Nu, nu au vrut sa il aresteze. Prefectul era la un proces, si mergea insotit de doi politisti pentru ca fusese amenintat cu moartea de Codreanu. Iar Codreanu i-a impuscat mortal pe prefect si unul din politisti, si l-a ranit foarte grav pe celalat politist. Ce legitima aparare e asta, in care te aperi asa eficace incat dobori trei oameni antrenati, suntem intr-un western prost? CE instanta l-a achitat pe Codreanu, aici e cheia. Curtea cu juri. Daca votai pentru condamnarea lui Codreanu, erai mort. Asta e esenta tacticii teroriste a Legiunii; statul te poate inchide, dar Legiunea te impusca, asa ca trebuie sa asculti de Legiune.
Ceva a la mafia siciliană; sau columbiană. Citisem undeva pe net (nu mai reţin unde) că prefectul a zis către oamenii lui: Arestaţi-l! Dar poate n-a fost aşa. Atunci e chiar gratuit gestul lui. Ce s-a întâmplat, mai exact, acolo pe treptele tribunalului? Ştii? El a ieşit să fumeze o ţigară, prefectul a apărut şi el...şi mai ce? Recunosc că nu m-am documentat foarte mult.
Pe de altă parte, se vede că justiţia putea totuşi să îşi facă treaba, dacă voia. Spun asta, pentru că ceva ani mai târziu Codreanu a ajuns totuşi la închisoarea de la Jilava. Cine l-a judecat atunci? Nu tot Curtea cu juri? Deci se putea.
Codreanu a fost arestat de mai multe ori; sa fi arestat nu e mare lucru. A fost arestat pentru complot, cand povesteste chiar el in ''Pentru Legionari'' ca a complotat asasinarea ministrilor; a fost achitat de curtea cu juri, toti juratii purtau la butoniera zvastica, simbolul partidului LANC, condus de A.C.Cuza. Atunci, locotenentul sau Ion Mota l-a asasinat in sala tribunalului pe complicele lor, Vernichescu, vezi-doamne, tradator, si a devenit un erou; asa ca Codreanu a vrut sa fie si el erou. Iar cand spui tu, deja se instalase dictatura regala. Da, se putea, dar sub o dictatura, ca juratii sa se teama mai mult de dictatura, decat de legionari.
Exact. Omisesem aspectul ăsta, că era dictatura regală. Deci alte condiţii. Ce istorie complicată a fost şi în perioada interbelică! Când am pus întrebarea, tocmai eram sub influenţa unui interviu, găsit întâmplător pe Youtube, în care invitatul lui Gavriliuc (sper că i-am scris bine numele) era un profesor (sau istoric?) Gică Manole - un tip exploziv, vulcanic.
Mafia Siciliana terorizeaza societatea ca aceasta sa ii lase ei contractele de construnctii. Cartelele Columbiene, ca societate sa ii permita productia si traficul de cocaina. Iar Legiunea, terorizeaza societatea ca sa o captureze cu totul. Cred ca prefer Mafia plus Cartelele, Legiunii.
Politica si banii, detalii gasesti in multe locuri, daca chiar esti interesat si n-ai pus intrebarea doar ca sa te afli in treaba.
E de marea actualitate un eveniment de acu' una sută ani... cum ar zice un francez: who cares?
Dacă nu ai ceva util de spus, eu cred că n-ar trebui să răspunzi doar aşa, ca să te afli în treabă. Întrebarea e una legitimă. Chiar dacă s-au scris multe pe tema asta, nu înseamnă că nu putem şi noi să avem un punct de vedere. Pe toţi ne interesează ca justiţia să-şi facă treaba; fie atunci, fie acum. Dacă aşa s-a pronunţat justiţia atunci, ne putem pe bună dreptate întreba dacă aşa ceva nu se poate întâmpla şi acum. În ceva trebuie să avem şi noi încredere. În biserică nu, în politică nu, în servicii nu... Măcar în justiţie să avem.
Uite aici un articol foarte bine documentat pe subiect: https://www.historia.ro/......egionara-i
Acum cinci minute am văzut răspunsul tău. Şi am citit articolul. Da, se explică mai bine aici decât în articolele pe care le citisem eu.
CristaIon întreabă: