Pentru o tara puternica, cu aramat puternica si care nu are probleme teritoriale cu vecinii, este un statut bun, fiindca o tine afara din razboiae si poate beneficia de relatii comerciale cu ambii combatanti. Deci da, este mai bine asa, daca esti in stare.
Probabil va fi mereu, atata timp cat va putea
Faci mare prostie dacă mai dai răspunsuri atât de tâmpite și lipsite de logică. Măcar puțină dochmentare înainte te-ar fi salvat. Are într-adevăr armată mare, mă refer la militari dar și câteva efective mecanizate sau avioane militare. Dar cel mai mult aici este vorba despre interese politice. Dacă citești, mi se pare că există doar 2-3 țări din lume care au scăpat neocupate cel puțin o perioadă scurtă sau să fie atacate. În Elveția își ascund atâția politicieni averile. Stai liniștită că nu ar fi rămas ea neutră dacă nu ar fi avut cel puțin un garant suficient de puternic încât să-i hotărască soarta, cum ar fi Germania în Europa. și în al doilea râmd ea este fortificată, au niște sisteme la autostrăzi, niște piloni automați ce ies din pământ pentru a preveni invadarea și multe alte chestii ce țin de apărare. Dar toate astea nu ar fi fost nimic dacă nu ar fi garantat cineva securitatea ei. Acolo se țin banii și asta spune tot.
Cam asta am spus si eu, dar mai pe scurt
Nu e doar vorba de bani. Elvetia este o tara muntoasa, o fortareata naturala. Resursele necesare pentru cucerirea ei este imensa in comparatie cu avantajele; in timpul razboaielor, nu a fost practic si logic ca cineva sa cucereasca Elvetia.
Probabil ca intotdeauna va fi o tara neutra, asta ii da o anumita putere, pe care nu o au prea multe tari in lume!
Elvetia a adoptat neutralitatea inca din 1515, cand a pierdut impotriva Frantei la Batalia din Marignano. In urma acestei infrangeri, a decis sa renunte la ideile de expansiune si sa isi prezerve teritoriul actual.
Elvetia a fost atacata de Franta din nou, in 1798 si cucerita. Aceasta a intrat sub control Francez si a fost automat fortata sa renunte la neutralitatea asumata.
Dupa infrangerea lui Napoleon Bonaparte la Waterloo, marile puteri europeene au decis ca Elvetia ar fi o zona deliminatorie intre Franta si Austria si ca ar contribui la stabilitate in regiune.
In final, in 1815, la congresul de la Vienna, a fost semnata neutralitatea permanenta a Elvetiei, si a fost respectata in timpul celor doua razboaie mondiale.
Elvetia a acceptat evrei care au scapat din Germania, si au facut afaceri cu ambele forte, insa scopul a fost de a supravietuii, si atat.
Neutralitatea nu a fost respectata asa, de sanchi. Daca studiezi un pic problema, e foarte interesant. Pierderile nemtilor ar fi fost infioratoare daca ii minca sa dea iama in Elvetia. La fel si acum, gindeste-te ca aproape toti elvetienii au pregatire militara, fac trageri periodice si anternamente, si au armele acasa. Ca fapt divers, in al doilea razbel mondial elvetienii au doborit cateva zeci de avioane germane. Folosind tot avioane germane. Si nimeni nu a comentat nimic, fiindca desi neutri, isi aparau spatiul aerian. https://en.wikipedia.org/wiki/Switzerland_during_the_World_Wars
Nu am spus ca a fost respectata doar pentru simplul fapt ca e declarate neutra, ba chiar am dat motivul: riscul prea mare pentru beneficii mici /inexistente.
Pe lângă relief, și faptul ca fiecare casa este deținătoare de arme a fost o piedica, sunt de acord cu tine.
Si am studiat, nu am scos nimic din burta. Nu știu de ce acti ca și cum ceea ce am scris eu este fals.
1 - Este mai bine sa ramana neutra.
2 - Nu cred ca va abandona vreodata neutralitatea ei.
3 - Imi pare rau ca la indicatia dlui Gorbaciov am ales sa intram in NATO la fel cu celelalte tari fost comuniste europene. Rep. Moldova ne-a luat-o inainte, ea decretand in Constitutie ca este stat neutru. Bravo lor!
anonim_4396 întreabă:
Atcose77 întreabă: