| Girly97 a întrebat:

Daca nu sunt bugetara inca am dreptul la zile libere in cazul sarbatorilor legale? Am inteles de la colegi ca nu suntem bugetari si nu intotdeauna avem liber.

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Toti salariatii au dreptul sa fie liberi de sarbatorile legale prevazute de Codul muncii, citez:
„ART.139
(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:  
-   1 şi 2 ianuarie;
–   24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
–   Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui;
–   prima şi a doua zi de Paşti;
–   1 mai;
–   1 iunie;
–   prima şi a doua zi de Rusalii;
–   Adormirea Maicii Domnului;
–   30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
–   1 decembrie;
–   prima şi a doua zi de Crăciun;
–   două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.  
(3)Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele aparţinând cultelor religioase legale, altele decât cele creştine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual."

suntserios
| suntserios a răspuns:

Angajatorii sunt obligati sa respecte zilele libere data prin lege. Daca activitatea nu poate fi totusi suspendata se renumereaza dublu sau se oferă alte zile libere in compensatie.

| Bizon95 a răspuns:

Ce a scris Ioandelasal sunt zile libere GARANTATE DE LEGE
stiu pentru ca si eu nu pot avea alte zile libere, fara concediu

angajatorul te poate obliga legal in anumite conditii, cum ar fi industrie cu foc continuu, in care cuptoarele/furnalele nu se opresc niciodata, asigurarea apei potabile, a energiei electrice, gazelor, pompieri, salvare, camera de garda, spitale (NU lasam balta bolnavii fara injectiile periodice, doar pentru ca a venit craciunul) etc., etc., ETC. atunci (angajatorul) e obligat (tot prin lege) sa iti dea zi libera alta data

| Digikey a răspuns:

Ai intrebat un coleg daca esti bugetara?
Eu cred ca esti luata peste picior la locul de munca.