| oprescudorin11 a întrebat:

De ce nu li se spune ADEVARUL romanilor, in privinta abuzului flagrant al bancilor coroborat cu legislatia ambigua?
De ce nu vor bancile sa-si ia inapoi case vandute la preturi de 6 ori mai mult, cand ele valorau putin? De ce Banca Nationala e complice la tembelizarea oamenilor? De ce si Presedintia, (se stie ca si Presedintele a furat cel putin o casa, dovedit) sprijina Jaful?
Este JAF institutionalizat? Sa stim si noi.

Răspuns Câştigător
| Oana92 a răspuns:

Este nepasare! Iar bancile traiesc si din reclama pe care altii le-o fac. Nu poate sa iasa pe post un reprezentant al lor si sa spuna ca banca lor face abuzuri. Si intr-un fel sau altul toti au legaturi cu bancilewinking

Lucrez intr-o institutie nebancara ce ofera credite mici. Acum vreo doua saptamani inteligentul de guran vorbea la tv despre respectiva firma cum ca are costuri ascunse, spre deosebire de banci care nu au. Realitatea efectiva e fix pe dos. Eu vand creditele respective, deci stiu sigur ca desi sunt scumpe, au toate cifrele la vedere, iar oamenii sunt informati pe ce dau banii inca de la inceput. Tot eu mi-au deschis un cont pe pfa la o banca din Romania. Jaf la drumul mare...mi-au zis ca platesc 20 de lei pe luna si atat, doar daca scot de la bancomat bani platesc foarte putin comision. Pana la urma se trage comision si cand mi se vireaza bani si cand ii scot, am platit 70 de lei in plus pentru un aparat de internet banking desi teoretic e gratuit(si mai trebuie sa il si returnez cand inchid contul) si la deschidere am platit 40 de lei pentru ca aveau ei nevoie sa imi scoata nu stiu ce certificat constatator(desi cu 5 minute in urma ii intrebasem si mi-au zis ca e gratuit).

Vezi diferenta? Vezi ca inseamna tv-ul? De ce sa iasa ei in pierdere cand pot foarte bine sa pasteze misterul astfel incat sa existe pareri impartite, scandaluri si procese, timp in care ei traiesc bine mersi?

In alta ordine de idei, oamenii au fost sfatuiti gresit cand si-au cumparat case in alte menode decat cea nationala. Nu am niciun fel de studii in acest domeniu, dar logica mea in spune ca e mai sigur sa iau un imprumut in ron, pe care cat de cat il controlam (si oricum salariul il primim in lei) decat sa iau in alta moneda care e greu de controlat de romani(dolarul a fost cel mai tare inainte de 11 septembrie, apoi a coborat enorm, iar acum a inceput iar sa urce).
De asemenea piata imobiliara este in continua schimbare. Parintii mei au achizionat un apartament cu 14000 de euro acum vreo 10-12 ani, intre timp langa el s-a construit un mall. In plina crestere economica a fost evaluat la 70000 (acelasi apartament, fara imbunatatiri), in criza economica am avut o oferta de 35000 si acum daca l-am vinde ne putem astepta la 45000-50000. Si e vorba de acelasi apartament care acum 10-12 ani a costat 14000 de euro!

| oprescudorin11 explică (pentru Oana92):

