Conform Legii nr.36/1995, republicata in 2013, citez:
"e) procedura divorţului este de competenţa notarului public cu sediul biroului în circumscripţia judecătoriei în a cărei rază teritorială se află locul încheierii căsătoriei sau ultima locuinţă comună a soţilor;"
Asa fiind poti sa mergi la un notar in Bucuresti pentru divort numai daca locul casatoriei este in Bucuresti sau acolo a fost ultimul domiciliu comun.
Vezi ca trebuie sa va prezentati amandoi in fata notarului competent, atat la depunerea cererii de divort cat si la data stabilita pentru eliberarea actului de divort.
Si inca ceva: divortul la notar poate costa cca 800 lei, la judecatorie numai 39, 30 lei.
Te inseli. Iar ai sa zici ca am ceva cu raspunsurile tale
Sotii pot fi reprezentati la depunerea cererii de divort, de catre un mandatar cu procura autentica.
Si in niciun caz divortul nu costa 800 de lei, ci 500 de lei + tva. Cred ca la judecatorie e mult mai scump, cat costa onorariul avocatilor, plus procedura in sine, care e mai indelungata.
Te-am rugat ceva la o postare anterioara, vad ca iarasi recidivezi.
Inca o data te rog, nu-mi raspunde mie ci utilizatorului.
Si acum cateva precizari:
1. Daca divortul este prin acordul partilor nu le trebuie avocat, asa ca la judecatorie vor plati numai taxa judiciara de timbru si timbru judiciar, adica 39, 30 lei.
2.La notarul public onorariul minim este de 500 lei plus TVA, in total 620 lei. Mai exista 15 lei plus TVA pentru inscrierea cererii de divort in RNNECD si 50 lei plus TVA pentru obtinerea numarului de certificat. In total suma minima este de 700, 60 lei, putand fi mai mare la unii notari, de aceea am spus cca 800 lei.
3.Regula este cea pe care am expus-o, depunerea cererii de divort prin procura autentica este doar o exceptie. Mai cheltuieste si pe procura cel putin 99, 20 lei.
P.S.Este ultima data cand te mai rog sa nu-mi mai raspunzi, apoi o sa ma supar.
Raspunde utilizatorului, daca ai un raspuns mai bun sau mai deosebit fata de al meu. Poti sa spui si ca am gresit, daca este adevarat, nu ma supar, eu imi recunosc greselile.
Nu am de ce sa raspund utilizatorului in contextul in care citesc un raspuns eronat. Prin urmare, il comentez pe acela.
1. Daca e prin acordul partilor, nu vad de ce s-ar duce de la bun inceput la judecatorie. In general, instanta este pentru cei care nu se inteleg.Si nu refer doar la divort.
2. Mai sunt notari aflati la inceput, care nu percep tva. Si din cunostintele mele, niciun divort nu a costat vreodata mai mult de 650 de lei, mai ales ca acea casatorie va fi desfacuta in cel mult 30 de zile, si in comparatie cu instanta, intr-un termen mult mai scurt.
3. La fel, ai gresit. O astfel de procura costa in jur de 60-70 de lei. Si nu e o exceptie, ci o posibilitate, pe care de la inceput nu ai mentionat-o. Ai dat de inteles ca este neaparat ca ambii soti sa fie prezenti.
Poti sa te superi. Iar daca te superi, poti sa ma blochezi. Insa nu vad de ce consideri deranjant faptul ca iti comentez raspunsurile, si mai ales daca sustii recunoasterea greselilor.
PS: creezi impresia total gresita ca onorariile notarilor sunt exorbitante. Am vazut n situatii in care persoana a cheltuit triplu la instanta decat daca ar fi trecut pe la notar. De ce? Pt ca i s-a inoculat ideea ca acolo e scump si la instanta rezolvi mai ieftin.
1.Fiindca la judecatorie este mult mai ieftin. Nu toti care divorteaza prin acord au si multi bani.
2.Asa este, doar ca nu sunt prea multi.
Cunostintele tale nu sunt corecte, stiu foarte bine, am lucrat 4 ani la un birou notarial si am facut cateva proceduri de divort.
3.Procura costa atat cat ti-am spus. Onorariul notarial este de minim 70 lei, TVA la acesta, 10 lei si TVA pentru inscrierea in RNNEP. Si uitasem ca va fi si verificata in RNNEP astfel ca va mai costa 15 lei plus TVA.
4.Da si o sa te pun la Utilizatori ignorati.
Daca e de comun acord, si nu se pune problema unui proces de partaj, da, normal.
Dupa o noua Legislatie, din cate stiu eu, intai se apeleaza la un birou de impaciure si abia apoi se trece efectiv la divort.
Atata timp cat e si el de acord... il mai pui si pe drumuri? in filme ii trimite actele acasa si i se serveste divortul, in Romania cred ca trebuie sa fiti amandoi de acord, altfel se ajunge in tribunal.
BrokenAngel22 întreabă:
anonim_4396 întreabă: