Pentru ca in Ungaria politicienii tin la populatie, iar in Romania politicienii tin la taxele cat mai mari ale populatiei
Și cum explici că țările în care politicienii sunt vizibil mai corecți si competenți decât Ungaria nu au plafonat preturile?
Sa fie oare din cauză că Orban e un populist care a făcut asta doar pentru voturi, plafonarea prețurilor de către guvern nefiind o practică sănătoasă economic? Hmmm
"acum 8 minute | goguPatent a răspuns (pentru Brizbriz):
Și cum explici că țările în care politicienii sunt vizibil mai corecți si competenți decât Ungaria nu au plafonat preturile?"
lul, dragut argument, cam ignorant, dar dragut
ce ignori tu, nu stiu daca intentionat sau nu, e ca in tarile alea salariu minim pe economie e de 1500euro, la noi nu e nici 1500lei
deci... pentru ca, oamenii de rand, ISI PERMIT
in puii mei dude, in state pretul benzinei a sarit de 5$ care e de vreo 4 ori mai mult ca in Romania si nu l-au plafonat
Pentru gogu patent nu am putut sa-i raspund lui ca is blocat,asa cai scriu aici.
Explica "politicieni mai vizibil corecti nu au plafonat preturile" care is aia vizibil mai corecti?
Vizibil mai corecti pentru mine inseamna,exact ce spune cuvintul,doara vizibili de catre oameni,adica inselator,adica oameni care au doua fete,asta inseamna vizibil corect.
Esti corect,ori te faci ca esti corect vizibil sa te vada lumea, dar de fapt tu esti un tilhar, esti corupt.
Pt tine cei ala vizibil mai corect?
Toti care n-au au plafomnat nimic in lumea asta, inclusiv in America is tilhari, desi ei par asa cum ai zis si tu "vizibili corecti" deci atentie doar par, dar nu sunt.
Deci ungurii is mai corecti ca multi altii.Stiu ca romanii nu-i prea sufera pentru ideile lor legate de teritorii,dar din pctul asta de vedere,al lor acolo in tara lor,aia sunt cei mai corecti.
Restul is o gasca de banditi la drumu mare,toti mina in mina cu bogatii lumii,majoritatea,nu toti,sunt si bogati care nu se baga in rahaturile astea.
Romanii mereu au fost niste slugi,nu ca li sau impus,asa am fost,slugi,de ce sa fim noi altfel,trebuie sa urmam pe aia multi,indiferent ca ne sclavagim semenii,mergem asa.
Ungaria se pare ca nu-i asa,nu stiu de ce,dar ei sau opus si in legatura cu Ukraina,adica au zis nu-i treaba lor si bine fac,Ukraina care ne-a facut atit rau,care a facut multor tari rau,multor oameni rau,acum vor,cer ajutorul astora ce le-a facut rau.
Nu frate nu trebuie sa ne bagam,trebuia sa stam deoparte,asa cum a stat Ungaria.
Iara sintem niste lingai si slugi,ale tarilor care au conducatori "vizibil mai corecti" eu pe conducatorii astia "vizibili" stii ce lea sface? Is arunca in prapastie.
Indiferent pentru cea facut,conteaza ca facut-o,iar cand no so mai faca,populatia il va taxa,ca urmare omu sa ramina unde este va trebuie sa isi aajute semeni,indiferent ca o face pentru functie,ori alt motiv,este bine ce face.
Nu este sanatos economic de ce? Adica pana acum inainte sa fie preturile astea econimia de ce mergea? Adica de este pret mic nu merge,dar la pret mare merge,interesanta gindire.
Cum de inainte mergea? Inainte de rahatul asta care de fapt nu-i nimic, petrol este balamuc, ati vazut careva ca nu este? Atunci de ce ridica preturile? Razboiul, covidu, etc is doara motive pentru tilhari sa ridice preturile, aia e tot.
Pentru că e neeconomic.
Efectul la unguri a fost închiderea a multor benzinării mici. O fi bine?
Plus că ar trebui să vezi și partea "ascunsă" a poveștii: diferența de preț dintre cel la pompă și cel real este plătit tot de cetățeni, prin taxe. Deci... despre ce vorbim?
La fel e și la noi cu plafonarea prețurilor la gaze și curent.
Auzi, da tu stii de ce aia au 1500 euro pe economie?
Pentru ca statul nu a intervenit cu masuri populiste precum plafonari de preturi.
Si nu stiu scuza asta cu la noi nu isi permit... pai cum nu isi permit benzina cand Bucurestiul nu a fost niciodata atat de aglomerat. Acum 2 ani inainte de pandemie cand era 4.5 lei benzina nu era atat trafic.
PS. Vad ca nu ai nicio idee cat costa benzina in SUA. Asa ca ma indoiesc de cat intelegi unele chestii.
Pretul benzinei in SUA e 1.2 euro, cam jumate cat prin Europa de Nord.
Pentru ca Orban e in populist de mana a treia. Si Romania o sa ramana in groapă fix pentru ca multi au in cap ca statul trebuie sa le dea to ca pomană. Ajutor social, ajutor la căldură, ditamai alocatii ( in multe state nu primești nimic, ai făcut prunc, îți asumi) si acum hai să ne ieftinească forțat si benzina daca se poate. Astept ca ajutoarele sa fie egale cu salariul minim, ca doar alții muncesc degeaba.
Ai incercat vreodata sa intelegi ce inseamna plafonarea unui pret de catre stat? Sau o vezi doar ca pe o masura populista care iti creeaza satisfactie pe moment si gata? E un motiv pentru care economiile puternice nu apeleaza la astfel de masuri la fel cum e si un motiv politic pentru care Ungaria a apelat la asta fix inainte de alegeri.
Da parca le stiai pe toate, ca tu cercetai si gandeai si nu erai o mica credincioasa. Asta cu pretul benzinei nu prea ai cercetato asa e?
"acum 2 ore | goguPatent a răspuns (pentru Brizbriz):
Auzi, da tu stii de ce aia au 1500 euro pe economie?"
dap, stiu foarte bine ce e aia, chrii si internet mult mai scumpe, mancare mai ieftina, iar benzina destul de ieftina sa isi permita, deci, cum spui tu
"acum o oră | suntserios a răspuns (pentru Brizbriz):
Da parca le stiai pe toate"
nu, tu le stii pe toate si te pui de-a curmezisul ORICE AR FI, oricat de bine ar stii cineva ce spune
... WHATEVER!
Și mai știi ce au ungurii și noi nu? Ei au pensii și salarii mărite și reduceri de TVA, am citit în nu mai știu ce ziar.
Cum explici că din toată Europa doar ungurii au făcut acesta mișcare și restul statelor niciun? O fi Ungaria cel mai prosper stat din UE sau cel mai populist?
Mă îndoiesc că ungurii sunt singurii care au făcut asta. Dar am citit recent într-un ziar că ungurii vor avea pensii și salarii mărite și reduceri de TVA. Asta zic ziarele.
Ce intrebari pui si tu, pentru ca la unguri le lasa de ai lor, ai nostri le pasa de ce zice UE si SUA in detrimentul oamenilor, plus ca sa se imbogateasca smecherii.
De aia ungurii nu se cearta cu rusii, lor nu le-a facut nimic, asa ca ce il int pe Orban ce face rusul cu altii?
Plus ca stie unguru care e menevra de fapt, cunoaste adevarul.
Orban a zis "ma int doar binele tarii mele, atat".
Ungurii tin la poporul lor, ceilalti nu, ungurii nu-s carpele UE si SUA, si de aia le merge mai bine.
Vor sa impozitele si veniturile suplimentare ale marilor companii, nu ca la noi ca au palfonat impozitul la directiva UE, ca sa se imbogateasca aia, de nu ai bani la buget.
Ca si daca le impoziteaza mai mult, oricum aia sunt bogati, deci nu se simte, dar mai da si la amarati.
Benzina ieftina au de la rusi, deci e okey, asa cred, nu stiu daca iau doar gaze de la rusi, sau iau si petrol.
Mai enumera niste state din UE sau macar Europa care au luat masura asta te rog.
Nu e chiar asa, diferenta de pret e compensata ca poate iau petrol ieftin de la rusi, si nu neaparat e platit din taxe de la cetateni.
De ex la rusi litru de benzina e 4 lei fata de peste tot de peste 8 lei, si in sua inclusiv. Iar rusii au sal cam ca noi, deci 4 le vs 8, 5.
Iar din impozitarea mai mare a companiilor superbogate, mai plafoneaza pret la mancare, a si zis ca va face asta.
Ca daca plafona din taxe, nu mai era efect, si atunci n-ar mai fi plafonat.
Deci nu e nimic ascuns. Nu ca la noi ca favorizeaza smecherii, companiile, bancile prin cota unica, si bani la buget cucu.
Ungurii destepti la faza aia cu francul elvetian au zis la banci "nu va bateti joc de oameni, ca a urcat cursul sa le luati dublu, nu va convine, ia mars de aici, a fost capcana cu francu, stiati ca o sa urce cursul". Evident ca nu a plecat nici o banca, pentru ca oricum au uriase profituri si fara sa traga pe oameni la faza cu francul, dar aia era lacomie, deci se poate sa nu dai in oameni, si sa-ti si mearga banca.
La noi cucu, i-a nenorocit pe aia cu rate si credite in francul ala.
Iar la noi si daca a plafonat pret gaze si curent, nu ti-a marit impozitul la salarii. Si daca pune taxe mai mari la tigari si bautura, f bine!
Ca daca suntem idioti si am dat resursele la altii, si ne certam cu rusii ca asa vor americanii, ce sa facem?
Ca altfel aveam resurse ieftine, aveai petrol si gaze aici pentru 85 % din necesar, mai luai de la rusi 15-20 % ieftin si gata.
Orban este un tampit comunist. Nu poti plafona pretul ca de aia este economie de piata. Poti sa faci altceva: ai depasit adaosul comercial de (sa zicem) 7%, platesti o taxa de 30% si tot asa mai departe pana se satura. Nu vezi ca este singurul din democratii care-i pupa in fund pe rusi?
Dacă ajunge benzina sau motorina 12 lei deja o să cam înceapă să fie sărăcie ca acum 20 de ani.
Nu ungurii, ci guvernul lor. Plafonarea prețului ar scădea profitul companiilor ce vând. Guvernul nostru nu vrea să se atingă de ele, căci are interesre în zonă.
Daca nu cunosti economie nu iti mai da cu parerea.
Daca se plafoneaza preturile, statul plateste diferenta din buzunarul nostru.
Iarasi spun: daca nu stii economie, nu mai iti da cu parerea. Ca am mai auzit si promteritele spunand ca ar trebui sa se reduca acciza la carburanti.
S-ar face cea mai mare prostie sa se reduca TVA-ul si accizele acum. Ai urmarit ce s-a intamplat cand s-au scazut accizele si TVA-ul? Preturile au scazut cateva zile si apoi au revenit la acelasi nivel. Crezi ca daca se reduce TVA-ul si accizele la carburanti, pretul produselor va scadea? Asta o cred doar cei care nu gandesc. Ele vor creste in continuare, dar atunci nu vor fi nici fonduri pentru a ajuta pe cei saraci. Sau crezi ca statul este asa cum spunea Conu'Leonida a lui Caragiale: il intereseaza de ude aduce bani sa dea la saraci.
Ungurii incalca dreptul UE cu asta in mod vadit. Prin iulie-august ar trebui sa auzim despre procedura de infringement.
In plus, Ungurii au mai plafonat si limita de alimentare, problema mai mare pentru transportatori unde e mai complicat.
Deci, sure, si noi putem, dar ne va costa in viitor prin amenzi (cel mai probabil) de la UE.
Stii cum e, ne place ca plecam in UE cand vrem, lucram cand vrem. Trebuie sa respectam si un criteriu fundamental care e necesar la aderare: piata libera. Ca o fi bine, ca o fi rau, asta e alta discutie.
Sincer,nu prea pot sa-mi dau cu parerea, dar eu vad ca ungurii nu se vaita de pretul la carburantii si nici proteste nu pregatesc In legatur cu asta, deci se pare ca acolo cam merge plafonarea.