| CostinAlamariu a întrebat:

De ce există căsătorii civile? Mi se pare o aberație. Căsătoriile sunt intrinsec niște ritualuri religioase. De ce un stat secular imită o ceremonie religioasă?

Răspuns Câştigător
| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

Nici eu nu înțeleg. Ideea de căsătorie e profund religioasă. Când am ridicat și eu întrebarea asta, cineva a spus: "Pentru atei!", dar sincer n-am nicio idee de ce tu, ca ateu, te-ai căsători.

72 răspunsuri:
| Frank51 a răspuns:

E un fel de asigurare, plus ca poți face rate împreună happy

suntserios
| suntserios a răspuns:

Mie mi se pare aberanta căsătoria religioasă. Căsătoria civilă aduce avantaje administrative. Aia religioasă nu aduce nimic.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Tie ti se pare aberatie dar in felul acesta cuplul dobandeste unele drepturi si isi asuma unele obligatii.
Si statul nu imita nimic, doar ti se pare.

| Freya1 a răspuns:

Nu se imita una pe alta, se completează sau asociază doar.

Cununia religioasa nu e obligatorie pentru ca doi oameni sa fie recunoscuți drept căsătoriți.In schimb cununia civila da.
Iar cununia religioasa nu se poate face fără certificatul de la starea civila.
Cununia religioasa va face sot și soție în fata lui Dumnezeu, nu va eliberează acte.In timp ce aia civila în schimba numele și îți creaza noi drepturi și obligații.

| CostinAlamariu explică (pentru Ioandelasal):

Cum adica statul nu imită nimic? Ideea de căsătorie nu a aparut prima dată in ritualurile religioase?

| CostinAlamariu explică (pentru Freya1):

"Cununia religioasa nu e obligatorie pentru ca doi oameni sa fie recunoscuți drept căsătoriți"

Pai de ce trebuie sa fie recunoscuti drept casatoriti? Ce treabă are statul daca eu sunt sau nu casatorit?

"Iar cununia religioasa nu se poate face fără certificatul de la starea civila."

În toata istoria s-a putut, avand in vedere ca nu exista cununie civila. Daca s-a putut atunci s-ar putea si acum

| CostinAlamariu explică (pentru suntserios):

Păi religia a inventat căsătoria. Nu statul a venit cu ideea asta. Statul n-a facut decat sa dea copy paste la ideea de cununie religioasa in scopuri proprii (de care nici nu are nevoie).

| CostinAlamariu explică (pentru Frank51):

Asigurare la ce? Din ce punct de vedere? Iar ratele s-ar putea face impreuna si fara o ceremonie civilă. Ai putea sa faci o cerere de combinare a ratelor si gata. De ce e nevoie ca statul să vină cu ideea asta de casatorie copiata de la religie?

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Total gresit. Căsătoria nu a fost despre religie decât atunci când biserica și a băgat coada. Căsătoria a avut cu totul alt scop la început ținea te copii, de avere etc. Religia și a băgat târziu coada in asta.

| Drimmero a răspuns:

Mai aberant e sa iti dea popa acceptul sa te casatoresti 'propavaduind" cuvant cu cuvant ce a zis Doamne-Doamne, casatoria reala e aia civila in care ti se da certificatul si ai avantaje administrative, ma rog pentru mine casatoria e aberanta cu totul, nu consider ceva necesar dar e partea a 2-a. Casatoriile nu sunt ritualuri pur religioase, religia a aparut de vreo 2000 de ani sau cand a luat nastere biblia, omenirea e mult mai veche de atat, pe timpuri crezi ca nu existau casatorii sau ceremonii in care Homo Erectus isi puneau inele improvizate din capita pe degete? Ortodoxismul si-a cam 'nationalizat' multe evenimente si lucruri ce nu ii apartin.
Si inca ceva, nu toata lumea mai pune botul la sectantii astia de popi si povesti cu serpi vorbitori care s-au transformat in capre malefice.

| CostinAlamariu explică (pentru suntserios):

De unde ai mai scos-o? Nici macar nu vorbim de Biserică aici. Căsătoria a fost o ceremonie religioasa de când există religia pe pamant. Chiar și păgânii romani și greci aveau cununii care s-au demonstrat a fi continuitati ale ceremoniilor religioase de casatorie din vremuri neolitice sau chiar paleolitice. Pana la urmă căsătoria n-are niciun sens în afara religiei. Dacă n-ar exista religie pentru ce ai mai avea nevoie de căsătorie? Nu pot 2 oameni să se iubeasca si sa faca copii si gata? Căsătoria a fost întotdeauna un ritual religios

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Păi ce e fără act în societatea asta mister HyperBorea? happy Oare ce? happy

Nada! happy

Așa că, vrei să te însori trebuie să declari undeva că ești căsătorit. Cum faci asta, păi prin acte. happy

Că acum lumea a transformat și căsătoria civilă ca un ritual (adunați cei dragi, rochie-costum, pentru însurăței, cozonacul cu tortul, tunelul de flori când ieși de acolo, ce te acoperă și zâmbetul tâmp de pe fața mirilor, asta este altă mâncare de pește) acest ritual a fost preluat din grai în grai și din port în port, de la strămoși către urmași, de ce, nu știu eu să-ți spun. Poate că omul a vrut să marcheze acest pas din viața lui, dacă se mai și fac nunți din iubire, cu atât mai multe motive să marcheze evenimentul civic-social cu mult fast și muuuulte zâmbete tâmpe. happy
Sper că am fost cât de cât clarificatoare cu dilema ta. happy

| CostinAlamariu explică (pentru Drimmero):

Ce tampenii vorbesti? Religia a aparut acu 2000 de ani? Esti prost? Religia exista de cel puțin 40 de mii de ani de cand Homo Sapiens a parasit Africa. Până și omul de neandertal avea credințe religioase. Și din totdeauna casatoria a fost un ritual religios. Incearca sa gandesti un pic logic. Ce sens ar avea ceremonia casatoriei daca nu ar fi religioasa? Absolut niciun sens. E o ceremonie si toate ceremoniile au origini religioase. Un stat secular nu ar trebui să întreprindă ritualuri ceremoniale.

| CostinAlamariu explică (pentru anonim_4396):

Pai ce treaba are statul daca tu te iubesti cu cineva sau nu? De ce trebuie sa stie statul tot? Si de ce un stat secular imita un ritual religios? Casatoria este inventată de religie. Statul n-are dreptul să fure ritualuri de la religie.

| Drimmero a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Dubios de suspect sa imi spui de evenimente de acum 40 k ani cand mareata voastra biblie se lauda ca existati de 2000 de ani, pai ce faci, iesi din cuvantul divin? sa nu te bata Mniezau pentru asta.

Ai fost martor in acele vremuri sa vezi ca ei se casatoreau slavind un zeu?

| Drimmero a răspuns (pentru CostinAlamariu):

"Statul n-are dreptul să fure ritualuri de la religie." Biserica are dreptul sa ceara finantare de la stat? vezi ca fara politic, adica fara acordul statului bisericile erau de mult ruine, o fi frumos sa nu plateasca 1 leu la impozite preotii, mai mult decat atat sa primeasca anual milioane de euro din banii tuturor cetatenilor? ce frumoasa e viata lor...sa-i tuf in barbile alea.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Are rost să îți explic? O tii pe a ta. Căsătoria a avut mereu alte scopuri decât cel religios. Da tu tii pe a ta. Atunci lasă o așa.

| Freya1 a răspuns:

Ție îți spune un site întreg ca nu ai dreptate dar tu o ți tot pe a ta.Ma întreb de ce puneți întrebări la care voi se presupune ca știți deja răspunsul și nu aveți nevoie sa aflați adevăratul răspuns.

