| fugi5555 a întrebat:

Dacă girezi o persoana și persoana respectiva nu-și plătește datoriile, tu ești obligat sa i le plătești lui si îți pune proprire pe card? Nu exista cumva sa anulezi girarea pentru ca îți creează probleme mari? Nu poți s-o dai in judecată sau ceva?

9 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, esti obligat, avand in vedere ca garantia este tocmai pentru ca creditorul sa poata obtine restituirea datoriei de la garant, daca nu o poate obtine de la debitor.

| darrio2007 a răspuns:

In momentul cand ai girat pe cineva, iti asumi raspunderea pentru plata datoriei acelei persoane. Daca semnezi ca fraierul fara sa stii asta, nu mai este nimic de zis. Nu castigi daca il dai in judecata.

| Simpatic a răspuns:

Pai regula de baza asta este, daca girezi si acea persoana nu plateste, cei care au girat acea persoana trebuie sa plateasca ei.
Este una dintre cele mai mari prostii, asa si-au pierdut multi viata si casele girand persoane pardon oameni nenorociti care nu au mai platit ratele, ba unii au si fugi din tara.
Asa ca sfatul meu nu girati pe nimeni decat pe parinti sau frati, si aceia doar daca merita, ai mei merita asa ca am sa-i girez happy

suntserios
| suntserios a răspuns:

Nu stiu daca se mai dau credite cu giranti in ultima vreme. nu am auzit nicio banca cu oferte de genul.

Dar asta e fix scopul girantului, practic tu semnezi acolo ca te obligi sa platesti ratele in locul celui pe care il girezi. Adica nu vad sensul intrebarii tale, daca tu te obligi sa platesti in locul lui cand accepti sa fii girant de ce intrebi daca esti obligat.

Singurul drept al girantului e sa recupereze pe cale civila banii de la datornic si cam atat.

| fugi5555 explică (pentru suntserios):

Întrebam dacă poți sa faci cumva sa nu mai plătești? Ideea e ca de Creează multe probleme din cauza unui prost și ma gândeam dacă este penal sa faci asta, unii pot rămâne fără casa din cauza altora

| suntserios a răspuns (pentru fugi5555):

Pai trebuia sa te gandesti inainte sa girezi pentru el daca stiai ca e prost

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Girantul face parte din contract. Cât durează contractul, durează și girarea.
Banii se iau de la tine din cont, nu de pe card direct.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Girantul ar trebui sa plătească doar in cazul in care cel pentru care a girat, rămâne in imposibilitatea de a plati. Daca el nu vrea sa plătească desi are posibilități atunci banca ar trebui in primul rand sa facă proprire pe contul lui sau la locul unde lucrează daca nu ii intra salariul in cont. Dar băncile nu țin cont de acest amănunt, si încurajează giranții sa se judece cu respectivul. Nu cunosc Legea, dar eu cred ca e omenește ca justiția sa facă dreptate atunci când datornicul refuza sa plătească.

| Nonolita a răspuns:

Da, esti obligat sa-i platesti datoriile. Doar de aia ai girat pentru el. Nu se poate retrage/anula girarea. Poti sa-l dai in judecata dar asta nu va opri platile tale. Va veti judeca pentru recuperarea prejudiciului. Daca are de unde sa-ti dea.
Daca imi spui pentru ce ai girat, pot sa-ti fac unele sugestii.