Sunt de acord cu tine ca, la unele infractiuni, pedepsele sunt prea mici dar alta este problema.
Principala problema nu este blandetea legilor ci aplicarea lor, de multe ori judecatorii sunt prea blanzi.
Nu-mi amintesc detalii din cazul respectiv, de altfel nici nu m-a interesat prea mult, dar cred ca pedeapsa a fost detentiunea pe viata si s-a transformat in inchisoare pe 30 de ani dupa ce respectivul a implinit 65 de ani si apoi a fost liberat conditionat dupa ce a facut fractia de 2/3 din pedeapsa de 30 de ani.
Sigur ca ar fi trebuit, in asemenea cazuri, sa faca 30 de ani si aici legea penala este prea blanda.
Când a fost eliberat avea până în 50 de ani de viață. Și își căuta nevastă pe Facebook. Are loc de muncă la domeniul public la o primărie de lângă București și locuință socială.
Crimele s-au petrecut în anii '90. Era minor când le-a comis pe primelele trei dacă țin bine minte.
Atat de tanar? Atunci chiar ma mir ca a fost pus in libertate atat de repede.
Nu-mi aminteam detaliile, am prezentat doar o ipoteza in care putea fi liberat conditionat.
Legile nu sunt blinde, ci aplicarea lor e deficitara. Exista inchisoarea pe viata, sa stii.
Inchisoare pe viata cred ca se aplica doar la cazurile foarte mediatizate unde s-ar revolta oamenii daca nu ar fi asa. De ex Dinca. Dar oricum ala are deja 70 si ceva de ani
Eh, unde oamenii s-ar revolta ca prostii pierzind din vedere esentialul. Dinca a fost momeala. Daca s-ar fi sapat cum trebuie in cazul ala, iesea la iveala o caracatita mult mai mare decat un mosneag dereglat...
Ai vazut interviul cu el? In alea cateva minute in care a rezistat pe scaun se putea observa ca e un om foarte agresiv. Doar nu se apucau toate institutiile statului sa acopere o fata rapita de proxeneti. Cred ca e mai plauzibil ca fetele chiar au fost rapite, abuzate si omorate. E prima oara cand patesc asta niste fete? Nu si din pacate nici ultima oara. Dar e de inteles ca familia prefera sa creada conspiratiile decat ca fetele lor chiar au murit...
Rapite, traficate, si scos asta de criminal ca sa nu le mai caute nimeni. Iar institutiile statului incaseaza bani grei din astfel de chestii, pana la nivelul ministrilor. Vezi de exemplu traficul de droguri. Au facut citamai captura imediat ce ne-au refuzat austriecii intrarea in Schengen. Crezi ca nu se stia de alea de dinainte? Crezi ca nu se stie de drogurile alea grele care intra in tara? Se stie, dar toti isi iau partea asa ca tac milc.
Si crezi ca au ajuns asa departe sa ii mituiasca si pe aia de la iml sa spuna oficial ca s-a gasit adn ul alexandrei in casa si in curtea lui? Cred ca te uiti la prea multe filme politiste. Exista retele periculoase in tara dar nu sunt chiar asa influente
Si ce demonstreaza ADN-ul Alexandrei in casa si curtea lui? Exact, nimic. Puteau fi fire de par.
Cunosc acest caz. Trebuia să fie condamnat la închisoare pe viață! Fără drept de eliberare condiționată.
Nu ajuta cu nimic daca maresti timpul de inchisoare. Tot vor fi oameni care vor ucide, talhari sau vor face ilegalitati cumplite. Chestia asta va functiona doar la ilegalitati minore ce sunt facute in toate facultatile mintale. Dar nu va functiona pe un om care e nebun, sau orbit de furie cand savarseste crime. Cu siguranta nu va functiona nici pentru oamenii care au ucis in accident de masina. Pentru ca accidente se intampla la ordinea zilei, fara sa realizezi. Daca vrei un popor bun, cu rata criminalitatii scazuta, trebuie investit in educatie, nu in pedeapsa.