Eu nu o sa îți spun din cărți sau din dex definiția, dar o sa îți explic în mare treaba.
Nu te obliga statul și nici nimeni altcineva sa te căsătorești.Nu te obliga nici religios nici civil, tu decizi sa faci asta în momentul în care vrei sa ai un act doveditor în fata statului sau a societății.Cand vrei sa ai copii ce sa îți fie pe acelasi nume cu voi și sa aveți drepturi egale (ști ca dacă nu sunteți căsătoriți dar aveți copii, iar unul pleacă în străinătate cu copilul are nevoie de procura celuilalt nu?), când vrei sa poți sa împărți o asigurare de sănătate cu partenerul în caz ca unul dintre voi nu mai muncește, când vrei sa faci un credit pentru prima casa, când vreți sa aveți drepturi egale în bunurile cumpărate sau dobândite în perioada relației și multe alte chestii pe care nu mai stau acum sa le enumăr și dezbat.

Cununia religioasa era pentru cei credincioși sa se unească în fata lui Dumnezeu și ce nu venea la pachet cu toate cele de mai sus.Deci,tot cununia civila e mai importanta și mai ales dacă ești ateu de fel.

| CostinAlamariu explică (pentru Freya1):

Toate avantajele pe care le-ai enumerat pot fi obținute și fără cununie. Deci ce rost mai are cununia cand putem sa dam avantajele astea oamenilor prin alte mijloace?

| CostinAlamariu explică (pentru suntserios):

Poti sa-mi dai o dovada istorică ca ceremonia casatoriei n-a fost inventata in scop religios? Pentru ca eu pot sa-ti dau un miliard de dovezi istorice că religia a inventat casatoria

| CostinAlamariu explică (pentru Drimmero):

Ce treabă are una cu alta? Eu vorbesc de ritualul casatoriei si ca statul nu are dreptul sa-l fure de la religie. Nu vorbesc nici de creștinism și nici de Biserica. Greu e să fii tampit

| CostinAlamariu explică (pentru Drimmero):

Ce legatura are credinta mea cu asta? Eu vorbesc din perspectiva dovezilor istorice. Casatoria n-a fost inventata de creștinism ci de religii mult mai vechi

| Drimmero a răspuns (pentru CostinAlamariu):

N-am cu cine, esti prea spalat pe creier, e pierdere de vreme sa discuti cu enoriasii oricarei religii.

| Freya1 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Nu ai avantajele astea fără cununie.
În fond omule nu te obliga nimeni sa te insori.Cine vrea se căsătorește cine nu nu.Cu ce te încurcă pe tine?

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Las-o așa, ai dreptate. Statul a furat de la religie. Nu are rost să mă chinui.

| carevaescu a răspuns:

Motive istorice. E prea complicat de explicat.

In marea schema a lucrurilor nimeni nu știe cu certitudine când a luat naștere acest ritual. Antropologia (si arheologia, într-o oarecare măsură indirecta) e clară în acest sens: că ce se presupune despre felul de viață în antichitate e doar o ipoteză neverificabilă - in alte cuvinte aceste ipoteze sunt doar educated guesses.

Conceptul de stat modern a co-evoluat cu instituția religioasa, așa că deși nu poți spune cu certitudine că a preluat fenomenul sau ritualul de căsătorie de la religie, poți spune cu certitudine că există influente.

Parerea mea personala este ca statul nu ar trebui sa se amestece in casatorie. Nu că aș putea argumenta dpdv moral.

Dar ceea ce observ este că legile ce reglementează aceasta forma de căsătorie duc deseori la multa suferinta degeaba. Nici nu mă mai mira de ce căsătoria este din ce in ce mai evitata.

| Frank51 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Sunt n scopuri pentru care există căsnicia, o familie se întemeiază pe baza unei căsnicii, desigur că se poate bine mersi și fără, e alegerea ta ca și individ.

| Seba2013 a răspuns:

In retórica sunt 3 genuri: demonstrativ, deliberativ si judiciar. Este important sa distingem cand da Henry gol si cand da Iniesta pase. Genul demonstrativ si judiciar sunt importante in viata. Altfel nu vom putea distinge dreptatea, elogiul, etc. Paleologul si Quintiliano in Instituciones oratorias vorbesc de lucrurile astea.

https://www.juridice.ro/267387/retorica-judiciara-o-istorie-culturala.html

Răspuns utilizator avertizat
| troleibuz a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Adica tu esti religios dar crezi în Homo Sapiens? După Biblie planeta are vreo 6000 de ani.