Se voteaza secret pentru ca parlamentarii sa voteze numai conform propriei constiinte, respectiv sa nu fie influentati de colegii de partid, cel putin in teorie.
Dar nu ar trebui, totusi, sa dea socoteala in fata celor care i-au votat? Eu de exemplu as vrea sa stiu care parlamentari voteaza fiecare lege, fie pentru a le scrie, fie pentru a vota in consencinta la urmatoarele alegeri.
Asa, fara sa stiim ce fac, votul nostru nu are nici un sens. Adica, un parlamentar poate zice una si vota alta.
Asa este Constitutia, un parlamentar nu raspunde si nu poate fi revocat pentru vot, indiferent care ar fi acesta.
Sigur ca ar fi bine sa stim, pentru a-l taxa la urmatoarele alegeri dar ar trebui schimbata legislatia, pentru a prevedea doar votul deschis.
Pai in nicio tara nu raspunde legal pentru un vot, si asta este si ideea. Dar noi, ca alegatori, ar trebui sa avem posibilitatea sa-i taxam pentru voturile lor, fie la alegerile urmatoare, fie pe loc, prin scrisori, petitii, etc.
Mai avem mult pana la normalitate.
Legea asta de au votat-o pe sub mana cu datoriile partidelor e cel mai mare rahat de care am auzit.
E si vina mass mediei care nu se baga mai tare ii ei.
Asta este un motiv, dar cred ca sunt mult mai multe motive impotriva votului secret.
Dacă ar fi mai deschis, crezi că ar conta?
Crezi că babele care votează același partid de 60 de ani, în ultimii 26 de ani chiar fără să fie obligate, se vor uita să vadă exact cine și-a votat "pensii nesimțite"?
Nu o să uit ce mi-a zis o babă dinasta: "Îi votez tot pe ăștia, maică, care sunt la putere, că poate le-o fi ajuns cât au furat"
Da, in mod clar ca majoritatea nu se vor uita la ce a votat fiecare, si nu le va pasa. Dar mai sunt si unii oameni, ca mine de exemplu, care se uita inainte sa voteze. Adica, isi mai folosesc si capul.
Si parca as mai vrea si sa ramana toti in istorie, cu tot cu legile pe care le-au votat Sa stiim si noi ce cretini au distrus tara.
E destul de simplu: Ai două partide mari, care au cam alternat la putere în ultimii 26 de ani, deci e clar că pe oricine susțin, nu merită votul meu. Mai sunt câteva partidulețe care există doar ca să formeze majorități și nici astea nu merită.
Poți să presupui că toți ăștia votează numai prostii în Parlament.
Eu, spre exemplu, votez numai partide mici, care nu au fost niciodată în Parlament, dar nici nu sunt conduse de oameni dubioși.
E singura metodă la care am eu acces pentru a schimba clasa politică.
Cred că numai trimițându-i pe urmele PNȚCD-ului (uitați în istorie) avem o șansă.
LanguageMaster întreabă: