| Necuvântător a întrebat:

Dacă potrivit articolului 14(1) din legea 487/2002 în evaluarea sănătății mintale nu se iau în considerare criteriile neclinice precum nonconformismul față de valorile sociale, în temeiul cărei legi se poate lua măsura internării nevoluntare în caz de atingere adusă unor valori sociale (de exemplu atingerea adusă autorității)?
În cazul dat exemplu nonconformismul față de valoarea socială este totuna cu atingerea adusă valorii sociale, respectiv atingerea adusă autorității, întrucât prin nonconformism față de autoritate automat se aduce atingere autorității. Articolul 54 din aceiași lege prevede că internarea nevoluntară se face numai pe baza criteriilor clinice (TULBURARE PSIHICA), fiind în concordanță cu articolul 14, deci măsura internării nevoluntare nu se poate lua în vederea efectuării unei evaluări a sănătății mintale și la discreția organelor polițienești sau a organelor judiciare. Măsura internării nevoluntare nu se ia pentru că se aduce atingere unor valori sociale, ci se ia numai în condițiile prevăzute expres de lege. Nici măcar un medic psihiatru nu poate hotărî că o persoană suferă de o tulburare psihică, fără să facă o evaluare minimală a sănătății mintale.
Potrivit articolului 10(2) din legea 487/2002 evaluarea sănătății mintale se realizează "ÎN INSTITUȚII DE SĂNĂTATE MINTALĂ, AUTORIZATE ȘI ACREDITATE CONFORM LEGII", deci în lipsa unei internări voluntare și a unei evaluări precedente nu se poate lua măsura internării nevoluntare (respectând totodată și dispozițiile legale). Imposibilitatea aplicării măsurii internării nevoluntare nu justifică aplicarea abuzivă a acesteia.
"atingere adusă unor valori sociale - consecinţă a săvârşirii unei fapte penale prin care sunt puse în pericol sau chiar lezate unele valori sociale apărate de legea penală. Se poate vorbi despre: atingere adusă intereselor statului (infracţiunile contra siguranţei statului), atingere adusă bunelor moravuri (ultrajul contra bunelor moravuri şi tulburarea liniștii publice), ATINGERE ADUSĂ AUTORITĂȚII (ULTRAJ), atingere minimă adusă valorilor sociale - atingere lipsită de gravitatea specifică infracţiunilor adusă uneia dintre valorile sociale ocrotite de legea penală şi care, alături de conţinutul concret al faptei, poate determina concluzia că aceasta, fiind lipsită în mod vădit de importanţă, nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni şi deci nu constituie infracţiune"
Legea 487/2002
"Art. 14
(1) IN EVALUAREA SANATATII MINTALE MEDICUL PSIHIATRU NU IA IN CONSIDERARE criteriile neclinice, cum sunt: cele politice, economice, sociale, rasiale si religioase, conflictele familiale sau profesionale ori NONCONFORMISMUL FATA DE VALORILE morale, SOCIALE, culturale, politice ori religioase, dominante in societate.
Art. 54
O persoana poate fi internata prin procedura de internare nevoluntara numai daca un medic psihiatru abilitat hotaraste ca persoana sufera de o TULBURARE PSIHICA si considera ca:
a) DIN CAUZA ACESTEI TULBURARI PSIHICE exista pericolul iminent de vatamare pentru sine sau pentru alte persoane;
b) in cazul unei persoane suferind de o TULBURARE PSIHICA GRAVA, neinternarea ar putea antrena o grava deteriorare a starii sale sau ar impiedica sa i se acorde tratamentul adecvat."

2 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Ca sa fie clar:

- exista nonconformisti care sunt normali la cap;
- exista nonconformisti care sunt ticniti;
- exista conformisti care sunt normali la cap;
- exista conformisti care sunt ticniti.

| romeo78 a răspuns:

La tot ce scrieți aici, pot să vă spun, ce s-a tot spus la televizor: nu există centre medicale azil pentru boli mintale! Nu există posibilitatea unei internări nevoluntare, decât dacă persoana respectivă a vătămat sau omorât pe cineva!
De asemenea, depinde dacă a fost declarată cu discernământ sau nu mai dar mai ales depinde de judecător!
Există lege, dar aplicarea ei "ad literam" e imposibilă în momentul de față în România!