| lSarcastiquel a întrebat:

Daca o persoana a fost acuzata de crima, arestata preventiv, dar nu sunt suficiente dovezi, poate sa umble libera pe strada? Si daca sa zicem ca nu sunt suficiente dovezi pentru a o condamna, va mai avea un proces si va avea nevoie de un avocat, nu? In timpul in care lucreaza cu avocatul, pana la momentul procesului, va putea sa se plimbe libera pe strada sau va fi arestata?

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Masurile preventive (arestarea preventiva, arestul la domiciliu, controlul judiciar si controlul judiciar pe cautiune) se iau, pana la inceperea procesului in instanta, numai de un judecator de drepturi si libertati. Daca nu se ia o asemenea masura atunci respectivul este liber, pana la data condamnarii definitive.
Daca nu sunt destule dovezi atunci se poate sa nu fie trimis in judecata. Si de avocat este nevoie, chiar si in timpul urmaririi penale, poate fi avocat ales sau numit din oficiu.
Si in timpul procesului poate sa fie liber, respectiv sa nu se dispuna, de catre instanta de judecata, arestarea preventiva sau arestul la domiciliu.

| lSarcastiquel explică (pentru Ioandelasal):

Masurile preventive se iau de fata cu avocatul? Sau imediat dupa ce persoana a fost reclamata si dusa la sectia de politie, si arestata, se face un proces in care judecatorul e pus la curent cu toata situatia si decide daca se iau masurile. Dupa, in functie de caz, persoana in cauza poate suna un avocat si sa colaboreze cu el. Sau cum? Si un avocat poate sa roage un sa fie la proces un anume judecator? Judecatorii si avocatii pot dezvolta relatii de prietenie si sa si permita anumite favoruri? Sau mereu avocatul si judecatorul nu se cunosc si sunt niste străini si atat? Si inca ceva, cum adica in timpul procesului persoana acuzata poate fi libera?

| Ioandelasal a răspuns (pentru lSarcastiquel):

Da, la dispunerea tuturor masurilor preventive trebuie sa fie prezent si un avocat. Acesta poate fi ales de invinuit sau i se acorda unul din oficiu.
Cauzele se repartizeaza aleatoriu, avocatul nu are nici o atributie in alegerea judecatorului.
Sigur ca avocatii pot fi prieteni cu judecatorii, doar ca in acest caz un judecator poate fi recuzat de procuror sau victima.
Cei mai multi inculpati, mai ales in cazul infractiunilor mai usoare, sunt judecati in stare de libertate. Doar cei cu infractiuni grave sunt judecati in stare de arest. Vezi exemplul lui Dragnea, nu a fost arestat inainte de condamnarea definitiva.

| Bizon95 a răspuns:

LASA ce spune legea si procedura penala
in realitatea reala ideea e ABSOLUT SIMPLA SI CATEGORICA:

NICI UN PROCUROR NU merge la judecata DECAT DACA E SIGUR CA, CASTIGA

asta se aplica pretutindeni, nu conteaza tara, legea, etc.

iar cauza e simpla, daca se judeca si nu il condamna atunci procurorul are de suferit! (este blamat pentru incompetenta, pentru banii cheltuiti de stat, procuratura, judecatorie, etc.) chiar treaba merge pana la judecatorul il penalizeaza direct in fata daca a venit la judecata fara dovezi suficiente

iar dupa arestul preventiv, daca nu e trimisa in judecata, atunci, DA, este eliberata respectiva persoana