| RAY a întrebat:

De ce niciodata nu se spune cum se traia inainte de comunism? cate blocuri erau? ce industrie era? ce economie era?

22 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Cauta in Youtube epoca comunista sa vezi ce misto era atunci, curatenie ordine si disciplina... aveai o familie si un copil atunci iar daca te insela nevasta iti zicea toata scara https://youtu.be/dT2m0JPev7Y aici vezi putin din epoca veche

| RAY explică (pentru mgtow):

Nu sunt comunist nici nu sprijin ideea de comunism,omul nu poate fi egal unul cu altul, exista indivizi superiori fata de alti si exista indivizi inferiori, dar nu-mi place ca nu se spune cum era de comunism, o saracie lucie, sclavie, lipsa educatiei etc
am vazut multe documentare, singuri ati distrus ce ati avut ce sa spun

| RoCkKiD a răspuns (pentru mgtow):

Curatenie, ordine si disciplina cu ce pret?
Pauza totala in literatura si arte?
O familie de care iti era frica sa nu te toarne la securitate?
Edicatie elitista in care cativa ajungeau sa aiba studii iar restul lucrau pe plantatie?
Libertate totala de a merge in concediu doar in Romania?
Sansa de a participa la alegeri democratice?
Libertatea de a iti critica conducatorii? (cam ce faceti voi acum se numea tradare si erai la Chilia acum)
O doamna academician doctor in chimie? Ce-i drept acum sunt doctori in stiinte ale apararii, nu s-au putut dezvata de obicei. happy

| mgtow a răspuns (pentru RAY):

Dupa comunism a venit saracia si prostia in proportie...

| Freya1 a răspuns:

Sincer nici eu nu am auzit pe nimeni sa vorbeasca despre asta.Decat despre Ceausescu si acum secolul 21

| RAY explică (pentru Freya1):

Pai normal ca nimeni nu vorbeste, erau multi straini care tinea sclavi romanii cum e azi, hoti in politica si cam atat, mai mult era agricultura, zero educatie, industrie

| Freya1 a răspuns (pentru RAY):

Ai grija "comunistule" ca o sa patesti ce am patit eu laughing

| RAY explică (pentru Freya1):

Nu sunt comunist fii calma, ce ai patit?

| Freya1 a răspuns (pentru RAY):

Eram ironica Ray cum a spus ala ca esti comunist cu gandire nu stiu cum...Nu mai ti minte cand am scris eu de perioadele alea ca au sarit ca mustele pe rahat....ca sau speriat ca daca scriu eu aicia o sa invie Ceausescu si o sa le ia accesul la internet tongue

| RAY explică (pentru Freya1):

Frecatori de menta din Romania =noua generatie da ce sa spun

| Freya1 a răspuns (pentru RAY):

:*

| RoCkKiD a răspuns:

Gasesti foarte multe carti despre economia in perioada comunista, expansiunea industriala etc. Nu vorbeste nimeni pentru ca nu e un subiect foarte interesant, ceausescu a construit o gramada de intreprinderi care desi aratau bine pe foaie. sau nu au fost foarte fezabile sau au devenit din ce in ce mai ineficiente deoarece sistemul comunist nu producea pe baza cerintelor pietei ci pe baza maretului plan cincinal.

Nostalgicii vremii o sa iti zica ca era mai bine, dar datele macroeconomice arata altceva.

Si ca sa ne referim la comentariile tale de mai jos. Hotii din politica de acum au fost si pe vremea aia (in principiu sunt aceiasi). Romanii nu erau tinuti sclavi de straini ci de romani: la canal, in inchisori etc.

Retotica asta nationalista suna bine doar la televizor, cand te uiti pe numere argumentul cu gloria comunista pica in primele 5 min.

| RAY explică (pentru RoCkKiD):

Deci toata economia, blocurii si tot ce s-a facut atunci nu exista de fapt?

| RoCkKiD a răspuns (pentru RAY):

Inca exista, multi dintre noi locuim in ele. Daca te uiti strict la numarul de locuinte construite, numarul e foarte mare, probabil cel mai mare din istoria Romaniei. Dar daca te uiti si la motivul pentru care au fost construite atunci se schimba foiaia.

Oameni mutati de la casele lor in acele blocuri pentru a lucra in fabrici, sate intregi rase de pe fata pamantului pentru a face loc agriculturii. Cand comunistii te voiau orasean iti luau casa si iti dadeau apartament la bloc..multe din ele construite din topor (exista multe bancuri pe net despre blocurile facute pe vremea aia). In plus inca avem o multime de orase/cartiere prin valea jiului care acum sunt complet parasite sau pe cale de a fi pentru ca nu mai exista industria pentru care oamenii au fost migrati acolo.

Cat despre economie, unele intreprinderi inca exista, altele au dispartul de mult, in parte pentru ca dupa revolutie au fost vandute la fier vechi de cei care au reusit sa puna mana pe ele si in parte pentru ca se bazau pe un sistem care era prost gandit. Daca tu te apuci acum de copt covrigi, o sa coci cati o sa ceara lumea, daca vezi ca se cumpara mai faci daca nu se cumpara o lasi mai moale.ei bine comunistii faceau altfel. se gandeau ca daca ai 100 de oameni in cartier fiecare mananca 1 de covrig pe zi deci faci 700 pe saptamana. In momntul in care oamenii se saturau miercurea de covrigi si isi cumparau merdenele ei continuau productia ca in plan.

E drept ca angazatii tai de la covrigarie o sa fie fericiti ca au de lucru dar afacerea aia nu va fi profitabila veci ca ramai cu covrigi nevanduti, o sa fii pe minus deci in 10-20 de ani nu o sa mai ai bani de cuptoare mai perfomante care sa coaca mai repede asa ca o sa fii in urma celorlalti producatori de covrigi capitalisti care se muleaza pe cererea pietei si care poate chiar inventeaza alte tipuri de covrigi care sa atraga mai tare oamenii catre acest segment. In timp sistemul comunist pierde teren pentru ca nu are partea asta de raspuns la nevoile pietei, si nici nu are sistemul de slectie naturala (cel mai bun producator de covrigi ramane pe piata in timp ce ceilalti dau faliment) si nici partea de inventivitate prin care producatorii sau gasesc metode sa produca mai eficient sau inventeaza chestii noi pentru a ramane pe piata.

Sper ca te-am lamurit si nu ti-am facut foame.

| RAY explică (pentru RoCkKiD):

Doar din 86 sa trait greu, propaganda americana spala creiere

| RoCkKiD a răspuns (pentru RAY):

Daca era asa bine de ce rusii au renuntat la comunism de buna voie? happy

| RAY explică (pentru RoCkKiD):

Dupa cum am scris ideea de comunism e contrar naturi umane,democratie promoveaza concurenta,competitia,indivizi care sunt mai buni,superiori, in scimb comunismul promova egalitatea, desi e logic ca in comunism era un progres lent iar in democratie altul spre perfomanta, china a devenit ceea ce e este pentru ca a adaoptat democratia, e ca daca doar Nokia exista atat, nu aparea Samsung, iphone pentru ca nu exista concurenta

| RoCkKiD a răspuns (pentru RAY):

China nu a adoptat democratia din cate stiu eu (sau oricne altcineva de pe planeta) china doar a liberalizat putin economia si s-au folosit de capitalul de forta de munca.

Ce nu vezi la televizor despre china e diferenta uriasa intre orasele de pe coasta de est si restul tarii, orasele fantoma construite doar ca sa tina tina niste oameni angajati, parazitarea ideilor vestica (gen copiaza tot), conditiile in care traisesc marea majoritate a chinezilor.

E ok sa ne dam cu parerea dar hai sa ne informam inainte. happy

| RAY explică (pentru RoCkKiD):

Da au facut si ei un fel de comunism mai liberal, nu sunt pro inchiderea exprimari libere, fiecare om trebuie sa se exprime liber, asta duce la perfomanta, evolutie, vin vestici si i tin ca sclavi am vazut pe digi world aiurea

| RoCkKiD a răspuns (pentru RAY):

Nu stiu ce ai vazut pe Digi world dar incearca metoda jurnalistica de acum. Inainte sa zici ceva verifici cel putin 3 surse.

Nu inteleg la ce te referi cu sclavia, nu neg ca in niste cazuri extreme o exista (cum au fost cazurile de prin Italia) dar in nici un caz nu se practica la scara larga, cel putin nu in felul standard.

E drept ca exista un fel de scalvie moderna care se bazeaza pe polarizarea capitalului de productie catre marile corporatii. Asta inseamna ca ei detin tehnologia de productie dar au nevoie de muncitori care in functie de vinziunea proprie pot fi considerati scalvi desi momentan e mai degraba o stare de codependenta (compania are utilajele - oamenii au forta de munca).

Treaba asta se refera exact la povestea de mai sus, capitalismul tinde sa lase pe piata doar producatorii/companiile care sunt cele mai inventive/eficiente asa ca industriile tind sa fie monopolizate de producatorii mari. Ei au atat miloacele de productie cat si bani ca sa investeasca in tehnologii produse noi, chestie care el da un avantaj pe termen lung dar nu sunt de neoprit (vezi exemplul Nokia).

In teorie treaba asta suna destuld e rau, dar in practica aici intervin guvernele care ar trebui sa redistribuie veniturile incat sa nu sa nu se ajunga la cazuri in care unii sunt foarte bogati iar altii foarte saraci... dar din apcate aici multe tari pierd (printre care si noi) din cauza coruptiei.

Daca vrei sa vezi nivelul de inegalitate al unei tari cauta informati despre indicele GINI (pe wikipedia apare undeva in drepta pentru fiecare tara).

| AnastasiaK a răspuns:

Pentru ca generatiile din perioada aia nu mai sunt ca sa vorbeasca despre si pentru ca oamemii care nu lucreaza in domeniul asta, nu se deranjeaza sa se documenteze in general (nu doar despre istorie, e valabil pentru orice domeniu).