E adevarat ce zici. Eu nu m-am legat de numai smecheria valutara, acolo sunt mult mai sus sforariile si hottiile. Spre exemplu, daca SUA are datorii, 'aranjeaza'(nu intru in mecanisme de bursa-nici eu nu sunt de meseri, ca nu ramaneam pe postul de fraier), deci SUA cand are datorii externe, o sa observi ca $ creste fata de celelalte monede(nu cu mult, cu 0, 01% etc.-conteaza la sute de miliarde!).
Cum se traduce asta : SUA a luat marfa cu 3 $ si plateste mai putin. Isi achita datoriile furand! Nu ai ce sa faci; Asta este, sunt mai mari, mai puternici. La fel e si cu francul elvetian.
Dar acolo sunt travestite alte mecanisme.
Eu vorbeam de imobiliare.
Doua camere la bloc in Dorobanti erau 100. 000Euro in 2000, acum sunt maxim 50.000.
Dar nici aici nu e problema finala. Profitand de credite ieftine (temporare) coroborat cu conditii ne-la vedere, bietii oameni au contractat apartamente in rate, care acum valoreaza 20. 000euro. Dar atunci le-au contractat la 100. 000Euro si cam 50%, daca nu mai mult dobanda, pe 15-30 de ani esalonate ratele.
Tragedia de aici incepe:
1. Serviciul la stat parea sigur in 2000
2.salariile nu numai ca s-au diminuat, s-au dat cu intarzieri mari, consecintele le intelegi
3.preturile la apartamente au scazut brusc
In concluzie:
oamenii s-au vazut in postiura ca mai bine sa-si vanda proprietate, isi achita banca, scapa de rate si sa ramana cu ceva macar.
Cand colo ce se intampla.Preturile au scazut asa de dramatic, incat bietul om trebuia sa mai adauge ceva si sa renunte si la proprietate! Sau sa ramana sclav inca 100 ani.
sau
aparand aceasta lege (daca se va vota iarasi), macar sa ramana curat!
Cand colo : cine se opun : Bancile!
Ele, cu buna stiinta si in complicitate cu Banca Nationala (care le gireaza), AU FURAT!
Deci stiu ca luand inapoi apartamentele datornicilor, desi si-au recuperat investitia, ar fi trebuit, dar si aici e un alt lant al hotiei -constructorii, care au supraevaluat valoarea constructiei! Aia, constructorii fiind si ei in complicitate cu bancile!
In final, constructorii raman cu banii, bancile si-au recuperat furand insa mai putin. Prostul de cumparator, tot prost a ramas!
Banca Nationala, complice cu toti, e cea care tipa cea mai tare! De ce?
Pai Bancile trebuie sa fie compensate de BNR in caz ca apar disturbatii in contractul care, conform legii trebuie respectat!
Intelegeti?
Am spus pe scurt!

Am spus eu 'pe scurt' dar am ratat finalul:
BNR va plati in final bancile, constructorii ii au deja in cont.
Daca BNR plateste banii'spalati' nu plateste BNR: platesc tot prostii, gaura regasindu-se in dezvoltare, impozite marite, infrastructura amanata!
In final tot cetateanul de jos resimte!(salarii scazute, afaceri ruinate, slaba sustinere sociala). Dar sunt sigur ca vorbesc singur!

| Oana92 a răspuns (pentru oprescudorin11):

M-am pierdut in labirintul asta laughing

Dupa cum am zis deja...nu consider ca bancile sunt ok si sunt perfect de acord ca ele mai si fura intre timp. Dar...si romanul e prost. Se arunca in rate si pentru o gaina, nu gandesc pe termen lung. Eu vad pentru ce iau credite cei cu care lucrez eu. Sa iti iei 2 credite cu dobanzi enorme doar ca sa iti iei iphone 6s e dovada clara de prostie!

Ideea e ca oricum o casa cand o cumperi de noua are o valoare si in timp se deterioreaza si isi pierde din valoare; nu mai e noua. Asta e valabil si pentru cele cumparate cu banii jos, nu doar in rate. Sincer, privind la ce rahaturi de case si apartamente se construiesc acum ma intreb cat de idioti sunt romanii ca le cumpara. La fel cum zicea si krakilla, e si vina omului. Sa dai pe un apartament cu 1 baie si 1 camera in care e si bucataria, fara garaj, fara nimic 50-60 de mii de euro (sunt preturi reale ale apartamentelor noi din orasul in care locuiesc ) trebuie sa fii idiot. Daca ar cauta mai bine ar gasi apartamente ''vechi'' mai mari si la acelasi pret. Dar alea nu sunt in cartiere rezidentiale. Normal ca in 2-3 ani apartamentele alea nu o sa mai valoreze nici jumatate. Mobila se uzeaza (Ca e foarte proasta), peretii se distrug(cei din interior sunt din rigips si se duc naibii mai repede) si tot asa. Si aici nu e vina bancii.

Bancile fura, dar au si de la cinewinking

| Lawliet14 a răspuns (pentru Oana92):

De la psiholog la bancher? Hm! Mai, mai... Ce le mai schimbi, "Oana"!

| Oana92 a răspuns (pentru Lawliet14):

Comentezi aiurea. Sunt absolventa de psihologie, studenta la master si lucrez in vanzari (vand credite).Am si scris ca nu am studii in domeniul finantelor! Sunt studenta, din ceva trebuie sa castig.

Doamne Dumnezeule!
Ma infiorez cand citesc si cand constat ca ai si dreptate!
Alexandru cel Mare a fost ales pentru ca facuse meditatie cu Aristotel, unanim recunoscut ca creatorul Lyceumului, filozoful cel mai istet, al vremii, asa cum tu esti, poate psihologul dorit.
Omul nu ALEGE!
Era frumos sa poti alege! Dar sa schimb vorba ca fetele ca am uitat sa-ti spun despre tampitul de Alexandru cel Mare, vis a vis de nodul gordian!
Oamenii cumpara ce li se pune pe taraba. Alexandru a primit, conform mitologiei, un nod imbarligat pe care nimeni nu reusise sa-l dezlege!
Dar acest Alexandru, umilit si de Diogene care vazandu-l in fata cortului lui, si i-a zis sa se care de acolo, ca-i rapeste Soarele (desi Alexandru ii explica ca e cel mai mare Imparat al lumii si-i poate oferi ORICE!) Mitocanul de Diogene a zis: "cara-te de acolo ca-mi iei lumina soarele!".
Dar oamenii obisnuiti nu sunt Diogene!
Ideea este ca trebuie sa fie o legislatie care sa reglementeze BANCILE.
Si prostii trebuie sa traiasca, sunt majoritari!
Asa ca 'ma lasi'?
Nu-mi povesti ca daca vezi un om prost, musai trebuie sa-l jefuiesti!
Nu ma obliga sa-ti dau dreptate, chiar daca nu are nici o valoare sau relevanta in mintea ta acest principiu, pe care statul ar trebui sa-l reglementeze, ca sa traim si prosti si isteti, si hoti si miliardari sau nevoiasi, fara grija de a fi jefuiti(cu acte in regula!).

Aaaa! Am vorbit despre Nodul Gordian, probabil ca te-ai intrebat : De ce?
Nodurile, bolile grele, hotia, nemernicia, tot ce e rau se rezolva doar in sensul Nodului Gordian!
Daca nu stii, iti spun eu: scopti sabia si il tai(nodul).
Nu incerci justificari, sunt intrarea pe cea mai lunga USA A DERIZORIULUI!
Asta vrem?

| Oana92 a răspuns (pentru oprescudorin11):

Pe taraba exista zeci, poate sute de oferte la acelasi produs. Problema e ca omul se inhama la cel care aparent e cel mai smecher si nu se gandeste cat de mult il costa pe termen lung. Traim in secolul informatiei, e de ajuns sa dai un click si deja ai alte zece variante la problema ta. Cei care sunt informati sunt mai greu de prostit si jefuit. Repet, stiu ca bancile pandesc orice moment pentru a te fraieri, dar si omul are partea lui de vina.

Nu-mi explica, cum ca VINA ESTE COLECTIVA!
Sau "hoti mai mari decat hotii!'.
Caci ai dreptate!
Eu propuneam o legislatie, in care nimeni nu poate insela, fura, CA AFARA! (Suedia, Norvegia, FINLANDA!).
Era o biata discutie!

Foarte bine faci! Nu-ti trebuie justificari.

23 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Ce adevar? ca niste omuleti nu au fost in stare sa isi calculezi veniturile in viitor si au luat tepe cu schimbul valutar sau i a durut la basca daca vor putea sau nu peste 10 ani sa mai plateasca rata?

majoritatea celor daca vor da casele inapoi sunt cei care nu s au calificat la credite "normale" si au crezut ca fac rahatul praf luand credite in valuta cand ei castiga roni.

| oprescudorin11 explică (pentru suntserios):

OK.Excludem speculatorii de bursa, in general profitorii. Sigur ca exista!
Vorbeam de omul cinstit care a fost fraudat de banca, mana in mana cu imobiliarele, care au facut contract pe o casa care valoreaza in realitate mai putin de o treime, trece Boomul, acum a ajuns la valoarea reala, banca si-a facut ca hotul socoteli la dobanzi si bani furati(partea valorii-lasa cealalta smecheria valutara! spre care si banca nationala vrea sa distraga atentia!).).
Omul, vrea sa dea casa inapoi! Renunta la hatarul bancii. Mai pierde si din bani, ca oricum a acoperit demult valoarea casei! Pana acum!
De ce nu o vinde banca?
De ce refuza casa? Daca valoreaza cum vor ei sa-l jupoaie pe bietul om?
Asta este INTREBAREA!
Lasa smecheriile!
Cu legea in fata!

| suntserios a răspuns (pentru oprescudorin11):

Nu tin nici cu bancile si nici cu statul, dar tie nu ti se pare normal ca atunci cand faci o achizitie atat de important precum o casa si mai ales cand stii ca platesti o viata la ea nu te interesezi si tu un pic pentru binele tau?

