Retin ca ti-am raspuns, indirect, la o intrebare anterioara.
Insotitorii sunt angajati la primarie iar asistentii profesionisti la Directia judeteana de asistenta sociala.
Da, asa este, poti citi si tu L.448/2006, cu md. si compl. ulterioare.
Sa stii ca toti primesc bani de la stat, doar ca nu se poate angaja un insotitor pentru o persoana cu handicap grav de catre Agentia nationala a persoanelor cu handicap, aceasta sarcina a fost data in sarcina primariilor. Sumele cheltuite de catre primarii in acest sens sunt primite la sfarsitul anului de la guvern.
De ce unii primesc de la primarii, altii de la "stat" cred ca nu este adevarat. Am lucrat documentele pentru doua persoane cu handicap de vedere si indemnizatiile pentru insotitori le-au primit tot de la primarie.
Persoanele care nu vad au in indemnizația pe care o primesc suma care sa o dea însoțitorului. Posibil pentru ca e un handicap permanent si de durata, timp in care se schimba des însoțitorul si nu mai trebuie schimbat prin contract de munca. Dar nu numai ei, mai sunt si alte categorii de dizabilitata care primesc la fel banii pentru îngrijitori lor. La mine in sat exista o persoana nevăzătoare si una care are probleme la măduva spinării, nu stiu cum se numește boala dar stiu ca din adolescenta este bolnava iar acum are peste 60 de ani. Si aceasta primește indemnizația de îngrijire inclusa in cea de boala. Este un băiat cu sindromul Dawn. Mama lui primește indemnizația de la primărie. Poate si pentru ca el nu are inca pensie de boala fiind minor. Posibil ca cei care au pensie de stat si doar indemnizație de handicap cat si minorii sa primească de la primărie, iar cei cu pensie de boala+handicap sa o primesc impreuna ca pensia de boala.
Nu stiu! Am legea pensiilor din 2011 dar nu spune despre însoțitori decât ca primesc o indemnizație fixa egala cu 80% din punctul de pensie. Posibil aceasta face obiectul unei alte legi.
Cazurile de care ți-am vorbit sunt reale. Nevăzătorul are mari probleme cu frații, este bătut sa le dea banii chiar daca ei il ajuta doar de câteva ori pe luna. Se deplasează singur la cumpărături, la politie, la spălătorie etc. De mai multe ori l-am însoțit eu decât frații lui. Părinți nu are, sunt morți. El are in jur de 45 de ani. La fel si femeia care e pe cărucior, nu are părinți, ea are peste 60 de ani si locuiește in casa părintească împreună cu o sora căsătorită. Dar se vede ca nici ea nu da toată suma surorii sale din moment ce nu apelează la ea când are nevoie de ceva ci la surori de credință pentru ca acestea o ajuta fara pretentia sa le plătească. E penticostala. Iar ca aceste doua persoane au inclusa indemnizația de însoțitor împreună cu indemnizația de boala mi-au spus-o chiar ele. La cel nevazator de fiecare data când e bătut de frații care locuiesc cu el in casa parinteasca, il sfătuiesc sa le dea banii care le revin pentru ca il hrănește, ii face focul pe timp de iarna, etc. Dar se pare ca cei cu dizabilități nu mai au compasiune nici pentru cei care ii îngrijesc.
Pensia este una, indemnizatia de handicap alta si indemnizatia de insotitor cu totul alta.
Pensia poate fi de varsta sau de boala. Daca persoana este handicapata, dar beneficiaza si de pensie de boala sunt anumite restrictii prevazute de Legea nr. 448/2006 actualizata.
Am auzit-o pe mama ca si cei cu indemnizatie de insotitor primesc de la Primarie banii., doar cei cu pensie primesc de la centru.
Citeste ultima propozitie.