Buna Laurita226 dupa cum am citit mai jos esti clasa a 8 a trebuie in primul rand sa faci un liceu nu conteaza care si sa iei bacalaureatul, asta neaparat cu o nota bunicica, trebuie sa faci facultatea de drept ce`a mai buna este In Otopeni, am un lapsus acum cu privinta la numelei ei(o sa il intreb pe taicamiu maine ca el a facut acolo facultatea si o sa iti comunic), dupa ce ai terminat 4 ani de facultate neaparat trebuie sa iei licenta,
Art. 12. - Admiterea in magistratura a judecatorilor si procurorilor se face prin concurs, pe baza competentei profesionale, a aptitudinilor si a bunei reputatii.
Art. 13. - Admiterea in magistratura si formarea profesionala initiala in vederea ocuparii functiei de judecator si procuror se realizeaza prin Institutul National al Magistraturii.
Art. 14. - (1) Admiterea la Institutul National al Magistraturii se face cu respectarea principiilor transparentei si egalitatii, exclusiv pe baza de concurs.
(2) La concursul pentru admiterea la Institutul National al Magistraturii se poate inscrie persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) are cetatenia romana, domiciliul in Romania si capacitate deplina de exercitiu;
b) este licentiata in drept;
c) nu are antecedente penale sau cazier fiscal;
d) cunoaste limba romana;
e) este apta, din punct de vedere medical si psihologic, pentru exercitarea functiei. Comisia medicala se numeste prin ordin comun al ministrului justitiei si al ministrului sanatatii.Art. 15. - (1) Concursul de admitere se organizeaza anual la data si locul stabilite de Institutul National al Magistraturii, cu aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii. Data, locul, modul de desfasurare a concursului de admitere si numarul de locuri scoase la concurs se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii si pe cea a Institutului National al Magistraturii, cu cel putin 60 de zile inainte de data stabilita pentru concurs.Mai departe, catzi ani se face? cred ca ti am raspuns mai sus dar iti mai raspund odata 4 ani se face facultatea de drept, odata licentiata in drept poti participa la concurs pentru postul de procuror/judecator, examene din drept civil si penal in mare parte (dar atentie sunt animite reguli in cazul in care optezi catre aceste meserii, nu ai voie sa faci parte din nici un partid politic, nu ai voi esa faci comertz, sa ai firme etc, nu ai voie sa iti dai cu parerea public cu vederea la o sentinta a unui caz...)sunt multe obligati aici o sa vezi, acum cu noile restructurari sincer nu stiu sa iti spun exact inainte un procuror castiga in jur de 35-40 de mil si un judecator intre 55-60(normal depinde si unde si cum salarile mentionate mai sus stiu sigur ca sunt la curtea suprema de justitie Bucuresti, mai mare in grad cum te ai exprimat tu sa zic asa este judecatorul si o sa iti explic ce si cum(procurorul face partea acuzari in procese, in timp ce judecatorul incadreaza faptele petrecute dupa pledoariile si temei legali care ii prezinta si acuzarea si apararea adica si procurorul si avocatul inculpatului)Sper ca nu am uitat nimic, oricum revin maine cu faculatea din Otopeni careia i-am uitat numele si daca am uitat ceva o sa iti spun! numai bine
Ti-am raspuns la o intrebare anterioara, cu acelasi continut. Repet raspunsul, daca nu l-ai vazut.
Daca acum esti in clasa a VIII-a mai ai multi ani (cel putin 10) pana a putea ajunge judecator sau procuror. Liceul nu prea conteaza, doar sa obtii diploma de bacalaureat si apoi sa urmezi si facultatea de drept si sa obtii licenta. Pentru etapele urmatoare eu zic sa nu-ti faci probleme pana ajungi aproape de absolvirea facultatii, se pot schimba multe in acest timp. Totusi, daca esti foarte nerabdatoare, poti citi Legea nr. 303/2004 privind statutul magistratilor, aici: http://www.just.ro/......ault.aspx. Pentru detalii in legatura cu facultatea te poti uita pe site-ul Facultatii de drept din Bucuresti, desi lucrurile se pot schimba. Precis o sa se schimbe si salariile, sunt destul de bune. Nu se pot compara procurorii cu judecatorii, fac parte din organe diferite, respectiv Parchet si instantele judecatoresti. Totusi, in procese, procurorii doar trimit in judecata si sustin rechizitoriul, decizia este a judecatorilor, ei pronunta hotararile. Numai bine!
Revin ...Se fac si 2 ani scoala de registratura dupa care se mai sustine un examen pentrru a profesa!
1Chris1 întreabă: