| Clever a întrebat:

De ce este Romania in criza?

Răspuns Câştigător
| εїз a răspuns:

Din cauza prostiei. Pentru asta ar trebui sa va uitati in fata blocului. Acolo sunt niste masini. Uitati-va la ele, unele sunt scumpe, altele nu, cateva sunt Dacia 1310. Vedeti ale cui sunt masinile scumpe si ale cui sunt cele ieftine. Masinile scumpe sunt ale celor care lucreaza in servicii (doctori, distribuitori, avocati, contabili, vanzatori, profesori universitari) cele ieftine sunt ale celor care MUNCESC in PRODUCTIE.
Uitati-va la apartamente, ale celor din servicii si ale celor din productie, care au mai multe AC-uri si plasme?

In productie este greu, pentru ca, in majoritatea cazurilor, este vorba de efort fizic, si stim cu totii ca oricine isi doreste sa fuga de munca fizica. In urma cu cativa ani, marea majoritate dintr-un bloc lucrau in PRODUCTIE, acum multi s-au mutat in servicii.

Hai sa privim la o scara mai mare si sa vedem cati lucreaza in productie si ce venituri totale (venituri nu salarii) au, fata de cei din servicii.
Treaba este simpla. Cei din productie nu mai pot sa-i sustina pe cei din servicii. Au ramas atat de putini incat nu o mai pot face. S-a ajuns ca un banal surub, produs cu 1 RON, sa il cumperi din magazin la 10 RON. Dintr-un singur Leu trebuie platit materialul, curentul si pe cel care il produce, restul de 9 lei se duc in servicii (transport, magazie, iar transport, stoc, magazie, din nou transport, comisioane, magazin, iar transport, iar comision, iar magazin).

Daca privim la o scara si mai mare, adica in lume, vedem wall street-uri langa wall street-uri, nu doar in New York, acum toate orasele mari au zgarie nori, pline cu oameni care fac statistici, analizeaza, compara, masoara, cumpara si vand actiuni, toti acestia sunt platiti cu sute de mii de dolari pe an, in schimb, in oricare fabrica din SUA, cel care produce castiga 2-3 mii de dolari pe luna, daca cere mai mult, decat sa-i de-a lui, mai bine se construieste o fabrica in China si un birou in SUA, din care sa se urmareasca productia.

Citeam zilele trecute de criza din Japonia, cica situatia nu este prea roza. Intrebare: Cate aparate facute in Japonia si cate facute in China avem in casa? Nu inteleg de ce se mira ca sunt in criza, au facut Tokyo-ul plin de zgarie-nori si productia au mutat-o pe alte meleaguri.
Cateva cifre care reprezinta ponderea serviciilor in economie: 70% in SUA, 65% in Franta, 56% in Germania, 57% in Japonia. De unde a pornit criza?

In SUA, aproximativ 70% din populatia activa lucreaza in servicii, dar aceste servicii au doar o pondere de aproximativ 26% din export.

Hai sa ne inchipuim o familie cu 8 persoane active. 4 persoane lucreaza in afara casei, alte 4 persoane lucreaza in casa. Cei care lucreaza in casa sunt platite de cei care lucreaza in afara casei. Cei care lucreaza in afara casei aduc bani in casa, dar au nevoie de mancare, haine curate, curatenie, si atunci ii sustin financiar pe cei din casa, pentru serviciile oferite. Unul care lucreaza in afara casei renunta si ramane in casa, el le face masaj celorlati 7, contra unei sume de bani, castiga cel putin la fel ca atunci cand lucra in afara casei. Dupa o perioada, altul dintre cei trei ramasi sa munceasca in afara casei isi ia masina si se ofera sa-i transporte pe ceilalti doi la serviciu si pe ceilalti 5 din casa unde au nevoie, castiga la fel ca si atunci cand lucra in afara casei, dar acum are masina lui si ii place ceea ce face. Dintre cei doi care lucreaza afara, unul se imbolnaveste si se pensioneaza. Acum avem o maaaare problema. Degeaba gateste unul bine, unul are masina, altul stie sa faca masaj, TOTI cei 8 traiesc din banii pe care ii aduce UNUL SINGUR in casa. Banii se termina, insa cei 7 din casa mai bine se imprumuta decat sa iasa si sa munceasca in afara casei. O perioada merge bine, pana cand se sparge buba

18 răspunsuri:
| lolam a răspuns:

De destepti laughing

| NuAmHabar a răspuns:

Romania a fost mereu in criza, doar ca acum e mai profundasad

| Dayana95 a răspuns:

Ca avem un presedinte de CACAtlaughing

| Sua a răspuns:

Din cauza incompetentei guvernului roman

| cssmirel a răspuns:

Noi suntem in criza pentru ca avem un guvern excelentwinking

| kitty_4960 a răspuns:

Pentru ca e plina de hoti si fura de de le toti oamenii.

| nobleguy a răspuns:

Din cauza gestionarii proaste a banilor. Acum cativa ani mareau pensiile si salariile. Uite ca acum le reduc. Dar asta nu se intampla numai la noi. Nu o sa se indrepte repede lucrurile in tarisoara asta.

| Floreenofficial a răspuns:

Criza a fost dintotdeauna. a fost vreodata candva multumit? laughing straight face

| marya a răspuns:

Din cauza lu' super base si poc (boc)
oricum cand a fost bine in Romania
aaa stiu NICIODATA

| lolfashion a răspuns:

Paai e o poveste lunga si amuzanta deci e cam complicat si nu vrei sa o auziwinking

| cîrne a răspuns:

Pentru ca economia noastra este foarte fragila, depinzand foarte multe de marile economii europene, sua etc, asa ca mereu cand la ei va incepe vreun val, la noi va ajunge tsunami

| mihaibrasov a răspuns:

Romania e in criza de cand a fost Ciorbea prim-ministru si Constantinescu presedinte. Ei au facut praf absolut tot si de-atunci ne inglodam in datorii. Oricum se intrevede un razboi mondial la sfarsitul anului asta si prin 2011, asa ca nu vom muri de foame, caci vom ramane putini...

| publiculmaiubeste a răspuns:

De fraieri!

| 80Cris a răspuns:

Ca ne-au invadat strainii!

| myrazvy a răspuns:

Romania e in criza de toate: de bani, de ideii, de ideologii, de bun simt, de omenie, de absolut tot.

regis
| regis a răspuns:

Romania a intrat in criza din cauza ca economia mondiala a intrat in criza. As spune ca principalele cauze au fost restrangerea creditarii si reducerea comenzilor pentru export.
Romania este inca in criza si va mai fi mult timp de acum incolo pentru ca nu s-au luat niciun fel de masuri anticriza, masurile luate de guvern pana acum fiind efecte ale crizei, nu masuri de preintampinare a ei. Nu are sens sa vorbim despre posibilitatea de a specula efectele crizei din tarile dezvoltate, astfel incat sa profitam de pe urma acestora (au fost cateva cazuri, dar fara implicarea statului au ramas izolate, vezi vanzarile spectaculoase de Loganuri in tari ca Franta si Germania).
Dimpotriva, s-au luat masuri de-a dreptul aberante, cum este cazul impozitului forfetar, care cica si-a atins scopul, adica acela de a inchide firmele fara activitate (?!?). Si noi care credeam ca scopul era aducerea de bani la buget... Si uite asa, cu sau fara profit, acele firme plateau o gramada de taxe si impozite, mai aveau cate un angajat pe hartie pentru care se plateau o gramada de contributii, mai rulau niste TVA. Acum statul ii plateste pe angajatii lor ca someri si le asigura accesul la servicii publice, sociale si de sanatate fara a incasa vreun banut. Dar se bucura ca i-a lichidat, iar prostii se bucura si ei.

| ioandreii a răspuns:

Fratilor stiti pe cineva fara credit facut in ultimiI cinci ani?(si-au amanetat viitoru)
Cate firme private cu mii de agajati stiti?
(in Romania 70 la suta lucreaza la stat in servici de unde primesc salarii?); (din impozite care sufoca imm-urile)
Care sunt mai multi la numar pensionarii sau angajatii?
In mediu rural (45% populatie) in afara de ajutor social si pensii socealiste ce venituri mai stiti sa aiba cetateni?
Inafara de romanii care critica tot si sunt nemultumiti, individualisti si egoisti mai vedeti si pe altii care sa faca ceva creativ?
Daca cineva se descurca mai bine, investeste bani intr-o afacere si ajuta prieteni si familia sa se ridice si ei; sau isi face o vila, isi cumpara o masina sa ii oftice pe toti amarati.
Parerea mea e ca Romania inainte de criza finaciara traieste o criza de fond, de sens, (s-a banalizat sensul vieti) o criza a valorilor, o criza morala(relativismul moral), o criza a comuniuni, o adanca si profunda criza a singuratati.
Pe scurt o criza a suportului moral spiritual al omului care ne arunca intr-o stare de angoasa si deznadejde generalizata.
Iar pentru iesirea din criza suntem datori toti sa facem ceva, sa ne jertfim, nu sa dam indicatii si sa facem greve.
In 1943, in Romania nu s-au platit salariile 6 luni si oameni au muncit intelegand ca trebuie sa scoata tara din criza.
E greu intr-adevar, dar e placut sa traiesti in Romania.

| SupraDozaDeVise a răspuns:

De prosti ce is unii. straight face

Întrebări similare