In legislatia rutiera nu se face distinctie intre diferitele categorii de drumuri, se spune doar ca pe drumurile publice se circula cu luminile de drum ori de intalnire aprinse, asa ca trebuie respectata aceasta obligatie pe toate drumurile, conform principiului "unde legea nu distinge, nu trebuie sa distingem nici noi". Numai bine!
@ioandelasal - ba da, se face distinctie intre categoriile de drumuri, vezi OUG 195/2002, art. 144/(2).
Nu se face distinctie insa intre gradele de vizibilitate, deci da, circuland cu un autoturism pe un drum national european, ai obligatia de a aprinde luminile de intalnire si pe timpul zilei.
Si atentie, nu conteaza nici daca esti in interiorul sau in afara localitatii.
Scuze, am scris gresit numarul articolului de mai sus, este vorba de articolul 44 din ordonanta, nu de 144.
@tectonik - art. 44 aliniatul 2 iti spune foarte clar ce obligatii ai.
Articolul din 114 din regulament nu anuleaza articolul 44 din ordonanta, ci stabileste cand vei folosi lumini de intalnire si cand vei folosi lumini de drum. Nu iti spune ca atunci cand drumul este bine iluminat poti sa nu le folosesti deloc. Iar daca tot nu esti convins, cauta in dictionar definitia cuvantului ILUMINAT si vei vedea ca ziua drumurile nu sunt iluminate, ci doar LUMINATE, iluminarea presupunand existenta unei surse de lumina ARTIFICIALA.
Oricum ai lua-o, articolul 114 spune pe scurt asa "conducatorii de autovehicule SUNT OBLIGATI SA FOLOSEASCA LUMINILE DE DRUM SAU DE INTALNIRE", si nu "conducatorii de autovehicule pot sa nu utilizeze luminile atunci cand gradul de iluminare al drumului public o permite". Daca nu sesizezi diferenta, nu ai o problema de cunoastere a legii, ci carente grave de logica.
Bună.
Da, indiferent că este zi sau noapte. Citește legislația și apoi treci la chestionare.
Pa, pa.
Eu din cate stiu acum e obligatoriu si in timpul zilei sa fie luminile aprinse, cred
Da! Intotdeauna trebuie sa aprinzi faza scurta. Legea nu se aplica si in oras. In oras le aprinzi decat noaptea.