În Cluj sunt aproape 19% unguri. Toate plăcuțele și posterele bilingve sunt datorită politicii naționaliste duse de liderii maghiari din Ardeal.Că tot ai făcut referire la o benzinărie, vezi ca benzinăria respectivă să nu fi fost MOL, companie din Ungaria.
Asta îi situația actuală prin Ardeal, dar cea istorică arată o populație de maghiari numeroși și din cauza maghiarizării pe când Ardealul a fost anexat de Ungaria.Pe atunci românii(majoritari fiind) nu aveau voie să meargă la școala românească, biserică, nu aveau drepturi la pământurile lor dacă nu se înregistrau la primărie, actele fiind întocmite în limba maghiară și trebuia să-ți maghiarizezi numele pentru a poseda o funcție publică.A nu se uita de ceangăii din moldova și ungurii ortodocși și greco-catolici, ei fiind români pierzându-și limba în urma maghiarizarii dar păstrându-și religia.(Dacă te întrebi de ce am scris și greco-catolici, o religie nou apărută special pentru ortodocșii maghiarizați).Și multe altele care pot fi spuse.
Nu mai stiu exact, Stii ca transilvani ne-a fost luata de Unguri, apoi am recuperat-o si nu au mai putut trece in tara lor.Problema e ca ei cred ca acolo e tara lor.Adica e o tara in mijlocul altei tari.Acolo nu se vorbeste aproape deloc romana chiar daca o stiu, si mai grav e cand treci din sat in alt sat sau o cumuna in alta comuna nu scrie in romana.
Nu mai tin minte exact, dar stiu ca au ramas in tara dupa un razboi neputand sa plece.
Confunzi Transilvania cu Tinutul Secuiesc. Cu exceptia Tinutului Secuiesc, in Transilvania se vorbeste, in mod majoritar, romana. Si, baieti, tu si jorky, in ce clase sunteti de nu stiti cum se face ca sunt unguri in Ardeal? Tine de istoria din ciclul primar. Macar sa stiu pentru ce nivel de varsta sa formulez raspunsul.
Deci conform ultimului recensamant din 2011 la CLuj sunt cam 15% maghiari, datele complete cu grafice le poti vedea aici:
http://www.ecoduri.com/recensamantul-populatiei/Cluj.php#etnie
dar
suit si unele localitati din judet unde sunt majoritatea maghiari cum e Izvorul Crisului:
http://www.ecoduri.com/coduri-postale/Cluj/Izvoru%20Crisului/1.php
aici e normal sa fie placute bilingve.
danutz2010 întreabă: