Https://www.youtube.com/watch?v=k91CzMWhPP4
https://www.youtube.com/watch?v=geLaMW3htQg&t=3s
Pana la reunificare Germania era alcătuita din multe sate, fiecare cu dialectul ei, de asta si azi daca vei merge in Germania vei vedea ca Germana scrisa difera fata de dialectele locale, oamenii mai in varsta vorbesc in dialecte locale, o importanta mare a avut-o traducerea bibliei in Germana standard si uite asa a inceput reunificarea a unei limbi comune, inclusiv dialectul sașilor nu e intelesa de svabi, ca exemplu nici de germani nativi, inclusiv in banat erau sate care difereau dialectele
https://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_Germaniei
https://ro.wikipedia.org/wiki/Sa%C8%99i
Colonizarea sașilor în Transilvania a fost inițiată de regele Géza al II-lea (1141-1162) al Ungariei, fiind justificată, în esență, prin rațiuni de ordin economic și militar. Timp de câteva decenii, sarcina principală a coloniștilor germani a fost apărarea graniței Regatului Ungar din sudul Transilvaniei. Procesul colonizării germane în Transilvania a continuat până spre sfârșitul secolului al XIII-lea și începutul veacului următor. Surse mai noi[1], lansează ipoteza că primii coloniști germani stabiliți în Transilvania sunt, de fapt, unii din germanii care, din aprilie până în octombrie 1096, participaseră la Cruciada țăranilor.
Oameni saraci care au fost adusi promitandu-le pamant. Ei au fost adusi cu doua motive: sa dezvolte economic Transilvania si sa o apere impotriva invaziilor (nemtii fiind cunoscuti ca buni ostasi). Sasii si svabii apartineau aceluias popor dar nu avusesera legaturi anterioare. Aici s-au legat intre ei fiind minoritate. Sasii s-au asezat in prima jumatate a secolului al XII-lea, iar svabii au venit abia dupa 1685.
E adevarat ca nemtii au fost cei ce au pus bazele formarii Brasovului.
lolita24 întreabă: