Depinde de fapta savarsita, maximul special al pedepsei, conduita anterioara, daca esti sau nu recidivist, daca exista sau nu concurs de infractiuni, etc.
In anumite conditii procurorul poate clasa dosarul sau sa renunte la urmarirea penala, conform Codului de procedura penala, citez:
"ART. 314.Soluţiile de neurmărire şi netrimitere în judecată
(1).După examinarea sesizării, când constată că au fost strânse probele necesare potrivit dispoziţiilor art. 285, procurorul, la propunerea organului de urmărire penală sau din oficiu, soluţionează cauza prin ordonanţă, dispunând:
a)clasarea, când nu exercită acţiunea penală ori, după caz, stinge acţiunea penală exercitată, întrucât există unul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1);
b) renunţarea la urmărirea penală, când nu există interes public pentru continuarea urmăririi penale.
ART. 315.Clasarea
(1) Clasarea se dispune când:
a) nu se poate începe urmărirea penală, întrucât nu sunt întrunite condiţiile de fond şi formă esenţiale ale sesizării;
b) există unul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1).
ART. 318.Renunţarea la urmărire penală
(1)În cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când constată că nu există un interes public în urmărirea faptei.
(2) Interesul public se analizează în raport cu:
a) conţinutul faptei şi împrejurările concrete de săvârşire a faptei;
b) modul şi mijloacele de săvârşire a faptei;
c) scopul urmărit;
d) urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii;
e)eforturile organelor de urmărire penală necesare pentru desfăşurarea procesului penal prin raportare la gravitatea faptei şi la timpul scurs de la data săvârşirii acesteia;
f) atitudinea procesuală a persoanei vătămate;
g)existenţa unei disproporţii vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal şi gravitatea urmărilor produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii.
(3)Când autorul faptei este cunoscut, la aprecierea interesului public sunt avute în vedere şi persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, atitudinea suspectului sau a inculpatului după săvârşirea infracţiunii şi eforturile depuse pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii."
Da, poti candida, daca nu ai fost condamnat.
P.S. Din cate am observat cred ca ai pus cel putin cateva zeci de intrebari, multe repetate, despre admiterea in scolile MAI si M.Ap.N.
Ti-am raspuns si eu si multi altii dar vad ca tot nu esti lamurit.
Iti recomand sa citesti conditiile pentru a putea candida de pe site-urile oficiale ale MAI si M.Ap.N., precum si Admiterea 2019 de pe acele site-uri, nimeni n-o sa-ti dea un raspuns mai complet si corect.
Nu că nu este ceva grav.
După ce se deschide, urmează o anchetă a poliției.
Dosarul este trimis la procuror.
Procurorul te poate și el invita la o discuție sau la mai multe.
Dacă procurorul decide că urmărirea penală continuă, adică că după părerea lor, rezultă din dosar că ești vinovat, dosarul este înaintat la judecătorie.
Aici judecătorul în urma procsului poate decide că ești vinovat și urmează o decizie cu măsură punitivă, privare de libertate, pârnaie sau altceva.
Dar el poate decide că procurorul nu a avut dreptate și să te lase liber.
Dacă poliția sau procurorul în urma anchetei sau a analizei dosarului constată că acuza care ți se aduce este nefondată, cineva a mințit sau a greșit sau a dat un denunț fals legat de tine sau că fapta ta nu poate fi probată, că nu există dovezi legate de ceea ce ți se impută, se dă NUP - Neinceperea Urmăririi Penale, dosarul se închide. Dar el nu se aruncă, s-a muncit pe el, se păstrează undeva în arhivă.
în cazier îți rămân doar condamnările penale definitive.
CAPITOLUL I
Acţiunea penală
Art. 16
Cazurile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale
(1) Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă:
a) fapta nu există;
b) fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege;
c) nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea;
d) există o cauză justificativă sau de neimputabilitate;
e) lipseşte plângerea prealabilă, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o altă condiţie prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale;
f) a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică;
g) a fost retrasă plângerea prealabilă, în cazul infracţiunilor pentru care retragerea acesteia înlătură răspunderea penală, a intervenit împăcarea ori a fost încheiat un acord de mediere în condiţiile legii;
h) există o cauză de nepedepsire prevăzută de lege;
i) există autoritate de lucru judecat;
j) a intervenit un transfer de proceduri cu un alt stat, potrivit legii.
sabin89 întreabă: