| tudorvolcano a întrebat:

De ce se insistă cu ideea ca țara noastră România să fie grânarul Europei, când vecinii noștri ucraineni au mai mult teren arabil, iar solul lor e mai fertil, și astfel produc alimentele mai ieftin?
E adevărat, dispunem de cernoziom, dar numai în zona pe unde trece Câmpia Europei de Nord la noi, adică în Moldova și în Muntenia.
Nu am putea folosi acest teren mai mult pentru păstorit în loc de producerea cerealelor, iar materia primă să o importăm din Ucraina?

10 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

Nu insista nimeni. E istorie. Am fost cindva. Acum sintem exportatori de specialisti si de c*&ve.

| tudorvolcano explică (pentru GabiDumitrescu):

Nu, nu am niciodată fost grânarul Europei, dar acum se pare că acum am ajuns.
http://adevarul.ro/......index.html
Era un proiect bun? Puteam să ne concentrăm pe altceva mai important.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru tudorvolcano):

Pai ce crezi, ca daca s-ar axa pe it ar fi banii mai greu de furat. Asa, in agricultura, majoritatea celor implicati sunt pesedisti, ca asa e pe la tara...

| tudorvolcano explică (pentru GabiDumitrescu):

Te duci pe câmp, iei tractorul și furi grâul noaptea, îl ascunzi la tine în curte, nimeni nu știe cine l-a furat. 0 taxe, 0 probleme, înafară de gura lumii. Cam așa se întâmplă la noi în țară.

| danutzu96 a răspuns:

Asta a fost in trecut. Acum terenul din Romania este plin de balarii...

| ALGator a răspuns:

Nu am întâlnit asta. Poate că ai dreptate.

| AndreiWeisz a răspuns:

Tu realizezi de exemplu ca Olanda exporta mai mult in agricultura decat noi? Olanda care e cat 2-3 judete de la noi? Avem capacitatea sa fim auto-suficienti in acest aspect si sa exportam in acelasi timp, de ce sa importam?

| tudorvolcano explică (pentru AndreiWeisz):

Https://www.government.nl/......lion-euros
Dacă te uiți la ce exportă pe categoria produse agricole, exportă produse lactate ( care pot fi considerate derivate și nu materie primă ), carnea la fel, uleiuri și grăsimi ( nu plantele înseși ), legume ( care au prețuri mai ridicate decât cerealele ) și produse ornamentale ( lalelele olandeze sunt cumpărate peste tot în lume din prestigiu ). Restul sunt cel mai probabil cantități excesive de grâu și alte cereale redistribuite către alte țări din UE.
Noi producem cantități enorme de grâu în România, de fapt nu noi le producem, ci proprietarii străini care dețin 40% din terenul arabil al României, care pleacă deci și cu capitalul, și cu grânele, când dacă grânele ar rămâne la noi am putea să producem mai multe produse derivate la prețuri mai mici, cum ar fi plăcinte românești, turte, produse panificate care să concureze cu cele nemțești sau să ne hrănim mai ușor animalele domestice și să creștem producția de carne și lactate.
http://stirileprotv.ro/......mante.html

| AndreiWeisz a răspuns (pentru tudorvolcano):

Aia poti sa uiti, dupa cum bine ai vazut, tot ce se putea vinde dupa 89 a fost vandut la straini. Industrie, agricultura, pana si servicii au fost vandute. Statul nu are niciun interes sa se ocupe de dezvoltarea agricultura, ar putea sa faca anumite programe pentru a incuraja taranii sa isi lucreze pamantul, ca sa-si ia echipamentul necesar, modern, nu sa mearga cu caruta si sa produca doar cat sa le ajunga lor si la mai 2-3 persoane, dar nu se face nimic.

| RainbowD a răspuns:

Sa nu uitam istoria pe care am avut-o. Noi puteam hrani aproape toata europa din pamantul nostru asa bogat era ( spunea profa noastra de istorie). Avem si acum un pamant fertil si foarte bun, dar nu stim cum sa il folosim. Din pacate aproape jumatate din tara este vanduta strainilor, fabrici distruse, pamanturi lasate in voia Domnului, etc. Pacat de tara asta.