Viza de flotant se aplica persoanelor care, din diferite motive, locuiesc in alta parte decat acolo unde au domiciliul stabil (muncitori sezonieri, elevi, studenti, persoane care locuiesc in gazda, la rude etc.)
Daca te-ai mutat temporar este bine sa declari acest lucru la Serviciul de Evidenta a Persoanelor din cadrul Politiei in raza localitatii unde locuiesti temporar. Resedinta se inscrie in actul de identitate la cererea personei care locuieste mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinta secundara.
Pentru a obtine o viza de resedinta (flotant) trebuie sa faci dovada ca ai spatiu de locuit. Dovada o faci fie cu un contract de inchiriere (inregistrat la primarie) fie cu declaratia proprietarului data in ata lucratorului de la evidenta populatiei, din care sa rezulte ca accepta sa te ia in spatiul lui de locuit (proprietarul va trebui sa faca dovada proprietatii sale cu actele in original).
Conform art. Art. 29. alin. (1) din Legea nr. 105/1996 "Persoana care locuieşte temporar mai mult de 45 de zile la altă adresă decât cea de domiciliu este obligată să se prezinte la formaţiunea de evidenţă a populaţiei pentru înscrierea, în cartea de identitate şi în documentele de evidenţă, a menţiunii de stabilire a reşedinţei.
(2) Menţiunea de stabilire a reşedinţei se acordă pentru perioada solicitată, dar nu mai mare de un an, şi are valabilitate pe timpul cât persoana locuieşte la reşedinţa stabilită. La expirarea acestui termen, persoana poate solicita înscrierea unei noi menţiuni de stabilire a reşedinţei".
Nesespectarea acestor dispozitii se pedepseste cu amenda nerespectarea 75 lei la 150 lei.
In primul rand trebuie ca proprietarul apartamentului sa te ia in spatiu, sa mergeti impreuna la politie pentru a semna ca este de acord, apoi ti se va pune o viza de flotant.Este buna aceasta viza la orice, cand primesti un colet, stai in siguranta ca nu te deranjeaza politia ca stai ilegal in acel apartament.
sabin89 întreabă: