Mancarea expirata nu se poate vinde /dona /servi pentru consum uman, conform legii.
Vanzare sau donare se poate face doar daca termenul de garantie nu este expirat.
Din acest motiv, alimentele a caror termen de garantie SE APROPIE de termenul de garantie sunt vandute la pret redus sau sunt donate.
La fructe, legume, covrigi, și altele, nu scrie nicăieri un termen de expirare, doar îți dai seama după semne că s-au învechit.
Un răspuns bun, dar incomplet.
Legumele si fructele nu au termen de garantie, doar aspectul indica starea lor.
La produse de panificatie IMPACHETATE este inscriptionat termenul de garantie. La alimentele vandute "la mana", proaspat facute, nu exista termen de garantie.
Unul dintre raspunsuri ar putea fi ca daca le da mancare si cei care o primesc fac de exemplu o toxiinfectie alimentara si ajung in spital sau chiar moar, sunt trasi la raspundere cine? cei care au donat mancarea...asa ca nu te doare nu te legi.
Gasit pe net :
''Legislatia in materie de siguranta in alimentatie interzice restaurantelor sa doneze mancarea ramasa, fara o autorizatie speciala eliberata in acest sens. Autorizatie care se obtine destul de greu si care oricum functioneaza doar in cazul anumitor beneficiari. Beneficiarii trebuie sa supuna respectivele alimente unui proces de sterilizare specific, inainte ca acestea sa poata fi consumate.
Astfel, ca proprietar de restaurant sau salon de evenimente este aproape imposibil sa donezi mancarea catre case de batrani, adaposturi sociale, cantine sociale sau chiar ferme, fara sa te afunzi in hartogaraie si birocratie. In consecinta, tone de mancare ajung la gropile de gunoi din tara, in fiecare an.''
Care este sursa, dacă tot mentionezi?
Nu stiu daca multe firme arunca mancarea la sfarsitul zilei. Poate asta e valabil in strainatate. Hai sa iti spun cum merge treaba in Bucuresti, la supermarketuri si restaurante-cantina.
Chopstix Unirii - in cel de la parter se vinde mancarea proaspata. In cel de la etajul 3 se vand meniuri cu mancarea veche ce ramane de dincolo. Se simte ca e alterata, dar fiind pretul mai mic, se vinde si asa.
Carrefour Unirii - carnea si legumele vechi sunt gatite la bucataria proprie si vanduta in zona "impinge tava". Mancarea in cel mai bun caz nu are gust; de obicei se simte ca e veche. O vand la jumatate de pret fata de alte locuri si cei nevoiasi cumpara, fara mofturi.
Kaufland - langa supermarket este un Grill unde vand pui la rotisor si altele gen fast food. Am luat odata si mirosea a animal mort, ce sa mai zic de gust. Probabil e puiul care ramane din supermarket.
Fabrica de mancare - aici iarasi unele mancaruri sunt vechi. Mi s-a facut rau odata. Am sunat la ANPC si mi-au zis ca trebuie sa dovedesc prin documente medicale ca am capatat o afectiune mancand acolo. Ceea ce din fericire nu a fost posibil
Mai demult auzeam pe la tv stiri despre persoane ce au ajuns la spital dupa consumul mancarii gatite prin supermarketuri.
Iti dai seama ca este foarte usor pentru o bucatarie sa dreaga gustul mancarii vechi cu condimente, sa o toace si sa faca chiftele, mici, sarmale, salate, etc. Asa ca probabil se arunca prea putin.
Am intalnit si chestii ok, la un Carrefour Market de exemplu, unde produsele apropiate de expirare sunt vandute la un pret mai mic. Am mai intalnit si in unele mall-uri, in restaurantele gen impinge tava, dupa ora 21 se vinde mancarea la jumatate de pret.
Da, ar crea niste probleme. Multi nu stiu ca se arunca mancarea. Daca s-ar sti, ne-am da seama ca preturile sunt umflate si ca nu au pierderi. Ca se poate si mai ieftin ca sa-si permita toata lumea o masa calda. Si da, daca dau sarmanilor o masa pe zi, nu ar mai fi atat de multi bolnavi (ca mananca prost sau deloc), hoti (sa fure mancare), criminali. Poate ca si legale, ca doar toate sunt mana in mana, legi facute pentru cei bogati.
Imi spunea cineva din reteaua hipermarketurilor ca alimentele care se dau cu pret redus ar trebui sa fie aruncate. Dar ca sa nu plateasca ridicarea gunoiului (mai mult in acest caz), au recurs la acest siretlic. Cumparatorii le cara gunoiul, ba chiar si platesc pentru asta.
E amuzant ca multi au mieunat sa se fie puse la pret rodus tocmai ca sa nu fie aruncate. Si ti se zice clar ca vor expira deci nu vad unde e siretlicul.