| stefanidolulfemeilor a întrebat:

Daca eu mor dupa cateva luni de pensie, unde se duc toti banii din pensia care ar trebui sa imi vina mie platita timp de 40 de ani luata din salariu?

Răspuns Câştigător
| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Soția poate încasa 50% din pensia soțului decedat, dacă nu are alte venituri, sau renunță la pensia ei. Sau cel puțin așa știam.
Copiii pot primi pensie de urmaș până la 18 ani sau până la 26, dacă sunt în timpul studiilor, cum a zis și Ioandelasal.

13 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca a ramas sotia si copiii sub 26 de ani (daca urmeaza studii) acestia primesc pensie de urmas.

| darrio2007 a răspuns:

Pensie de urmaș.

| Violleta2022 a răspuns:

La sotia sau copii tai!

| Violleta2022 a răspuns:

Matusa mea nu a lucrat nici o zi in viata ei, dar sotul ei da.
Dupa moartea sotului ei i s-a facut pensie de urmas si i s-a dat in locul sotului ei.

| mihai69 a răspuns:

La șmecherii cu pensii speciale, evident!

| mi25 a răspuns (pentru mihai69):

Mihai, ti-am apreciat raspunsurile pana acum, dar acesta este gresit, din 2 motive:
1. Fondul de pensii sociale publice este mai mic decat cuantumul de pensii platit.
2. Pensiile speciale se platesc de la bugetul de stat, nu de la fondul de pensiile sociale.
3. Cei care primesc pensii speciale si pensii de serviciu, contribuie la bugetul de pensii al acelor sisteme. Si din informare, aceste bugete nu sunt deficitare.

| mihai69 a răspuns (pentru mi25):

Nu te-ai prins: era o glumă.winking

| mi25 a răspuns (pentru mihai69):

Scuze atunci!

| Freya1 a răspuns:

La sotie, copii în funcție de caz, de vârstă.

| VoidEternal a răspuns:

Rămân la stat.

| mi25 a răspuns (pentru VoidEternal):

Daca taceai, filozof ramaneai. Statul contribuie la fondul de pensii, nu invers. Am scris mai sus.

| mi25 a răspuns (pentru VoidEternal):

Nu mi s-a postat un raspuns. O sa-l repostez.
Cele 25 de procente se impart in pilonul I, care reprezinta 21, 25 de procente - pentru pensia publica si 3, 75% pentru pilonul II care reprezinta pensia privata.
Pensia privata o primesti ca pensie suplimentara, dupa iesirea la pensie, iar daca raman bani dupa deces, raman urmasilor.
Banii de la pilonul I se aduna intr-un fond, fara destinatie si contabilizare personala, deci nu se cuantifica sumele depuse per persoana.
Din acest fond se patesc pensiile calculate onform legilor, celor care au contribuit la acest fond, urmasilor acestora.
De catva ani buni - fata de inainte de anul 2000 - fondurile adunate la sistemul public de pensii sunt mai mici cu cateva miliarde decat drepturile de pensii platite. Aceste miliarde se acopera de la bugetul de stat.
Pensiile speciale nu se platesc de la fondul de pensii sociale publice, acestea provenind din fondurile contributorilor din sisteme si care, din informatiile mele, sunt echilibrate cu pensiile.

| RoxanaIoana108 a răspuns:

Buna! Urmasilor tăi! Se numeste pensie de urmaș.
Zi frumoasă!