In tinerete, omul este mai optimist, doreste sa se afirme, vrea sa se realizeze - idea de baza a liberalismului, de dreapta.
La batranete, cand oamenii nu mai au puterea de munca de altadata, s-au obosit, au nevoie de tot mai mult sprijin, si din partea societatii - idea de baza a stangii.
Iar la noi sta mai "invers" treaba: s-a invatat populatia ca nenea Stat da ajutoare la toti nevoiasi (?) si ne-nevoiasi, chiar si la care stau acasa si nu fac mai nimic sa contribuie la societate.
In schimb, cei care doresc sa se afirme ca intreprinzatori sunt impiedicati de legislatia stufoasa si neprevizibila, de multitudinea de controale si de taxele excesive, iar elanul lor se diminueaza in graba dupa asemenea experiente negative... si pleaca!
Daca ar fi asa, un raspuns ar fi: tinerete = experienta mai putina, optimism exagerat, naivitate multa + altele asemanatoare, nu neaparat in aceasta ordine si in aceasta cantitate.
Simplu, pentru ca partitele de stanga nu reprezinta interesele tinerilor
nu ca ar fi acum in Romania vreun partid care sa sustina vreun interes, dar asa in principiu
In principiu pentru generatia tanara stanga ca si partid politic reprezinta o reminiscenta a partidului extrem din acea parte si anume comunismul. Multi cand aud stanga, la asta se gandesc. Partidele de stanga cel putin teoretic sunt cele sociale care in teorie urmaresc binele tuturor membrilor din societate, iar cele liberale de dreapta urmaresc tot in teorie, liberalismul si dorinta de afirmare si de dezvoltare in sociatate, dorinte asociate aproape in totalitate cu tineri. Partidele de stanga doresc de obicei sa dea la toti cate ceva, insa cele de dreapta sustin mai mult ideea celor care merita sa primeasca mai mult decat cei care nu merita. Si ca sa rezonez cu cineva de mai jos, partidele de stanga prin doctrina lor nu prea reprezinte nevoile tinerilor in sociatate. Desigur toata aceasta discutie este valabila doar pentru tinerii care nu sunt indoctrinati in nici un fel, celor care nu le patineaza musca pe creier, celor care nu au un coeficient de inteligenta subunitar si pot forma macar cateva ganduri coerente in legatura cu lumea in care traiesc.
bogdanstelistul întreabă: