| Gaby227 a întrebat:

Daca cineva te obliga sa faci un anumit lucru se considera infractiune? Se pedepseste juridic?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Onform Codului penal fapta savarsita sub constrangere fizica sau morala nu constituioe infractiune si nu se pedepseste, citez:
"ART.23. Dispoziţii generale  
  (1) Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, dacă a fost comisă în condiţiile vreuneia dintre cauzele de neimputabilitate.
(2) Efectul cauzelor de neimputabilitate nu se extinde asupra participanţilor, cu excepţia cazului fortuit.  
  ART.24.Constrângerea fizică  
  Nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârşită din cauza unei constrângeri fizice căreia făptuitorul nu i-a putut rezista.
  ART.25.Constrângerea morală  
  Nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârşită din cauza unei constrângeri morale, exercitată prin ameninţare cu un pericol grav pentru persoana făptuitorului ori a altuia şi care nu putea fi înlăturat în alt mod."

3 răspunsuri:
| Ironwin a răspuns:

Doar daca ce te obliga sa faci incalca o lege. Sau modul in care te obliga este nelegal. Exemple : daca eu te oblig cu vorba buna sa treci pe culoarea verde la semafor, atunci totul este in regula, dar daca te oblig sa treci tot pe verde dar te bat ca sa te conving, atunci nu este in regula.

| KiszMy a răspuns:

Depinde de caz. Dacă persoana exploatată a fost privată de libertate(fizic), cel care a exploatat-o poate fi acuzat de lipsire de libertate în mod ilegal. Dacă persoana exploatată a fost constrânsă doar cu amenințări, cel care a exploatat-o poate fi acuzat de supunere la muncă forțată, dar persoana exploatată este considerată vulnerabilă și este tratată(ca atare).

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

(1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată ori pentru un membru de familie al acesteia, în scopul prevăzut în alin. (1).
(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost comise în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Întrebări similare