anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Dacă vrem să avem o societate cu mai puține inegalități sociale și diferențe uriașe între săraci și clasa de mijloc sau cea bogată, ar trebui să aplicăm modelul economico-social din țările nordice( Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda) sau pe cel al anumitor state asiatice( Japonia, Coreea de Sud, Singapore sau Malaesia)?

7 răspunsuri:
| dullcat a răspuns:

Tind sa zic prima varianta, unde bunastarea cetatenilor conteaza pentru ca asa trebuie, asa e firesc, nu fiindca e o roata/componenta obligatorie la mecanismul economic, cum e cazul al doilea.Sigur ca la fel se poate spune si despre primul, insa la asiatici se observa corelarea intre bunastare si munca epuizanta, plus mandria ca ai ales o astfel de viata (daca nu o alegi, au grija cei din jur sa te traga in rand, punand o presiune enorma).

| NarcisCorneliu a răspuns:

Raspuns simplu, nu. modelul economico-financiar al tarilor nordice nu reprezinta idealurile Romaniei, iar depinde de numerosi factori. Totusi, similar comunismului, teoretic ar trebui sa functioneze intr-o maniera viabila, dar practic, lasa de dorit. Taxe inimaginabile, pentru servicii publice calitative si gratuite, lucru care este descris in mare parte de cetatenii tarilor nordice drept inferior standardelor mentionate de guvern, cu alte cuvinte, un concept de rahat.

Bula
| Bula a răspuns:

O societate ar putea fi echitabila doar daca s-ar sterge institutia mostenirii.
Astfel, fiecare membru al societatii ar porni cu sanse egale, iar pe parcursul vietii ar putea arata la ce e capabil.

| DeMicUnCălător a răspuns:

Mai puține inegalități sociale e greu de obținut. Dar s3 poate încerca.
Eu cred că cel mai potrivit sistem social pentru România este acela care oferă cetățenilor educație, pregătire și locuri de muncă. Apoi să-i încurajeze și sprijine pe cei care doresc să inovează. Inventeze și creeze lucruri noi și revoluționare.
Suntem un popor de oameni creativi și harnici. Avem doar nevoie de liderii care să aprindă scânteia din noi

| Violleta2022 a răspuns:

Pai, AM AVUT o asemenea societatea, cea comunista, unde toti eram egali si nu existau diferente mari intre noi, dar care nici nu a functionat, dupa cum ai aflat din cartile de istorie, fiindca oamenii s-au rasculat, ducand la Revolutia din Dec. 1989

suntserios
| suntserios a răspuns:

Nici măcar comunismul nu a adus echitate socială. Și niciun sistem nu o va aduce. Singura șansă pentru echitate socială e o societate fără corupție. Dar bineînțeles nici asta nu va egaliza diferența din săraci și bogați. Și poate că nici nu ar trebui. Suntem toții diferiți unii merita mai mult alții mai puțin. De ce sa fin egali?

| TheGentleman a răspuns:

Țările nordice sunt din altă lume, au altă filosofie și nu vom putea niciodată să ne apropiem. În schimb, am putea învăța de la spanioli, care construiesc un sistem social foarte bine pus la punct. Și suntemasemănători dpd cultural sau lingvistic. Sau de la francezi, dar chiar și pe aceștia este dificil să-i urmăm