Am citit toate posarile. Unele din ele sunt pe langa subiect sau legislatia in vigoare.
1. Cine are contract cu firma poate fi tras la raspundere patrimonial. In conformitate cu prevederile art. 254 din Codul muncii "Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor."
Daca firma primeste o amenda poate alege sa plateasca din veniturile proprii sau sa impute paguba celor vinovati. In al doilea caz se desemneaza, prin dispozitia conducatorului firmei, o comisie care face cercetarea administrativa si stabileste cauzele si vinovatii de producerea pagubei, precum si cita-parte cat revine fiecarui vinovat. Decizia se poate contesta la conducerea firmei de catre cei vinovati, apoi in instanta.
Daca angajatii vinovati vor sa plateasca amenda, o pot face prin recunoasterea acesteia - solidar sau individual, dupa caz - si atunci nu se mai face cercetare administrativa.
2. De la cine nu are contract cu firma paguba se poate recupera amiabil sau in instanta, pe cale civila.
Deci, în legătură cu punctul 2, se poate ca și eu să plătesc, fiind colaboraror extern, neavând contract direct cu firma.
Numai daca amenda este si din vina ta si:
1. Daca tu consideri ca este normal sa platesti si consimti.
2. Daca te da in judecata si instanta hotaraste definitiv.
Nu, plata amenzii se face de catre firma.
Doar dupa aceea se poate imputa suma respectiva celor vinovati, daca angajatii sunt vinovati.
Amenda poate primi firma si/sau persoana fizica angajata al firmei (in functie de abaterea constatata de organul de control). Firma - de regula - este amendata pentru problemele de organizare, iar persoana pentru faptele individuale (de exemplu: nerespectarea prevederilor de protectia muncii, protectia impotriva incendiilor, a codului rutier etc.).
Daca firma este amendata, conducerea poate demara o ancheta pentru a identifica vinovatii de starea sanctionata si poate decide recuperarea partiala sau totala a prejudiciului cauzat, de la cei gasiti vinovati.
Amenzile pot fi contestate atat de persoanele juridice, cat si de cele fizice, iar sentinta definitiva va hotari cine- si cat va fi obligat sa suporte din pagubele si cheltuielile acumulate.
De exemplu, la mine, firma este amendată pentru lipsa de organizare și de curățenie; eventual, angajatul devine "amendat" prin ordinul direct de la superior pentru nerespectarea acelor reguli, să împartă amenda. Eu nu sunt angajat, ci colaborator extern, eventual, dintre angajați, amenda se imparte pe fiecare raion, cu responsabilul respectiv, angajații și colaboratori externi. Eu, fiind extern, ca merchandiser, nu ar trebui să plătesc nimic, cu toate că sunt și angajați special de curățenie.
Corect?
Amenda poti primi doar daca incalci regulamentele firmei, care ti-au fost comunicate in scris si le-ai luat la cunostinta sub semnatura.
Incalcarea prin "necunoastere" legislatiei (nationale) insa nu te absolva de raspundere.
Firma trebuie astfel organizata incat sa evite situatiile ce se pot amenda, respectiv sa le aduca la cunostinta tuturor obligatiile si drepturile lor.
Inafara de contractul de muncă, de colaborator extern, nu am semnat nimic. Firma respectivă nu mi-a înmânat nimic de semnat.
In acest caz, daca vor sa te amendeze, intreaba-le care este baza legala.
Poti face contestatie (scrisa) daca te simti nedreptatit (prima data spre conducerea firmei, iar daca raspunsul nu te satisface, te poti adresa instantei).
DA. Poti sa primesti amenda pe pers fiz lucrand la privat ca si angajat. Sunt legi care te "incrimineaza" direct.
Exemple?
Dsp-ul, ansvsa-ul, controlul in constructii..sunt multe
Nu.
Daca incearca magarii de genul se poate face plangere la ITM si eventual la judecatorie.
În supermarket doar sa ai în contract scris negru pe alb ca în caz de ceva( ex. Nu îți ies încasările, sau ceva de genul. Cred ca pe partea de curățenie și verificat termen de garanție, aici s-ar putea sa fi tras la răspundere) sa ți se oprească o anumita suma.
Eu lucram în fabrica pe receptie și mi se opreau în fiecare luna 5% din salariu în caz ca nu ieșea gestiunea, după ce se încheia campania îmi primeam banii. Sau un alt exemplu, când ești șofer și primești amenda pentru viteza, sau faci accident, tu vei fi tras la răspundere fiindcă angajatorul nu are nici o vina.
sabin89 întreabă: