| Utilizatoare123 a întrebat:

Daca sora mea face bani din vanzarea prajiturilor (300-400 lei pe luna) mai trebuie sa ii declare la anaf?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu stiu toate cotele de impozit pe venit, se poate uita in Codul fiscal sau sa intrebe. In orice caz cred ca este de cateva procente, asa ca ar fi vativa lei la suta de lei.

13 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, trebuie sa-i declare si sa plateasca impozit pe venit.

| Utilizatoare123 explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc mult. Ai idee cam ce procent i-ar lua? Din 300-400 lei.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Utilizatoare123):

Nu stiu toate cotele de impozit pe venit, se poate uita in Codul fiscal sau sa intrebe. In orice caz cred ca este de cateva procente, asa ca ar fi vativa lei la suta de lei.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Pentru 300 lei pe luna problema mai mare e cui vinde, daca e la cunoscuti nu e problema... problema e cand vinzi la clienti produse alimentare ca ai nevoie de o tona de autorizatii sanitare.

| Utilizatoare123 explică (pentru suntserios):

Vinde colegelor, prietenilor prietenilor etc happy

| GabiDumitrescu a răspuns:

La 3-400 de lei, sa fim seriosi... mai degraba as vedea o problema in spatiul in care le face si eventualele certificate necesare. Ca asa daca vinde pe la familie-prieteni, nu e bai. Nu de alta, dar gindeste-te ca daca isi face pfa sau ceva, va trebui sa scoata din buzunar direct o gramada de bani, nu doar procent din ce face.

| Utilizatoare123 explică (pentru GabiDumitrescu):

Pai da, mai mult la colege, prietene etc.

| gabicoo a răspuns:

Cu 300-400 lei pe lună sora ta tocmai a devenit "Il capo di tutti capi" al evazioniștilor din Românica! Nu?
Corect ar fi să declare la ANAF dar să nu exagerăm - suma este infimă, iar dacă vinde cunoscuților sau vecinilor să stea liniștită că nu-i vor bate mascații la ușa.

| siriusblack98 a răspuns:

Eu zic sa iti vezi de treaba. In momentul in care vrei sa fii om cinstit in Romania si iti declari veniturile ca ai facut si tu 10 lei din vanzare de dulciuri, esti luat la controale din partea mai multor insitutii. Dupa asta urmeaza amenzile, ca ceva tot iti gaseste care nu le place lor.

| KovacsB a răspuns:

Daca n-are de lucru, da, poate sa-si faca.
Anaful este ultima ei problema daca vrea sa fie in regula.

| Utilizatoare123 explică (pentru KovacsB):

In ce sens?

| KovacsB a răspuns (pentru Utilizatoare123):

Daca este luata in vizor de autoritati incepe circul.Pentru a realiza produse alimentare artizanale ("de casa") este necesar sa existe un mic laborator, fie inchiriat fie in proprietate. Trebuie sa se asigure conformitatea - infrastructura, amenajare, igiena, dotari, personal, controlul produsului, trasabilitate, etichetare, etc. Dupa ce se obtine autorizarea de la DSVSA.
Trebuie intreprindere individuala, diploma de cofetar, si o gramada de alte chestii.
Mai bine isi vede de treaba si asta este.Nu stie nimeni ca a vandut si cat a vandut.

| Kufu95 a răspuns:

Tot ce vinde trebuie declarat la ANAF ca să nu existe probleme.

| Xena20 a răspuns:

Teoretic da, dar e suma foarte mică și nu o sa ii facă nimeni probleme mai ales daca vinde doar la cunoscuți, daca va vrea la un moment dat sa se extindă și să câștige mai mult și să vândă și pe târguri etc atunci va trebui neapărat să își facă firma și să obțină autorizații și ce mai trebuie