Prin acordul partilor procedura de divort se pare ca acum este mult mai simpla.Mai dificil este atunci cand mai sunt si ceva''jucarele'' de impartit si mai trebuie incredintat uneia din parti si un mostenitor spre crestere si educare.
Legislatia in vigoare din Romania permite divortul intemeiat intr-un timp relativ scurt (2-5 luni in medie) si, in unele cazuri, fara implicarea unor proceduri de audiere a martorilor, de dovedire a culpei, proceduri care, de cele mai multe ori, sunt traumatizante pentru cei implicati.
# Pentru realizarea unui divort, trebuie in primul rand sa: va asigurati ca decizia nu este una luata in graba, la suparare
# incercati in primul rand toate mijloacele de conciliere cu sotul/sotia dvs
# incercati, in cazul in care v-ati convins de necesitatea realizarii divortului, sa ajungeti la un consens cu sotul/sotia cu privire la toate aspectele implicate de un asemenea proces: cel/cei care va/vor creste copiii, modul de impartire a bunurilor, atitudine eleganta si civilizata pe tot parcursul procesului intre cei doi soti
# intocmiti o cerere de divort. Atentie: acest pas este extrem de important, mai ales cand nu exista acord intre cei doi soti si, in acest sens este recomandabil ca aceasta cerere sa fie intocmita de un Avocat, in urma unei discutii detaliate asupra situatiei Dvs
# depuneti cererea de divort la Judecatoria de care apartineti, impreuna cu certificatul de casatorie in original, achitand taxele de timbru aferente (interesati-va in prealabil in privinta cuantumului si modului de plata)
# prezentati-va la fiecare termen al procesului
# dupa obtinerea hotararii judecatoresti, si dupa ramanerea ei definitiva, adresati-va unui Avocat pentru legalizarea ei judecatoreasca (fara de care hotararea pe care o primiti prin posta nu are valoare juridica, nefiind recunoscuta in fata autoritatilor)
Mai jos aveti cateva detalii legate de problematica divortului, urmate de linkuri catre materiale cu tangenta in acest domeniu.
Divortul din culpa exclusiva a unuia dintre soti
Pentru a se pronunta divortul din culpa exclusiva a unuia dintre soti, trebuie dovedita culpa exclusiva a sotului parat in proces sau a reclamantului – parat in cazul cerereii reconventionale.
Astfel sunt motive pentru a se pronunta divortul din culpa exclusiva a unui sot: relatiile extraconjugale, violenta conjugala, verbala,… ce pot fi dovedite prin marturii, certificate medico-legale, ale inscrisuri…
Toate cele dovedite trebuie sa arate ca este imposibila continuarea casatoriei si ca nu exista posibilitate de impacare intre soti.
Ancheta sociala
In cazul in care din casatoria a carei desfacere prin divort se cere au rezultat copii minori, una dintre probele administrate in cauza este ancheta sociala.
Avocatul, la momentul redactarii actiunii de divort solicita in aceste cazuri si citarea Autoritatii tutelare competente in cauza respectiva.
La momentul propunerii probelor, el va solicita si ancheta sociala, efectuata la domiciliul la care se afla copilul sau/si la domiciliile fiecaruia dintre parinti in cazul in care ambii solicita incredintarea.
Raportul de ancheta sociala retine date privind conditiile in care este crescut minorul, cine si cu ce contribuie la ingrijirea, cresterea, educarea lui, de care dintre parinti este atasat mai mult,… Raportul de ancheta sociala are in vedere doar aceste aspecte privind minorul si incredintarea lui, neputand fi utilizat pentru dovedirea motivelor de divort.
Judecatorul va aprecia aceasta proba in raport cu celelalte, el nefiind obligat sa urmeze indicatiile privind incredintarea minorului catre un parinte sau altul.
La ce solutii va puteti astepta intr-un proces de divort?
In primul rand, instanta se va pronunta cu privire la desfacerea casatorii prin divort sau nu, deci va admite sau nu actiunea. Daca admite actiunea, se va pronunta si cu privire la culpa procesuala, daca este vorba despre un alt tip de divort decat cel numit de lege prin acordul partilor. In acest sens, casatoria poate fi desfacuta din vina comuna a sotilor, din vina exclusiva a sotului parat sau din vina exclusiva a sotului reclamant-parat (daca s-a facut cerere reconventionala).
Un alt aspect asupra caruia se pronunta instanta este acela al numelui. Daca celalalt sot este de acord, sotul ce a luat numele acestuia prin casatorie, il poate