Nu e nimic ascuns din ce traiesc bancile adica dobanzi si comisioane, si normal ca nu le convine sa primeasca o casa in valoare de 45.000 euro cand poate scoate de la creditor 60.000 euro. La fel cum si eu ca si creditor ar trebui sa imi calculez inainte veniturile, ca nu cred ca este careva care a facut un credit cu impresia ca trebuie sa inapoieze tot atatia bani, fara dobanzi si comisioane.

Daca tie ti ar datora cineva 1000 ron si iti zice ca iti da in loc de bani o camera foto in valoare de 400 ron ti ar conveni? Nu cred, asa ca nici bancilor nu le convine.

Rationamentul tau tine de strada!
Noi vorbim de stat de drept, de institutii.
Fenomenul, se pare ca te prefaci ca nu intelegi!
Acum sa ma urmaresti (daca esti de buna credinta!).
Vreau sa cumpar o casa! OK
Caut o banca sa ma gireze.OK
Casa valoreaza de fapt 10000Euro dar pretul este 100. 000Euro. Ca as o da imobiliarul.
Banca, (mana in mana cu imobiliarul accepta -ca-si scoate macar prin dobanda un castig nemeritat) desi o banca trebuie sa APRECIEZE sa EVALUEZE si sa PROGNOSTICHEZE valoarea casei, iar unde greseste in aprecieri, SA_SI ASUME riscurile! Caci DOBANDA si pentru asta se plateste!
Mai mult: Banca Nationala e obligata sa gireze bancile! Asta se refera si la asumarea riscurilor prin speculatii!
Deci banca recunoaste ca valoarea bunului su[pralicitat nu valoreaza cat vrea sa fure ea de la amarat!
Mai mult!
Complicitatea statului!
Omul cand si-a facut contractul, credea ca serviciul e sigur, e apreciat, ii va creste salariu si e nemuritor.
Deci : descrie-mi relatia :
individ-banca - banca nationala - stat- samsari imobiliari
Unde trebuie sa intre DNA?
Directia Nationala pentru Anticoruptie
Sau DIICOT(aia cu mafiotii).
Daca se intampla pe strada, cum insinuezi tu (jignindu-mi inteligenta) nu ar fi o problema!
E treaba nationala!
Sau esti in clica cu ei, dar nu am nevoie de justificari facute si de MEDIA, care exact ca si tine bagatelizeaza!
Sau nu pricepeti, poate!?
Atnci studiati!@
Cu stima

Exista vreo lege care sa oblige banca sa evalueza casa inainte de a oferi credit? chiar nu cunosc aspectul asta.

Inainte sa cumperi o casa care ti se pare extrem de supraevaluata nu iti pui niste semne de intrebare tu ca si client? Adica la urma urmei sunt banii tai si nu te obliga nimeni sa cumperi fix casa X care e supra evaluata.

Exact asa vad eu situatia majoritatii cu probleme la credite (chiar si cunosc pesonal un caz). A fost pe val la munca, cu niste mariri de salariu, a luat o casa vizibil supraevaluata dar nu i a pasat nici cat negrul sub unghie, desi trebuie sa plateasca 35 ani la ea. Nu au trecut nici 3 ani, firma s-a dus de rapa si el a ramas cu o rata fabuloasa.

A fost vina bancii? Nu cred, in momentul ala e a dovedit ca poate plati, a platit.
A fost vina lui? Da asa cred. Cand te inhami la o asemnea cheltuiala te gandesti ca s ar putea ca la anul sa nu mai mearga lucrurile la fel, atunci nu iti iei o casa cu pretul umflat EVIDENT cu 40-50%.

Vin eu si te intreb: la ce mai exista STATUL daca negocierile si legile se reduc la camera ta foto!?
Eu voiam sa-mi spui daca functioneaza dupa reguli institutiile si chiar si omul! Daca exista stat!
Nu-mi povesti ca Mugur Isarescu, ca tot jungla e! Ca nu de aia va platim!

