Da, poate fi obligat sa plateasca intretinere (pensie alimentara) minorului, pana ce acesta face 18 ani si chiar in contiuare, dar nu mai mult de 26 de ani, daca acesta urmeaza studii dupa 18 ani.
Cuantumul intretinerii este in functie de cate persoane are in intretinere respectivul.
Conform Codului civil, citez:
"ART.499. Obligaţia de întreţinere
(1) Tatãl şi mama sunt obligaţi, în solidar, sã dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învãţãtura şi pregãtirea sa profesionalã.
(2) Dacã minorul are un venit propriu care nu este îndestulãtor, pãrinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregãtirea sa profesionalã.
(3) Pãrinţii sunt obligaţi sã îl întreţinã pe copilul devenit major, dacã se aflã în continuarea studiilor, pânã la terminarea acestora, dar fãrã a depãşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalitãţile executãrii, precum şi contribuţia fiecãruia dintre pãrinţi se stabilesc de instanţa de tutelã pe baza raportului de anchetã psihosocialã.
ART.529.Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datoratã potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmeazã a o plãti.
(2) Când întreţinerea este datoratã de pãrinte, ea se stabileşte pânã la o pãtrime din venitul sãu lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumãtate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreunã cu întreţinerea datoratã altor persoane, potrivit legii, nu poate depãşi jumãtate din venitul net lunar al celui obligat.
ART.530.Modalitãţile de executare
Obligaţia de întreţinere se executã în naturã, prin asigurarea celor necesare traiului şi, dupã caz, a cheltuielilor pentru educare, învãţãturã şi pregãtire profesionalã.
(2)Dacã obligaţia de întreţinere nu se executã de bunãvoie, în naturã, instanţa de tutelã dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilitã în bani.
(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotã procentualã din venitul net lunar al celui care datoreazã întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rãmân aplicabile."
E na cat nu vrei să-l sunam si să-l obligam pe individ sa se însoare? Legea zice nu mai mult de 25% din salar si tot instanța hotărăște suma.
Numai printr-un proces de lungă durată. Nimic nu este sigur, iar veniturile considerate de instanță sunt cele câștigate legal prin contract de muncă.
Plus, chiar dacă procesul e câștigat definitiv, dacă el refuză să achite obligațiile financiare, trebuie alt proces de executare silită.
Într-un cuvânt, legi stufoase, care permit să nu se poată respecta o sentință definitivă privind plata pensiei alimentare.
Vrea sau dimpotrivă, rămâne tatăl biologic al copilului. Acest aspect se poate dovedi prin testul de paternitate. Prin urmare este obligat prin lege.
Nu știu exact care este suma respectivă. Din câte am înteles poate varia in functie de posibilitătiile financiare ale tatălui.
Se fac mai multe demersuri prin instanta... din ce stiu eu 25% din salariu se da la copil dar acum nu stiu cat de adevarat e!
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: