| guest24592 a întrebat:

Daca efectuez o depasire pe linia discontinua si intre timp apare linie continua sau trecere de pietoni (in timp ce ma aflu pe contrasens, in depasire) risc sa pierd permisul? Mie nu mi se pare corect sa se intample acest lucru, fiindca nu sunt Dumnezeu sa prevad ce urmeaza sa apara pe marcajul rutier. Poate depasesc 3 masini consecutiv si atunci se intelege de la sine ca depasirea o sa fie mult mai lunga...

13 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Exista semne de circulatie care anunta din timp ca va fi o zona cu depasirea interzisa. Nu apare asa brusc linia ai continua. E strict vina ta ca nu te asiguri din timp ca poti efectua legal depasirea.

| Holiday a răspuns (pentru suntserios):

"Exista semne de circulatie care anunta din timp ca va fi o zona cu depasirea interzisa."

Care e semnul ala?! A, ok, exista semne de presemnalizare a trecerilor de pietoni, a trecerilor la nivel cu calea ferata, si alte locuri specifice, unde depasirea e interzisa, dar care e semnul care presemnalizeaza linia continua din curbe, sau varf de panta? Semnul "depasirea interzisa" intra in vigoare exact din locul unde este amplasat, nu dupa 100 de metri. Referitor la linia care apare, in cazul in care depasirea e interzisa, e continua, nu discontinua.

| suntserios a răspuns (pentru Holiday):

Am editat cu linia continua / discontinua.

In rest nu am zis de vreun semn de presemnalizare a liniei continue ci a zonelor cu depasirea interzisa. Ca el zicea de treceri de pietoni.

Plus si semnul cu depasirea interzisa il vezi de departe, mult mai de departe decat linia in sine

| Holiday a răspuns (pentru suntserios):

Vezi pe naiba, de departe. Daca esti in spatele unui camion, de exemplu, nu-l vezi nici la 20m. Si oricum, cat de departe poti sa-l vezi? 100m? In general, depasirile in mers se fac pe distanta mai mare de 100m.

"In rest nu am zis de vreun semn de presemnalizare a liniei continue ci a zonelor cu depasirea interzisa."

laughing) Zonele cu linie continua sunt exact alea unde este depasirea interzisa. Adica linia continua indica acest fapt. Inclusiv in zona trecerilor de pietoni, pe poduri, sub poduri, in tunele, in zona trecerilor de cale ferata, etc, este linie continua. Ideea e ca in unele cazuri zona e presemnalizate, in altele doar aparitia liniei continue iti indica asta. Iar semnul de "depasirea interzisa" oricum nu este amplasat in toate zonele unde ai linie continua. De fapt, in majoritatea cazurilor nu exista.

| mihai69 a răspuns:

Da.
Dacă te apuci să depășești mai multe mașini la rând, ești obligat să te asiguri că poți efectua manevra în siguranță și fără să incalci vreo regulă de circulație. Ce ți se pare ție corect (sau nu) e irelevant în fața legii.

| johnnny123 a răspuns:

"nu sunt Dumnezeu sa prevad ce urmeaza sa apara"

Păi eu știam că nu ai voie să te angajezi într-o depășire fără să te asiguri, ceea ce nu poți face fără să ai vizibilitate suficientă. Iar dacă ai vizibilitate, poți vedea și că se termină linia întreruptă.

Dar dacă tu te apuci să depășești câte trei mașini într-o singură depășire, deja este clar cum depășești tu.

| adryang78 a răspuns:

În principiu, dacă ai început manevra de depășire pe linie discontinuă, nu ai nicio problemă.
Dar, atenție, nu este permis să depășești coloana. Trei mașini consecutiv înseamnă coloană, și atunci riști să rămâi fără permis.
Depășirea corectă se face pe rând, câte o mașină.

| suntserios a răspuns (pentru adryang78):

Gresit si complet eronat ce spui tu.
Stii tu ceva, dar esti pe langa. Nu iti interzice nici lege sa depasesti o coloana in mers. Este interzis sa depasesti o coloana stationara conform

Art. 120
(1) Se interzice depăşirea vehiculelor:
...
k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloană de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie.

| goguPatent a răspuns (pentru adryang78):

Ba e permis

| Holiday a răspuns (pentru adryang78):

De fapt, nu exista nicio lege care sa-ti interzica sa depasesti o coloana care se afla IN MERS.

| mihai69 a răspuns (pentru Holiday):

Ba da, dar numai dacă depășirea se face pe linia de tramvai.

| Holiday a răspuns (pentru mihai69):

Pe strazile cu o singura banda de circulatie pe sens se poate depasi si pe linia de tramvai. Singura conditie e sa nu blochezi linia. Adica, dupa ce depasesti una, doua, sau zece masini, sa revii pe banda de pe care ai iesit.

| GligoresiLaruca a răspuns:

Asa am ramas pieton 30 de zile.