Bineinteles ca statul.
Conform Codului de procedura penala, citez:
"ART. 538. Dreptul la repararea pagubei în caz de eroare judiciară
(1) Persoana care a fost condamnată definitiv, indiferent dacă pedeapsa aplicată sau măsura educativă privativă de libertate a fost sau nu pusă în executare, are dreptul la repararea de către stat a pagubei suferite în cazul în care, în urma rejudecării cauzei, după anularea sau desfiinţarea hotărârii de condamnare pentru un fapt nou sau recent descoperit care dovedeşte că s-a produs o eroare judiciară, s-a pronunţat o hotărâre definitivă de achitare.
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi în cazul redeschiderii procesului penal cu privire la condamnatul judecat în lipsă, dacă după rejudecare s-a pronunţat o hotărâre definitivă de achitare.
(3) Persoana prevăzută la alin. (1) şi persoana prevăzută la alin. (2) nu vor fi îndreptăţite să ceară repararea de către stat a pagubei suferite dacă, prin declaraţii mincinoase ori în orice alt fel, au determinat condamnarea, în afara cazurilor în care au fost obligate să procedeze astfel.
(4) Nu este îndreptăţită la repararea pagubei nici persoana condamnată căreia îi este imputabilă în tot sau în parte nedescoperirea în timp util a faptului necunoscut sau recent descoperit.
ART. 539. Dreptul la repararea pagubei în cazul privării nelegale de libertate
(1) Are dreptul la repararea pagubei şi persoana care, în cursul procesului penal, a fost privată nelegal de libertate.
(2) Privarea nelegală de libertate trebuie să fie stabilită, după caz, prin ordonanţă a procurorului, prin încheierea definitivă a judecătorului de drepturi şi libertăţi sau a judecătorului de cameră preliminară, precum şi prin încheierea definitivă sau hotărârea definitivă a instanţei de judecată învestită cu judecarea cauzei.
ART. 540. Felul şi întinderea reparaţiei
(1) La stabilirea întinderii reparaţiei se ţine seama de durata privării nelegale de libertate, precum şi de consecinţele produse asupra persoanei, asupra familiei celui privat de libertate ori asupra celui aflat în situaţia prevăzută la art. 538.
(2) Reparaţia constă în plata unei sume de bani sau în constituirea unei rente viagere ori în obligaţia ca, pe cheltuiala statului, cel reţinut sau arestat nelegal să fie încredinţat unui institut de asistenţă socială şi medicală.
(3) La alegerea felului reparaţiei şi la întinderea acesteia se va ţine seama de situaţia celui îndreptăţit la repararea pagubei şi de natura daunei produse.
(4) Persoanelor îndreptăţite la repararea pagubei, care înainte de privarea de libertate ori de încarcerare ca urmare a punerii în executare a unei pedepse ori măsuri educative privative de libertate erau încadrate în muncă, li se calculează, la vechimea în muncă stabilită potrivit legii, şi timpul cât au fost private de libertate.
(5) Reparaţia este în toate cazurile suportată de stat, prin Ministerul Finanţelor Publice.
ART. 541.Acţiunea pentru repararea pagubei
(1) Acţiunea pentru repararea pagubei poate fi pornită de persoana îndreptăţită, potrivit art. 538 şi 539, iar după moartea acesteia poate fi continuată sau pornită de către persoanele care se aflau în întreţinerea sa la data decesului.
(2) Acţiunea poate fi introdusă în termen de 6 luni de la data rămânerii definitive a hotărârii instanţei de judecată, precum şi a ordonanţei sau încheierilor organelor judiciare, prin care s-a constatat eroarea judiciară, respectiv privarea nelegală de libertate.
(3) Pentru obţinerea reparării pagubei, persoana îndreptăţită se poate adresa tribunalului în a cărei circumscripţie domiciliază, chemând în judecată civilă statul, care este citat prin Ministerul Finanţelor Publice.
(4) Acţiunea este scutită de taxa judiciară de timbru."
Nimeni,eventual i se cer scuze si aia e tot.Despagubire pentru ce anume? ZSe mai fac si greseli,confuzii etc,deci legea nu iti da tie nici o despagubire nimic,doara daca ai fost batut,stiu si eu ti s-a luat ceva, ti se da inapoi, nu bataia ca aia inseamna sa te mai bata odata , deci nu te despagubeste nimeni, ca nu are de ce, chiar daca ai fost retinut si nu erai vinovat tu cu ceva.
Bănuiesc că statul, dar nu în mod implicit, ci doar în urma unui proces pe care trebuie să îl deschidă și să îl câștige victima.
Și sunt cazuri de oameni pe care statul îi despăgubește pentru lucruri de genul ăsta.
De exemplu, aveam un unchi care primea o pensie bună pentru simplul fapt că în timpul războiului ajunsese să fie refugiat împreună cu familia lui pentru ceva timp - ca să fugă din calea războiului. Și un alt unchi care primea pensie pe motiv că a fost deținut politic în timpul comunismului și a fost privat de libertate (a făcut închisoare datorită convingerilor lui).
În cazul lor cred că a fost mai ușor de hotărât pentru că erau mai multe persoane în cauză. Dacă e una singură, nu o fi imposibil, dar s-ar putea să fie un demers foarte anevoios.
De regulă, statul are căi ușoare prin care să îi dai ce trebuie să îi dai, dar foarte dificile când trebuie să primești ceva. Ca bogatul ăla care spunea: Când am zis că iau, am luat... și când am zis că dau: am zis.