Parerile sunt impartite, posibil ca rusii sa vanda rezonabil de usor si fara SWIFT. Oricum, va trebui scoasa de acolo ca un gest politic, acum ca spiritele s-au incins. Exista insa o arma mult mai puternica, boicotul cumparatorilor de hidrocarburi. Daca USA, UK+Dominioanele, UE si Japonia nu mai cumpara petrol si gaze de la rusi, nimeni nu poate cumpara atata in locul lor; are loc inlocuire a furnizorilor in lant, o crestere a preturilor, temporara insa, si in final Rusia pierde o mare parte din cota de piata. Pe care o vor lua cei care extrag ieftin, Arabia Saudita, Kuveit, Emirate. Sa vad cum joaca Putin asta. This is a hill to die on, in traducere libera, un bunker in Kiev in care merita sa mori (ma refer strict la Zelensky).
Mai am niste nelamuriri, te rog.
Dar daca Rusia va fi scoasa din Swift, cum vor cumpara/plati, de exemplu, tarile europene gazul rusesc? Sau il vor putea plati chiar si in afara sistemului Swift?
Daca Rusia va trebui sa vanda gazul si va fi scoasa din Swift, va incerca sa scada pretul lui ca sa creasca cererea?
Si daca tarile europene se decid sa cumpere un procent din gaze de la altcineva, exista infrastructura pentru transportul lor pana in UE?
1. Sigur se poate plati fara Swift, doar gaz si petrol se vand de mult, dinainte de existenta Swift. Exista chiar sisteme concurente, iar China are chiar un astfel de sistem operat de stat. 2.Nu se stie daca va vinde mult mai greu, nu se stie daca va trebui sa scada pretul. Nu se stie sigur, inca. 3. Cu ani in urma, inainte de ocuparea Crimeii, Rusia a incercat sa santajeze Europa cu gazul; au spus ca le fura Ucraina gaz asa ca ei nu mai trimit (ha-ha). Ei, si au avut loc in USA inovatii si inventii in cascada, privind lichefierea gazului, extractie din sist, transportul gazului lichefiat, etc -ca sa inlature posibilitatea santajului. Asa ca acum se poate importa din USA, pe cale maritima. Dar, depinde de pret; deja la pretul de acum se poate inlocui in parte; daca mai creste un pic, apare plauzibil boicotul cumparatorilor; de fapt boicotul acum e mai simplu la gaz, mai dificil la petrol, o treime din importurile europene de petrol ale EU provin din Rusia. E greu, dar se poate face.
Care bani?!?
rusii pot tiparii dupa aia cati bani vor, ca nu mai conteaza decat pentru ei