Criminalitatea nu este invers proportionala cu gradul de instruire, nici macar cu instruirea juridica.
Sigur ca cei instruiti (gulerele albe) comit mai mult infractiuni de alta natura decat cei cu instruire precara, respectiv infractiuni economice, fraude, infractiuni informatice, etc iar ceilalti comit mai mult infractiuni cu violenta, sexuale, trafic, etc.
Mă gândesc că infracțiunile de natură economică, în special cele nu foarte grosolane sunt mai puțin grave decât cele violente.
E mult mai favorabil să știm că o mică parte din bugetul de stat a dispărut, decât să avem oameni care au devenit invalizi în urma violențelor și a accidentelor în trafic, oameni omorâți în urma unor altercații violente, tâlhării în casele oamenilor, mașini și geamuri de la imobile sparte, oameni nerespectuoși față de poliție, judecători, și față de oameni în general.
Așa de asemenea, vom avea o populație care să nu fie ușor de abuzat, de escrocat etc.
Pentru ca oamenii sa aiba o educație în drept, la un nivel foarte apropiat, dacă nu chiar egal, cu cel al judecătorilor și al avocaților, ar trebui sa studieze toe atatia ani. Nu ar mai avea timp pentru studiile lor in alte meserii.
"Deasemenea, observ foarte des, deși nu e așa evident, că vârsta infractorului la prima sa infracțiune este una foarte fragedă"
Da, dar nu pentru ca nu au cunostinte juridice. Ci pentru ca nu au o minima educatie de acasa. Sau mai rau (si asta e evident) provin din familii care cunosc legea cel putin in masura in care stiu cum sa o ocoleasca. Si ii trimit pe copii sa faca infractiuni stiind ca nu vor fi pedepsiti. Totodata ii "formeaza" pentru viitorul de infractor. Si, din generatie in generatie...
Restul societatii se apara. E instictul de autoconservare, nu ostracizare.
Ar trebui lucrat la educatia parintilor in primul rand. Un minim de cunostinte juridice. Dar trebuie lucrat si cu aparatorii legii. Nu sunt putini politistii care inchid ochii la cele mai diverse infractiuni, incurajandu-i astfel sa mai faca si altele. De la o simpla depasire a vitezei, unde scapa cu 100 de lei, prinde curaj si stie ca poate face si alte fapte mai grave. Ca stie cum sa scape.
Inainte de educatie de drept avansat cred ca ar fi util ca oamenii sa isi invete drepturile fundamentale si la cine sa apeleze daca le sunt inculcate. Apoi drepturile si obligatiile in diferite circumstante: la scoala, la medic, in spatiul public, la locul de munca, etc. Expui masirile punitive, evenual poti chiar sa apelezi la un fost detinut sa expuna viata in inchisoare si repercursiunile de dupa.
Cei care incalca legea prima data au varste fragede, nu neaparat pentru ca nu ar avea educatie juridica ci pentru ca la varsta aceea le e foarte usor comparativ cu un adult sau cu un pensionar sa faca fapte teribiliste nonconformiste, ilegale,
au mai mult curaj, forta, bravada.
Fiind asa tineri nici nu au multe de pierdut daca ar fi prinsi ( precum copii, soț/soție). Nu sunt asa chibzuiti cand vine vorba de asumarea riscurilor.
Tinerilor le este mai "usor" sa moara
Eu cred ca daca oamenii ar avea educatie juridica similara ca cea primita de un judecator, atunci am avea foarte multi contravenienti si delincventi greu de prins, deoarece ar sti sa utilizeze hibele sistemului in avantajul lor.
Statistic numarul de persoane condamnate ar fi mai mic, pentru ca ar fi mai greu de prins
Deci nu cred ca am fi mai cinstiti daca am sti legea mai bine. Doar am incalca-o ca niste profesionisti, sau
Pe de alta parte nu poti sa ai o varsta frageda si sa ai si studii juridice universitare ( cum are un judecator ), deci e o ipoteza cam imposibila
Corelarea infractiunilor cu nivelul de educatie vine din doua perspective.
1. Cei fara educatia isi pot sustine mai greu existenta, nu au venituri suficiente si sunt mai preduspusi sa comita ilegalitati.
2. Lipsa educatiei institutionalizate are si ea importanta (prin exemplificare, dezvoltarea de aptitudini sociale, cultivarea empatiei, simtului civic, puterea exemplului samd) dar cea mai importanta este educatia primita din anturajul imediat, fie el familie sau cercul de apropiati.
In cazul 2 avem destule situatii de oameni educati, trecuti prin scoli, dar predispusi mai abitir la infractiuni, de data asta unele mai elaborate, mai bine camuflate samd. Deci, nu e scoala cea care ar putea elimina acest fenomen. Mai mult, o educatia in drept ar putea conferi chiar mai multe avantaje unuia chitit pe infractiune, pentru ca o face la modul educat, calculat, ca sa evite legea.
Este, deci, un cumul de factori, cum ar fi ce ierarhie valorica, morala are individul "mostenita" de acasa, ce structura temperamentala si de caracter are, apetenta lui nativa pentru risc, cat de permisiva este societatea cu infractorii si conditia materiala etc.
Ar fi chiar mai tentati spre criminalitate pentru ca ar cunoaste portitele de scapare.
Din fericire Dreptul nu este pentru oricine. E un volum prea mare de informatii pentru un om de rand. Omul nu isi cunoaste drepturile fundamentale, sa invete la nivel avansat concepte pe care abia le intelege e prea mult.
Oamenii comit crime pentru ca le lipseste alt tip de educatie, nu cea juridica. Lipsa empatiei, disciplinei, astea sunt probleme mai mari.
Fabiii întreabă: