Nu e diferit de cel din China, numai ca China e pe val, sta sa intreaca si SUA economic.
Mentalitate, lipsa educatie, istorie, coruptie, comunism
le pui tu cap la cap si intelegi ce amestec iese.
Asa si germanii au avut nazism, mentalitate de rasa superioara, au facut numeroase crime de razboi, au fost si inca mai sunt dezbinati, au avut si comunism... Si totusi azi sunt cei mai dezvoltati din Europa, in Germania azi se traieste cel mai bine.
Cat a durat nazismul in Germania si cat a durat comunismul in URSS + Rusia de azi?
Cata coruptie a existat in Germania dupa caderea URSS si cata in Rusia?
Germania a fost doar jumate comunista, asa ca cealalata jumatate a reusit sa absoarba si sa rezolve problemele.
Plus comunismul Germaniei nu a fost precum cel din URSS.
Germania a avut crime de razboi doar in perioada razboului, URSS cata din propria populatia a chinuit si controlat timp de 70 ani de comunism?
Nuante, nuante foarte importante.
1. Nu are cele mai multe resurse din lume. 2. Nivelul de trai rezultă din nivelul de dezvoltare al economiei, nu din ce ai sub pământ.
În Finlanda un doctor câștigă 12.000 de euro cu gărzile.
Or fi si asemenea mici si izolate exceptii si la ei, dar astfel de oameni in Finlanda alcatuiesc un procentaj de maxim 3% din totalul populatiei. Restul de 97 % o duce foarte bine, Finlanda e una din cele mai dezvoltate si civilizate tari. Chiar daca nu are orase mari!
Ce ție ți se pare bunăstare în occident la ei este normalitare care costă mult.
Si de ce nu sunt dezvoltati economic? Pentru că dezvoltarea economică presupune relații economice sociale dezoltate, infrastructură, capital. Dacă nu le ai, nu ai cum. Exemplu de pe vremuri de la noi, dar potrivește și la ei. Ca să fie sigure că vor putea face planul, intreprinderile socialiste dețineau în magazii și depozite stocuri de materii prime, subansamble, piese de schimb. Acestea erau capital blocat, necirculant.
Și se mai făceau, cu toate că rar, schimburi de experiență, vizite la capitaliști. Astfel un inginer român, a vizitat o uzină chimică din USA. Acolo i-a întrebat, câtă materie primă au pe stoc. Au răspuns, pentru 24 de ore. Și cum reușiți să asigurați astfel fluxul de producție? Avem contract cu furnizorul. Dacă nu livrează zilnic la timp, contractul cu noi nerespectat îl bagă în faliment. Astfel tirurile cu marfă gonesc pe șosele și ne livrează zilnic. Așa că, degeaba ai miliarde de mc de lemn în Si
beria dacă nu le poți transporta de acolo doar cu elicopterul, că nu există drumuri și șosele.
La intrebarea ta sunt importante detaille. Sunt resurse pentru care se claseaza pe locul 1 pe planeta dar nu la toate, in plus, russia este o tara foarte mare, este relativ normal sa aiba multe resurse naturale avand in vedere suprafata tarii.
Acestea fiind spuse, tu te referi la un fenomen pe care unii economisti il numesc "capcana resurselor naturale". Teoria e ca resursele naturale pot fi si o binecuvantare si un blestem in functie de cat de solide sunt institutiiele tarii respective.
Daca luam ca exemplu o tara care nu are resurse naturale, gen Elvetia, singura lor sansa la succes e daca toti cetatenii lucreaza impreuna pentru a construi industrii care au nevoie de foarte putine materii prime. Daca te uiti ale i industriile cele mai celebre sunt cele pentru productia de ceasuri, medicamente si industria financiara. Pentru industriile astea ai nevoie de specialisti bine educati.
Daca te uiti la republica democrata Congo, ei au unele din cele mai mari depozite de cobalt iar de asta e nevoie cam pentru orice echipament electronic. Problema in situatia asta nu e neovie ca taota tara sa lucreze impreuna pentru a exploata resursa, ai nevoie de o mana de oameni, de o aramata care sa protejeze minele si te o pista sau un port. Restul populatiei nu trebuie implicata in ecuatie. Cum institutiile statului sunt inexistente, nimeni nu poate opri fenomenul pentru ca guvernul a fost pui probabil de cine controleaza minele.
Daca te uiti la Norvegia o sa vezi o tara cu rezerve uriase de gaze si petrol dar care s-a intamplat sa aiba institutii solide. Guvernul a decis ca veniturile care au provenit din acele indsutrii sa fie investite in cadrul unui fond suveran iar asta face Norvegia, o tara care nu are nici jumatate din populatia noastra sa fie una din cele ami influente tari de pe planeta pe burse, pentru ca detin actiuni la toate companile mari de pe planta.
Rrevenind la Rusia, e un caz similar cu Congo, resursele exista dar sun exploatata de cativa oligarhi care au nevoie de un numar limitat de angajati, mare aprte din cetatenii rusiei nu vad un rubla din banii aia. Guvernul are un pact in care ii lasa pe anumiti afaceristi sa faaca ce afaceri vor cat timp trimit nsite bani unde trebuie si executa ordinele lui Putin.
Banii sunt stransi intr-o parte a lumii iar resursele si piata de munca ieftina in alta.
Multe zone de la ei sunt inaccesibile datorită condițiilor prielnice, pe același motiv nu trăiește multă lume în acele zone. Atât de frig este încât agricultura nu se poate dezvolta, nici sectorul industrial. Maxim dacă se deschid câteva magazine, se întrețin câteva școli, și trăiesc câțiva oameni la distanțe de cât un câmp, dintr-un oraș în altul.
Focusul economic se axează pe zona estică, unde este și multă populație. Axele principale se învârt în jurul sectoarelor comerciale, bancare și financiare, măi că pui și IT, dar nu foarte mult industrial și științific. Dacă te uiți în alte țări din zona polară și sub polară, nici ei nu o duc prea bine în zona de nord, de exemplu Canada, Alaska (SUA), Norvegia, Suedia, Finlanda. Degeaba le au, dacă nu investesc cum trebuie și unde trebuie, și nu au o viziune pe termen lung. La fel și la noi, de altfel, avem resurse și le dăm altora ca ei să ne vândă mai scump, să acopere costurile și să facă profit... că na, nu se ocupă nimeni. Aceasta este ideea principală. În acest prezent ar trebui să fie o viziune pe termen lung de acum 50-100 de ani pentru ca prezentul să fie funcțional optim.
Vezi că bunăstarea în occident este de la minim 10.000 de euro pe lună salarii în familie.
Asa, si? Important e ca majoritatea occidentalilor, peste 80% din ei isi permit lejer salarii de peste 10.000 euro!
Cu mai putin de 10.000 de euro se descurca imigrantii romani sau mult mai numerosii imigranti asiatici sau africani care se duc acolo.
Nu sunt peste 80% din occidentali care au salarii de peste 10.000 euro.
Zii tu lui anonimuII din partea mea sa nu mai scrie atatea mizerii pe TPU, ca in primul rand ma doare mana de la cat il raportez, in al doilea rand scrie doar prostii care nu intereseaza pe nimeni. Serios...
auzi la el medicii din Finlanda se imbraca de la SH pentru ca au oar 10.000 euro salariu.
Eu cand i-am zis ca e prost mi-a dat ignore... acum demonstreaza singur ca e prost.
Toate problemele economice ale tarilor din Est se grefeaza pe faptul ca nu inteleg capitalismul. Dezvoltarea tarilor din Vest s-a facut cu bani privati in principiu. Toate proiectele mari de infrascructura au fost facute cu bani privati, toate resursele naturale, etc sunt valorificate cu ajutorul banilor din domeniul privat. Aici inca e conceptul ala de nu ne vindem tara. Si nu numai. Oamenii efectiv nu inteleg la nivel de baza functionarea capitalismului, efectiv nu inteleg rolul initiativei private.
Plus ca Rusia a avut mari probleme in anii '90. Era un Est salbatic.
sabin89 întreabă: