| nuintelegyzyz a întrebat:

Daca un sef te umileste grav la locul de munca si tu te sinucizi nu raspunde penal seful? Eu as fi de acord, o sa zic si motivele 1.sunt sefi buni manipulatori care chiar pot sa te faca sa te simti atat de inutil incat sa faci fapte nasoale, evident nu la toti functioneaza, iar daca nu se raspunde penal pentru asta atunci sa nu mai ziceti nimic de Charles Manson si nici el nu a omorat pe nimeni.

9 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In asemenea situatie seful nu raspunde penal, exista raspundere penala in alte situatii, conform Codului penal, citez:
"ART.191.Determinarea sau înlesnirea sinuciderii  
  (1) Fapta de a determina sau înlesni sinuciderea unei persoane, dacă sinuciderea a avut loc, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani.
  (2) Când fapta prevăzută în alin. (1) s-a săvârşit faţă de un minor cu vârsta cuprinsă între 13 şi 18 ani sau faţă de o persoană cu discernământ diminuat, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 10 ani.
  (3) Determinarea sau înlesnirea sinuciderii, săvârşită faţă de un minor care nu a împlinit vârsta de 13 ani sau faţă de o persoană care nu a putut să-şi dea seama de consecinţele acţiunilor sau inacţiunilor sale ori nu putea să le controleze, dacă sinuciderea a avut loc, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
  (4) Dacă actele de determinare sau înlesnire prevăzute în alin. (1)-(3) au fost urmate de o încercare de sinucidere, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate."

| punintrebari8ghf a răspuns (pentru Ioandelasal):

Pai si daca seful ii zice unui om in depresie, il umileste si ala deja are ganduri suicidare si asta i le amplifica nu raspunde penal? lol, stii povestea lui Charles Manson?

| Ioandelasal a răspuns (pentru punintrebari8ghf):

Ti-am spus ca nu. Ar raspunde penal doar daca i-ar zice de mai multe ori ceva de genul: nu esti bun de nimic, du-te si te spanzura, sari de pe bloc, bea otrava, ar trebui sa te sinucizi si altele de acest gen, aceasta ar putea insemna determinarea sinuciderii, bineinteles repetate in timp.

| punintrebari8ghf a răspuns (pentru Ioandelasal):

Pai si realizati ca un sociopat poate sa faca asta si sa ucida victime prin tampenii de genul? mai ales ca multi dintre sociopati au posturi bune de munca? nici in strainatate nu exista legea asta? dar daca influentezi pe cineva sa consume droguri?

| Ioandelasal a răspuns (pentru punintrebari8ghf):

Eu realizez despre ce este vorba, mai ales ca am in spate o cariera juridica, tu nu o faci.
Nu stiu legile straine.
Cat despre consumul de droguri ar putea fi cineva condamnat doar daca il obliga pe altul, sub amenintare, sa consume droguri.

| lpavel a răspuns:

Inca nu exista o astfel de lege ca daca ar exista atunci automat ar exista si pe strada daca ii vorbesti urat...
Deci pe o parte e bine ca nu exista o astfel de lege!

| nuintelegyzyz explică (pentru lpavel):

Nu zic de injuraturi, zic de atac emotional grav si unei persoane care gen are probleme, sau nu stiu, adica gen care chiar pare plauzibil, pai asa ce facem ca psihopatii fac asta si la cat de manipulatori sunt pot sa faca oameni sa se sinucida, atunci in cazul asta nici Charles Manson nu e vinovat ca el nu a omorat pe nimeni, daca iti zice seful '' nu are rost sa mai traiesti pe pamant si gen sa te atace emotional grav cu apropouri la suicid?

| lpavel a răspuns (pentru nuintelegyzyz):

Asta insemna libera exprimare sa poti spune orice! Daca asta s-ar interzice nu ar fi ok! Te inteleg eu pe tine dar asa ii intareste inima persoanei respective! (90% din oameni au trecut prin asta cand s-au apucat de munca! Chiar si eu! Mi-aduc aminte, n-am sa uit niciodata, imi venea sa plang dar n-am plans si azi asa maine asa pana cand m-a durut in c u r de ce zice laughing iar acum ii zic eu lui ca l-am intrecut in profesie si ii zic ca sefia lui este egala cu coada vacii laughing moare de nervi, dar nu are ce sa faca laughing O data mi-a zis ca ma concediaza, ia-m zis chiar te rog, vrei sa plec acum? si imi zice ca acum am curaj ca m-am ajuns, de ce nu i-am zis asa cand eram la inceputuri... laughing

| nuintelegyzyz explică (pentru lpavel):

Pai daca o dam asa Charles Manson ce a cautat la puscarie? ca si aia e libera exmprimare daca o dam asa.