| Bunny a întrebat:

Daca un barbat moare sau e dat disparut si avea datorii la banca, se anuleaza datoria? Sau trebuie sa plateasca fosta nevasta(in caz ca e divortat). Cineva mi-a zis ca datoria ar ramane fostei neveste(chiar daca numai au legatura) sau copiilor(care la fel fara legatura). Dar fiind datoria lui de ce sa plateasca altcineva pentru prostia lui? Deci cum e pana la urma?

Răspuns Câştigător
| CosteaVlad a răspuns:

Chestia cu plata datoriei de către fosta soție sau de către copii e total absurdă, mai ales având în vedere faptul că partenerii sunt divorțați, iar copiii poate nici nu au discernământ deocamdată, și mai ales la asemenea lucruri.
Problema în acest tip de situație este în felul următor: În momentul când vrei să iei un împrumut, semnezi un contract în care confirmi că ești de acord cu ipotecarea casei, sau a unui bun material în cazul neplății datoriei.
Nevasta și/sau copiii pot fi supuși la plata datoriei numai în cazul în care au semnat și ei la rândul lor un contract, prin care și-au dat acordul să fie GIRANȚI ai persoanei creditate (asta se practică de regulă la C.A.R.-uri, nu stiu dacă și la banci se merge pe acest sistem), în caz contrar mi se pare ilogic să răspundă altcineva pentru o datorie de-a ta la bancă, atâta timp cât acea persoană, după cum am mai spus, nu își dă acordul să facă acest lucru, indiferent că e nevasta, soacra, mătușa, sau copiii...
O seară bună!

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Fosta sotie va trebui sa restituie imprumutul numai daca figureaza si ea in contractul de credit ca imprumutat, altfel nu are nici o obligatie. Copiii (mostenitorii) vor trebui sa achite imprumutul numai daca au acceptat mostenirea pur si simplu (daca a ramas ceva dupa el). Banca are dreptul sa execute averea imprumutatului, chiar daca creditul nu a fost garantat iar acceptarea pura si simpla a succesiunii obliga pe mostenitori sa plateasca datoriile defunctului. Pot scapa de plata doar acceptand mostenirea sub beneficiu de inventar, dar, in acest caz, vor mosteni numai ce mai ramane dupa ce banca isi recupereaza banii. Daca nu au ramas bunuri dupa defunct, atunci copiii nu trebuie sa plateasca datoriile lui. Numai bine!

rroxi44
| rroxi44 a răspuns:

Daca are datorii la banca are cineva care l-a girat. Girantul de obicei ramane sa plateasca. Daca este vorba de moartea parintilor - datoriile sunt mostenite odata cu celelalte bunuri (casa, masina)
http://www.avocatnet.ro/......rinti.html
Daca in schimb renunta la mostenirea bunurilor nu poate fi obligat la plata datoriilor

| ikram a răspuns:

In general cand este vorba de un credit la banca, pe numele celui care ia creditul se face si o asigurare, care intra si in rata platita lunar la banca. Si in cazul in care decedeaza, va plati asigurarea cat mai era din valoarea creditului.

Procedura declararii disparitiei, si ulterior a mortii daca este cazul, este mult mai complicata.

| Nicoleta a răspuns:

Banca nu pierde niciodata.
Datoria nu se anuleaza, ci ramane urmasilor: copii(majori),, frati, surori, sau girantului( daca are).
Fosta sotie nu are nici o obligatie daca nu apare in contract.

| Lora a răspuns:

Daca a avut garant sau girant nu stiu exact cum ii spune atunci plateste el, daca nu, datoriile merg la rudele de gradul 1:sotie, copii, banca nu pierde niciodata bani.

| stick a răspuns:

Datoriile raman urmasilor/rudelor celui/celei pe numele caruia este imprumutul/datoria/restantele etc!