Conform Normelor metodologice privind etichetarea produselor alimentare, aprobate prin HG 106/2002, art. 5 si 11, de regula, la produsele perisabile, se trece data limita de consum, sub forma "Expira la data de.(ziua, luna, anul) ori "A se consuma de preferinta pana la data de...(ziua, luna anul). De la aceasta regula exista unele exceptii, prevazute la art. 10, respectiv pentru cele cu durabilitate intre 3-18 luni se poate trece numai luna si anul, asa ca se interpreteaza ca expira la sfarsitul lunii, in cazul dat termenul va fi 31. 10. 2010. Numai bine!
Ultimele date nu sunt bine puse adica sa expire pe ziua 31 a anului 2010 si luna ce? asa ceva e prostie omeneasca
Roby, OPC = Oficiul Protectiei Consumatorului, cel care verifica respectarea normelor legale referitoare la tot ce tine de buna si legala desfasurare a activitatii de comert, garantia valabilitatii si calitatii produselor, etc.
Stiu ca afara e mult mai strict, dar uite ca la noi multi incearca sa se mai strecoare, si te poti pomeni ca iei ceva, cu cateva zile inainte de expirare, si care risti sa fie de fapt, de mult expirat fizic, chiar si inainte de ceea ce scrie pe cutie! (mi s-a intamplat!, de aceea si intrebarea!)
Legal, trebuia sa se mentioneze si ziua pana cand produsul este valabil ...asa ca niciodata nu trebuie sa asteptam pana atunci... trebuie consumat inainte de inceperea lunii sau poate o marja de timp mai mare!
Cu parere de rau eu nu inteleg ce inseamna cuvantul "perisabil" sau "OPC" (stiu as putea sa caut si sa gasesc intelegerea), dar ceea ce pot sa iti spun este ca in Germania scrie pe toare produsele care necesita si ziua.
Eu pot sa imi aduc aminte de o discutie dintr-un forum in care un user a intrebat daca poate sa mai foloseasca un silicon pentru aquariu care era trecut cu 3 zile de data de folosinta. Au fost foarte multe raspunsuri care spuneau ca nu ar mai fi bun chiar cu cateva luni inainte de data de expirare (am gasit cuvantul).
Daca ne-am lua dupa acest principiu ar trebui sa mancam numai produse care au data de expirare inainte de a se produce.
Gandeste un pic altfel. Daca tu ai fi un producator de macaroane, care este interesul tau? Sa le vinzi. Un client cumpara 10 pungi de macaroane mananca 2 si 8 le pune in dulap. din alea 8 in timp de o luna mai foloseste inca 4. Daca tu ca producator dai garantia de 4 saptamani de la data de fabricatie, clientul trebuie sa arunce 4 pungi si candva sa cumpere altele. Daca dai garantia in luni sau ani, este socotita pana la sfarsitul datei pe care este data.
Deci Octombrie 2010 inseamna, din punct de vedere legal, garantie pana in 31. 10. 2010
Datele alea nu sunt inscrie asa cum vrea producatorul. Trebuie sa treaca si el prin niste acte. http://sp2.ro/ad9a80
Valabil până in 31.10, deci inclusiv luna menționată pe ambalaj. Am găsit 2 cutii cu spirulina care expira în luna noiembrie si-mi tot făceam calcule cum sa termin 60 tablete in 7 zile, dar am găsit explicația, căutând pe Google, că este valabilă și luna scrisa pe ambalaj. Dacă n-ar fi valabilă, singura soluție, ca să nu atunc tabletele, ar fi fost sa ma indop cu 10 tablete pe zi. Era bine și asa, dar am aflat ca doza se mărește treptat, în funcție de cum ma simt (niciodata n-am luat mai mult de doua tablete de 500 mg. pe zi).
AidaAmaranta întreabă: