Hai sa-ti spun un secret: fiind gravida, nu o angajeaza nimeni.
Nu ca ar fi ilegal, dar nici un angajator nu vrea sa angajeze o femeie care isi va lua concedii medicale repetate si va pleca dupa cateva luni, intorcandu-se dupa 2 ani, fiindca in final este tot fara om la munca si el pierde business.
Daca a ramas gravida in timp ce este deja angajata, atunci nu au ce face si se vor supune legii.
1.Pentru concediul si indemnizatia de maternitate trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de cel putin 6 luni din ultimul an. Si facultatea constituie stagiu asimilat, astfel ca va putea primi acest concediu si indemnizatie.
2.Pentru concediul si indemnizatia de crestere a copilului trebuie sa fi avut o perioada de cel putin 12 luni din ultimii 2 ani anteriori nasterii. Si la acest concediu facultatea constituie perioada asimilata, astfel ca va beneficia si de acest concediu si indemnizatie.
Daca anul acesta a terminat facultatea si se angajeaza atunci nu va avea nici o ptoblema la ambele concedii.
Deci dacă este gravidă și se angajează după ce rămâne, în principiu ar cotiza aceste 6 luni și s-ar încadra, corect?
Da, doar că din punctul meu de vedere ar putea să se angajeze și după accea să urmeze conceperea nu se știe ce simptome o să aibă la început, stări de greață de exemplu și să îi fie greu să rămână la muncă.
Trebuie să aibă un an lucrat cu cartea de muncă înainte să nască. Să primească 2 ani de prenatal altfel, nu primește de cât alocația la copil și eventual dacă nu aveți venituri puteți face dosar la ajutor social până vă reveniți cu situația financiară.