anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De ce în actul de identitate (buletin) în loc de Gen e Sex?
Nu e mai de bun augur și corect Gen?
De ce nu s-a folosit Gen de la bun început?

Răspuns Câştigător
| SingleForOne a răspuns:

"Sex" este sensul biologic, cu ce se naște o persoană.
"Gen" este sensul social, cu ce se identifică acea persoană mai târziu în viață, și cum îl/o identifică celelalte persoane, tot după aspecte biologice.

13 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Un organ nu dovedește ca ești masculin sau feminin, genul neutru trebuie sa fie inclusiv in ecuație, trebuia sa fie genul de acord

| Violleta2022 a răspuns:

Termenii de „sex" și „gen" sunt folosiți ca sinonime interschimbabile și se completează, dar sunt termeni diferiți.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, termenul „sex" se referă la caracteristicile biologice, anatomice și fiziologice care definesc bărbații și femeile, ce sunt determinate din momentul concepției și se dezvoltă în timpul vieții intrauterine, pe durata copilăriei și adolescenței. Organele genitale definesc caracteristica sexuală primară, în timp ce alte diferențe ce se dezvoltă pe durata pubertății sunt numite caracteristici sexuale secundare și pornesc din diferențele hormonale dintre cele două sexe.

Pe de altă parte, termenul „gen" se referă la aspectele sociale, psihologice și comportamentale, în special normele impuse de societate, aspecte pe care societatea le consideră potrivite pentru femei și bărbați. Comportamentele sunt susținute și de așteptările sociale, de familie, educație, anturaj, mass media, religie – pentru susținerea conceptelor de feminitate sau masculinitate. Sigur că aceste comportamente și tendințe sunt și genetice și ereditare.

Sexul are două mari categorii: bărbați și femei, iar genului îi corespund termenii de masculin și feminin. Diferențele biologice sunt bazate pe factori biologici. Aceștia includ funcțiile reproducătoare, concentrațiile de hormoni sexuali, expresii ale genelor. Oamenii se nasc cu 46 de cromozomi (23 de perechi). Cromozomii X și Y determină sexul unei persoane. Majoritatea femeilor au 46 XX, iar majoritatea bărbaților 46 XY.

În contrast, genul este asociat cu comportamentul, stilul de viață și experiențele acumulate. În termeni sociologici, genul unei persoane cuprinde caracteristici și comportamente culturale. În ciuda diferențelor anatomice, bărbații și femeile nu se nasc cu diferențe comportamentale majore, ci acestea sunt dictate ulterior de cultură, de mediu și stil de viață, norme sociale.

Termenul„sex" este deseori utilizat în sensul tradițional și nu este considerat neapărat eronat, dar pierde în detrimentul „genului" din motive de identitate, motiv pentru care este considerat mai potrivit în contextul în care sexul și sexualitatea nu sunt subliniate. Astfel, termenul „gen" se referă la cultură și trebuie folosit când ne referim la bărbați și femei ca grup social, iar termenul „sex" trebuie utilizat când diferențele biologice sunt accentuate.

https://www.romedic.ro/......ni-0P35066

| Violleta2022 a răspuns:

De peste 10 ani Australia are spatiu pe pasaport pentru a selecta 3 tipuri de sex: M-masculin, F-feminim si X-neutru

Al 3-lea sex poate fii marcat cu X si este pentru eci nascuti hermafroditi (adica cu ambele organe sexuale), pentru eunuci (care si-au amputat organele genitale), sau pentru transgender (adica care se considera de alt sex decat cel cu care s-au nascut).
In Europa, Norvegia a fost prima tara care a adoptat a 3-a optiune a sexului, pe actele de identificare a persoanei.

https://www.theguardian.com/......der-option

https://edition.cnn.com/......index.html

| Mosotti a răspuns:

Asa s-a convenit de mult si asa a ramas sex, ca dupa mine e tot aia, ca esti gen masculin e clar ca sexu e masculin, daca esti gen feminim e sex feminin.
Si chiar si pentru aia care sunt trans, ce gen declara, ala sa fie.
Ca si daca zici sex, tot cam asa ar fi fost, dupa mine sex sau gen e tot aia.

Iar astia daca vroiau sa puna gen in buletin cum au vrut, de ce trebuia sa bata toba? Puneau si gata, nici nu s-ar fi observat treaba aia, aveai pe formular de completat gen si omu punea acolo ce era ca si la sex.

| Furnicuta000 a răspuns:

Jassmina, nu cred ca avea nevoie sa ii explici ce inseamna sex si gen laughing

Eu cred ca inca se mai foloseste sex si nu gen pentru ca Romania e o tara cu prejudecati. Va mai amintiti de referendumul pentru familie? Au facut atata tam tam si au cheltuit atatia bani doar pentru ca au vrut sa demonstreze cat de homofobi sunt.
Totusi in Romania daca ai un anumit sex la nastere si decizi ca nu ti se potriveste si vrei sa iti schimbi genul (adica schimbat pe bune, diagnostic de la psihiatru cum ca ai disforie de gen, sa faci tratamente hormonale etc), atunci instanta te va lasa sa-ti schimbi sexul in buletin

| anonim_4396 explică (pentru Furnicuta000):

Ce prejudecati?
Imi amintesc referendumul. Ca ar fi avut vreo legatura cu homofobia e doar convingerea ta eronata.
"daca ai un anumit sex la nastere si decizi ca nu ti se potriveste si vrei sa iti schimbi genul"
De ce ai incerca sa iti schimbi "genul" daca sexul e cel care nu ti se potriveste?
"adica schimbat pe bune... sa faci tratamente hormonale etc"
Schimbarile fizice despre care vorbesti tu sunt parte din ceea ce inseamna sex. Ce spui tu e ca iti schimbi genul (care tu crezi ca nu e acelasi lucru cu sexul) alterandu-ti sexul. Unde e sensul in asta?

| DonEduardo a răspuns (pentru Furnicuta000):

Din pacate.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Pentru ca oamenii au un sex, nu un gen. Ideea ca oamenii au un gen care poate fi diferit de sexul lor e un nonsens inventat acum 50 de ani de un degenerat.

| IonutSiAtat92 a răspuns:

Sex : Foarte des, Destul de des, Rar si Foarte rar laughing)

| Mattteii331 a răspuns:

La jasmina scrie in buletin :
nume : jasmina
sex: foarte rar, de aia sta si pe TPU toata ziua.

| Lukasssz a răspuns (pentru Mattteii331):

laughing

| Salontanul a răspuns (pentru Mattteii331):

Te-ai ras! Dupa ce te va certa Jassmina, te va bloca. Asa a facut si cu mine. laughing