| Dana2103 a întrebat:

De ce nu mai exista exilul ca forma de pedeapsa?
Spre exemplu, daca esti prostituat intr o tara care nu are nevoie de prostitutie ci de forta de munca in alte domenii, corect ar fi sa i se confiste averea si sa fie exilat
E clar ca se doreste intr-un fel si existenta afacerilor ilegale

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Renuntarea la cetatenie produce efecte doar daca este acceptata de stat. Acei asa zisi suverani sunt niste persoane care cred ca le este permis orice, ei socotesc ca au numai drepturi si nici o datorie fata de statul a caror cetateni sunt.
De regula nu sunt internati in ospicii sau expulzati, doar pot fi sanctionati daca nu respecta legislatia statului, respectiv comit infractiuni sau contraventii.

13 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Fiindca statul nu-si poate exila proprii cetateni, indiferent ce infractiuni ori contraventii savarsesc, poate doar sa-i pedepseasca penal.
Poate declara persona non grata doar cetateni straini care se afla pe teritoriul lui si sa-i trimita in tarile de origine.

| Dana2103 explică (pentru Ioandelasal):

Deci un cetatean isi poate retrage/schimba cetatenia, statul nu poate lua o astfel de masura?
Statele democratice sau statele, in general?
Nu este constitutional sau de ce? E un drept al omului? Te intreb ca nu stiu

| Ioandelasal a răspuns (pentru Dana2103):

Da, asa este, cu o singura exceptie: statul poate retrage cetatenia celui care nu a dobandit-o prin nastere, respectiv celui care a primit-o ulterior nasterii.
Si sigur ca este vorba de statele democratice, cele care au prevazute aceasta prin Constitutie, cum este si cazul Romaniei, citez:
"ART. 5. Cetăţenia
  (1) Cetăţenia română se dobândeşte, se păstrează sau se pierde în condiţiile prevăzute de legea organică.
  (2) Cetăţenia română nu poate fi retrasă aceluia care a dobândit-o prin naştere.
ART. 19. Extrădarea şi expulzarea
  (1) Cetăţeanul român nu poate fi extrădat sau expulzat din România.
  (2) Prin derogare de la prevederile alineatului (1), cetăţenii români pot fi extrădaţi în baza convenţiilor internaţionale la care România este parte, în condiţiile legii şi pe bază de reciprocitate.
  (3) Cetăţenii străini şi apatrizii pot fi extrădaţi numai în baza unei convenţii internaţionale sau în condiţii de reciprocitate.
  (4) Expulzarea sau extrădarea se hotărăşte de justiţie."

Sunt curioasa daca ramane fara cetatenie, in caz in care nu are una dubla.

Daca i-a fost retrasa cetatenia romana poate ramane fara cetatenie, daca a renuntat la cetatenia anterioara inainte sau dupa ce a primit cetatenia romana.

Stiu ca exista si unii care renunta la cetatenie considerandu se suverani, independenti, nefiind in "proprietatea" statului dupa
Desi cred ca li se aplica aceleasi legi, adica nu sunt exilati sau internati in ospicii doar pentru ca cer independenta socio politica, nu?

Renuntarea la cetatenie produce efecte doar daca este acceptata de stat. Acei asa zisi suverani sunt niste persoane care cred ca le este permis orice, ei socotesc ca au numai drepturi si nici o datorie fata de statul a caror cetateni sunt.
De regula nu sunt internati in ospicii sau expulzati, doar pot fi sanctionati daca nu respecta legislatia statului, respectiv comit infractiuni sau contraventii.

Bula
| Bula a răspuns:

De "Ceea mai veche meserie" este nevoie oriunde in lume, chiar daca nu este "legalizata".
Este un "rau necesar".

| Dana2103 explică (pentru Bula):

Nu si in Vatican sau statele arabe unde religia si legislatia se impune aspru

suntserios
| suntserios a răspuns:

Lool

| Alverto a răspuns:

Atunci când cei din guvern o să le de a un loc de muncă și o să îi ajute pe cei săraci care poate cerșesc pe străzi (inapt fizic) atunci o sa existe și asemenea legi

| Dana2103 explică (pentru Alverto):

Exilul era si in trecut. Eu stiu ca cei inapti fizic au un grad de handicap. Nu pot munci si au pensie.

| Bariel a răspuns:

Asta ar fi o idee buna pentru Romanica, asa poate scapam de mortaciunile cu 10 plozi care traiesc din alocatie