| nick_9589 a întrebat:

-daca POT-ul din certificatul de urbanism, se depaseste, in proiectare; pentru a primi autorizatia de construire, se poate face ceva, legal, pentru a o primi, dar, fara sa se micsoreze constructia? ma refer la o casa de locuit, care as dori sa o fac pe 35% din teren, dar pe certificat scrie POTmax=30%.
-este in regula daca pe fatada dinspre vecinul din Nord, fata de care am pus constructia la 60 cm, pun geamuri mai mari, _ptr dormitoare, dar pe ele pun panouri obturante?
-multumesc.

Răspuns Câştigător
regis
| regis a răspuns:

Am vazut o casa construita cu acte in regula pe cel putin 75% din teren, deci orice se poate daca stii cum si la cine sa pui problema.
In privinta geamurilor, Codul Civil impune sa nu ai vedere directa spre vecini daca peretele tau este mai aproape de cei 19 decimetri. Nu stiu ce intelegi prin panouri obturante, dar daca acestea impiedica vederea directa, dimensiunea geamului nu are relevanta, totul este sa respecti acei 60 de cm. De mentionat ca se ia in considerare distanta dintre perete si limita de proprietate.
Din cate stiu insa, acordul vecinului in acest caz nu are nicio relevanta, este interzis pur si simplu sa construiesti in acest fel.

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, se poate cere organului care a aprobat certificatul de urbanism sa aprobe modificarea POT la 35%.
Conform art. 612 Cod civil distanta trebuie sa fie de 19 decimetri, distanta de 6 decimetri este prevazuta pentru o vedere oblica (art. 613 Cod civil. Daca vecinul este de acord atunci se poate, ar fi bine sa aveti o declaratie notariala autentica data de vecin.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

@nick/ "-este in regula daca pe fatada dinspre vecinul din Nord, fata de care am pus constructia la 60 cm, pun geamuri mai mari, _ptr dormitoare, dar pe ele pun panouri obturante? "...
Panouri obturante? Ce expresie! Nu, nu este voie si un " panou obturant" nu este decit ceva provizoriu si asta nu se admite. Miine il dai jos ca nu te tine nimic, nimic nu te tine sa te bip in ea de lege si sa spui ca vrei casa mai mare decit al dreptul legal. Mai mult, vrei sa te bip in ea de lege dar nici macar nu cunoasteti metodele inteligente de a fenta legal legea.
Daca imi platiti consiliere va pot eu invata cum sa construiti si pe 90% din suprafata terenului, legal si fara sa faceti acte cu autoritatile statului, fara aprobari, derogari si timpenii.

| nick_9589 explică:

Prin panou obrutant inteleg un panou care permite ca lumina sa intre in camera, si prin care sa se poata face aerisirea camerei, dar, care nu permite vederea sprea vecin. nici eu nu cred ca am vazut asa ceva, dar, odata, la inspectia in constructii, mi s-a spus: pune panou obturant pe geam, ca nu ai voie sa vezi spre vecin, la mai putin de 1. 9m distanta. (stiam, dar am crezut ca se poate ignora, un geam) asa ca am pus, si a fost ok. era un geam mic, dar, acum vreau sa pun mai mare, si de asta am intrebat. cred ca nu conteaza marimea, acum. daca acel panou va fi sau nu pus in realitate, in executie, nu mai e treaba proiectantului. mersi de raspunsuri, si de timpul care mi l-ati acordat.
as mai avea o intrebare, : in caz ca pun acest panou, care probabil in executie nu se va pune, si nu mai am alt geam, pentru dormitor, e ok? adica, -... cred ca da, daca e adevatat ca prin panou poate intra lumina. nu-s 100% sigur. si mie mi se pare ciudata aceasta expresie, dar daca e obturant inseamna ca probabil, cine il obtureaza e si lumina, nu doar aerul. happy