cei care au deja o locuinta si vor sa o vanda sa isi ia alta mai scumpa. Aceasta masura ar stimula putin imobiliarele cu un efect benefic de bulgare de zapada.
- scutirea totala de impozit a profitului reinvestit - ar determina redirectionarea unor sume impresionante spre investitiile productive. Este trist ca multi patroni prefera sa cumpere un autoturism de zeci de mii de euro in leasing, pentru a nu da o gramada de bani la stat, in loc sa ii foloseasca pentru a achizitiona utilaje, spatii de spatii de productie, licente de fabricatie etc.
- eliminarea impozitului forfetar si a oricarei forme de impunere de acest gen. Impozitul forfetar a dus la inchiderea a 80.000 de firme (e cifra oficiala, in realitate s-ar putea sa fie mai mare). Aceste firme nu plateau impozit pe profit, dar plateau o gramada de alte taxe si contribuiau in multe alte moduri la PIB. Astazi statul plateste ajutoare sociale sau de somaj angajatilor sau chiar patronilor multora dintre acestea.
- desfiintarea Ministerului Agriculturii, acesta nu face decat sa tina in spate o structura colosala, destinata directionarii banilor spre clientela politica, nicidecum spre problemele agriculturii. Atat micii producatori cat si marile asociatii agricole se descurca mai usor de unii singuri, mai ales daca se elimina concurenta neloiala generata de cei care reusesc sa obtina subventii si ajutoare de la stat.
- stimularea micilor proprietari de terenuri agricole sa le cedeze in arenda. De exemplu, atunci cand un investitor depune la primarie o instiintare ca este interesat de o exploatare de minim 100 de ha, intr-o anumita zona, proprietarii sa aiba de ales intre a arenda acele terenuri in schimbul unei cantitati modice de produse (de ex 200 kg/ha) sau de a plati impozit pe respectivul teren. Bineinteles, unde nu exista investitor interesati, nu exista nici impozitul pe teren. Totodata, investitorul respectiv ar trebui sa aiba dreptul de a repartiza un teren de calitate echivalenta, in aceeasi zona, proprietarului care detine un teren in mijlocul exploatatiei respective si care refuza sa il dea in arenda.
- reducerea drastica a personalului din Jandarmerie. Tara a supravietuit decenii la rand fara jandarmerie, iar banii investiti in echipamentele acestora (incepand de la uniforme de interventie, bastoane, scuturi, sprayuri lacrimogene si pana la autovehicule sau cladiri) ar prinde foarte bine spitalelor sau scolilor. Un efectiv de cel mult 500 de jandarmi la nivel national ar face fata oricarei situatii speciale, iar pentru plimbat pe strazi si pazit usi de intrare exista Politia Locala.
- impunerea unor limite in privinta achizitiilor publice, incepand de la autovehicule. Este inadmisibil ca alesii de la orice nivel sa se plimbe cu limuzinele pe bani publici. Cred ca limitarea la Logan sau Sandero cu motor de 1.2 (daca nu se poate explicit, atunci prin fixarea unei limite superioare de pret si cilindree) si cu un standard fix de dotari ar aduce economii uriase. Exceptii ar putea face premierul si presedintele, iar cele cateva institutii care au nevoie foarte des de masini pentru protocol (de ex ministerul de externe) ar putea avea la dispozitie cateva masini de lux. Cei care au nevoie doar ocazional, inclusiv consiliile locale sau judetene, isi pot inchiria sau chiar primi gratuit de la dealeri astfel de masini, atunci cand au nevoie.
- legalizarea prostitutiei - conform noului cod penal oricum nu mai este infractiune, de ce sa nu fie si reglementata si sa aduca ceva bani la buget?
Poate nici legalizarea drogurilor usoare, cu stabilirea clara a conditiilor si cu o accizare corespunzatoare, nu este o idee chiar rea. Ar putea aduce bani la buget si poate chiar s-ar inregistra o scadere a consumului de droguri "grele". Si pentru cine nu stie, acestea nu dau dependenta si dauneaza mult mai putin decat alcoolul sau tutunul, ca sa nu mai vorbim de etnobotanice.
O lege in care presedintele sa nu mai aiba puterea sa numesca primul ministru ci parlamentul si posibilitatea de a nu mai fi presedinte jucator, ca se vede unde dracu ne-a dus desteptaciunea in decizii luate de unu' singur.
- secularizarea averilor mânăstirești
- secularizarea averilor a caror provenienta nu poate fi demonstrata
- dizolvarea parlamentului
- reforma agrara
- reforma invatamantului
- schimbarea codului civil si codului penal (inclusiv legalizarea si impozitarea prostitutiei si a drogurilor usoare)
- reindustrializarea tarii (investitii masive in combinate)
- reforma transporturilor (investitii masive in infrastructura)
- supraimpozitarea profiturilor mari si stabilirea unei cifre fixe de impozit pe profiturile mici (sub o anumita suma)
Oricum pentru multe reforme este prea tarziu. tara a fost deja adusa la sapa de lemn...
Intr-o tara normala, presedintele nu da legi...si daca ar face acest lucru, el nu mai poate fi numit presedinte
Vrei sa dai mai multe detalii despre intrebare?
Probabil ca daca as fi presedinte prima data as da o lege prin casa ca se interzica eutanasia, casatoriile intre homosexuali sau lesbi si avorturile. Apoi as face o lege a educatiei ca toti elevii care termina liceul sa poata sa termine si o facultate si as introduce din nou scolile profesionale pentru cei care poate ca nu au posibilitate de a face un liceu.As face un program care sa permita restaurarea tuturor monumentelor ce fac parte din patrimoniul UNESCO apoi m-as ocupa exclusiv de infrastructurasi nu as permite ca oamenii sa nu-si traga canalizare si apa in casa.
Ca sa imbunatatesc situatia economica, eu:
- as taia salariile celor din politica (pentru ca sunt platiti oricum degeaba)
-as incerca sa maresc PIB-ul(produsul intern brut), adica adio importuri, consumam numai produse romanesti ca sa functioneze fabricile si sa aiba oamenii de lucru
-as incerca sa promovez mai mult turismul, caci resurse avem destule, si naturale si culturale doar ca nu se oboseste nimeni sa le imbunatateasca, sa le faca reclama serioasa
- as interzice programele tv care promoveaza prostia(baza imbecilitatii de astazi) si in schimb as afisa mai des oamenii de cultura, sfaturi de viata, inclusiv cum sa iti distribui eficient economiile(caci eram la categoria financiara)
- as investi in invatamant, ca acolo sta viitorul. As tine elevii, studentii in tara. Burse, locuri de munca asigurate, recompense, motivari, stimulari, proiecte, voluntariat etc
- batranii~pensionarii (cei care se pot deplasa) de asemenea i-as include in diferite programe in care sa isi foloseasca aptitudinile cu placere, sa nu se mai gandeasca la probleme, sa se simta utili
Nu stiu cum sta treaba cu drogurile, dar eu o vad ca pe o forma de distrugere si nicidecum o imbunatatire. Cam atat pana acum, daca imi mai vin idei o sa-ti mai scriu, desi nu stiu cu ce rost ca sanse de schimbare in bine nu prea vad. Fiecare tine cont de interesul lui, tara poate sa se faca praf si pulbere.