Sotul supravietuitor are dreptul la pensia de urmas daca indeplineste conditiile prevazute in Legea nr.263/2010, art.83 si urmatoarele, in prezent, in cazul femeii, de la varsta de 59 ani si 2 luni(anexa 5 la lege), citez:
"ART.83.Pensia de urmas se cuvine... sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
ART.85.(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0, 5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6, 0% pentru fiecare an de casatorie in minus.
ART.86.(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.
(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).
ART.87.Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute la art. 85 si la art. 86 alin. (1) beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5)." Numai bine!
Salut.
Bunica ta are dreptul la pensie de urmaş numai în următoarele situaţii :
,, - dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale sau tuberculozei şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie.
-beneficiază de pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, daca în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).
-dacă are în îngrijire la data decesului susţinătorului unul sau mai mulţi copii în varstă de până la 7 ani, beneficiază de pensie de urmaş până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, în perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie stabilit conform art. 5 alin. (3). "
Cuantumul pensiei se stabileşte prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de susţinator, aferent pensiei, în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel :
,, - pentru un singur urmaş, 50 %.
-pentru doi urmaşi, 75%.
-pentru trei sau mai mulţi, 100%. "
Actele necesare pentru obţinere pensiei de urmaş sunt următoarele : cerere tip, certificatul de deces (original şi copie), cauza decesului pentru susţinătorul decedat care nu are calitatea de pensionar, adeverinţa de studii pentru urmaşii copii peste vârsta de 16 ani, actul de identitate al solicitantului,carnet de muncă(copie şi original), talonul de pensie al decedatului, acte de stare civilă ale solicitantului şi ale urmasilor din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul.
Succes.
Pensia de urmas se da numai in anumite cazuri, din cate stiu eu. Una ar fi atunci cand ea are o pensie mult mai mica decat a avut el, atunci se poate face ca ea sa ia in continuare pensia lui in locul pensiei ei, alta este daca el a lucrat la cfr sau in armata, acolo supravietuitorul ia un ajutor lunar de la asociatia cfr-istilor, respectiv a ofiterilor in rezerva, care nu este exact pensie de urmas. Sper ca nu am gresit si te-am bagat mai tare in ceata.