Nu inteleg de ce vii cu apelativul "va platim".

Una e sa existe legi si reguli si alta e sa te duci plangand la stat de fiecare data cand tie nu iti pasa de consecintele faptelor tale.

Lege asta a caselor date inapoi e buna pentru o mica parte din cei ce nu mai pot plati credite (imposibilitatea fizica/intelectuala de a mai munci, decese samd). Sa vina statul si sa ii ajute pe toti care fac prostii... e alta poveste

De legi vorbeam, hotia e clara, sistemul e clar ca abereaza in favoarea unora sau altora!
Intrebarea, poate sa o reformulez desi cred ca ati fi putut sa realizati, este :
Bun. Merge prost! Dar cand parlamentul vrea sa corecteze cu o lege, de ce se opun exact hotii:BNR, Bancile in general, Samsarii imobiliari?
Imi cer scuze 'va platim este impersonal, mai mult, Impersonal sunt si vis a vis de fenomen. Nu sunt nici direct nici indirect implicat in marea excrocherie.Nu asta!
Eu vreau sa evaluez daca sa mai am incredere in acest STAT, daca e de DREPT, (si ca mine sunt multi) si daca voi mai actiona cumva, nu trebuie sa fur si eu!
Ori e jungla ori nu!

" Dar cand parlamentul vrea sa corecteze cu o lege, de ce se opun exact hotii:BNR, Bancile in general, Samsarii imobiliari?"

Asta deja e alta discutie... si e simplu de explicat, fiecare isi vede interesul. Eu inca ma intreb cum de a trecut legea anti fumat, la cati bani pompeaza firmele de tutun

Aici iti pot specula, caci sunt fumator!
Firmele de tutun au constatat ca fumatorii, atunci cand ies afara, fumeaza jumatate de tigara, vin inapoi repede, ca-i cearta sefii. Consuma in realitate dublu, cantitativ, tigari.Deci sunt intelesi si aici.Vor pierde doar fumatorii patimasi (ca mine) care fumau si in sala de cinema, si in tramvai, si in sala de operatie in spital.Cu 'bolnavul deschis'.
Deci nu-ti face griji de firmele de tutun. In plus astea pot mari iarasi pretul.Tot acolo ajung, statul ia accize mai multe, roata se invarte mai repede, pentru ei!(sa nu te jignesc iarasi cu 'voi'.)

| Oana92 a răspuns (pentru suntserios):

Din cate stiu eu nu se aproda un credit pentru casa/ pentru care se gireaza cu casa pana ce respectivul imobil nu este evaluat. Iar evaluarea se face in functie de anumite criterii prestabilite si evaluate la fiecare imobil in parte. Nu da nimeni un pret dupa ochi. Cel putin nu legal...

| Radu284 a răspuns:

Cine a fost prost si nu s-a gandit ca o valuta poate sa isi schimbe valoarea, sa plateasca.

Daca se intampla invers, si francul elevetian isi pierdea din valoare, sunt sigur ca respectivii cetateni nu s-ar fi dus sa faca petitie la banci sa le dea mai multi bani.

Oamenii de genul asta (care protesteaza pentru ca sunt cretini) merita sa piarda absolut tot ce au.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cred ca v-ati facut o parere gresita despre banci, bancile nu sunt nimic mai mult decat camatari legali. O banca din Romania nu are nevoie de nimic altceva decat de avocati foarte buni si casiere, poate si un contabil, ca sa nu fiu rau. Atat. Intreaga lor activitate se bazeaza pe jecmanirea si pacalirea clientului, nimic mai mult. Dar treaba asta nu a fost niciodata un secret, nu inteleg despre ce vorbim.

Si nu ai dreptate, daca eu am acceptat sa platesc 100.000 euro pentru o casa care costa doar 10.00 euro, e vina mea, nu a bancilor. Banca nu te obliga sa faci contract cu ei, iti pot cere impune si un pret de 1000 de ori mai mare decat cel real dar depinde de tine daca accepti astfel de termeni sau nu. Bancile nu exista ca sa ne protejeze pe noi de noi insine, bancile exista ca sa profite de pe urma greselilor noastre...

Evitati bancile pe cat posibil, folositi-le doar ca ultima alternativa.