Bine, hai sa presupunem ca au luat o decizie buna cu el si ca e reabilitat dar ce zici de Ion Turnagiu care a fost condamnat pe viata pentru 5 crime, a fost eliberat conditionat muuuult mai devreme si dupa un an a incendiat o fata de 17 ani?
Acolo e greseala de sistem. Se intampla oriunde. Stiu si eu ca sistemul romanesc e varza, dar nu trebuie facut acum dictatura si sa ne apucam de vanat vrajitoare si criminali, ca nu ajuta.
Lucrez în învățământ. Investiția în educație ar fi bună dar efectele ar fi extrem de limitate.
Am în unele clase niște viitori Csampari (exagerez) - care de mici fac parte din categoria psihopaților funcțional: needucabili sau greu educabili (în cel mai bun caz), violenți fizic și verbal, proveniți din părinți care la rândul lor au manifestat și manifestă comportamente antisociale. Genul ăsta de elev va crește, va ajunge adult, iar în condițiile unui nefericit concurs de factori va ucide. Și am avut un asemenea caz. Am sesizat la timp deviațiile de comportament, am atras atenția părinților și conducerii școlii. Directorul mi-a cerut dovezi și ca să acopere problema a sugerat părinților să-i facă CES. Eu fiind diriginte nu i-am făcut CES și i-am stabilit traseu educațional pentru școala specială. Părinții au renunțat la demersuri și l-au potolit cumva până a terminat clasa a VIII-a. Părinții nu erau cu probleme dar cunoșteau problemele copilului - în una din confruntările mele verbale cu tatăl eu i-am zis să aibă grijă că la un moment dat va fi strâns de gât de fiu, iar tatăl mi-a garantat că nu-l va strânge niciodată. Dar a strâns și nu pe taică-su! Individul a crescut, a ajuns adult, a plecat la muncă în Belgia și acolo s-a apucat de furturi, trafic și consum de droguri. Și a ucis prin strângere de gât și apoi violat o belgiancă (căreia îi procurase de mai multe ori droguri)pe plajă, la ieșirea din cazinou în stațiunea aia a lor de la Marea Nordului - cazul a fost foarte mediatizat în presa locală din județul Suceava și în cea din Belgia. A fost judecat și condamnat la închisoare pe viață în Belgia. Dacă lucrurile se întâmplau în România lua 12 ani maxim. Familia criminalului este penticostală și nu sunt consumatori de alcool. Unchiul criminalului era liderul comunității penticostale din comunitate (între timp s-a pensionat).
Ai să zici că ăsta este un caz particular și că nu trebuie să generalizăm. Nu este adevărat. Legea trebuie să fie aspră și egală pentru toți.
Pai da, dar eu ma refeream la educatia totala, adica si cea de acasa si cea de la scoala. E si normal ca daca acasa nu a fost educat cum trebuie, scoala nu va face mare lucru din el. Trebuie facute campanii de educatie si cu parintii. Eu daca as face parte din ministerul educatiei, as propune o lege sau o campanie in asa fel, cand un ambii parteneri, devin parinti, sa fie obligati sa mearga la niste ore de parenting.
Se intampla acum situatii de genul tocmai din lipsa de educatie.
Daca te referi la Marius Csampar, eu cred ca 20 de ani e un timp petrecut in inchisoare relativ ok. Gandeste-te ca omul a platit pentru crimele lui o treime din speranta de viata a unui roman. Omul asta are o gaura in viata lui de 20 de ani, pentru crimele pe care le-a facut. Eu cred ca si-a ispasit pedeapsa. Majoritatea dintre userii acestei platforme, nici nu au impliniti 20 de ani. Si li se pare ca au trait ani buni de zile.
Nu zic asta ca-l simpatizez pe om, ba chiar dimpotriva, il consider un criminal si acum. Dar eu cred ca 20 de ani traiti in puscarie si-au facut treaba. Dupa cum vezi, deocamdata nu a facut ilegalitati.
Cred ca americanii isi pun mana in cap cand aud de astfel de cazuri in Romania. La ei au luat inchisoare pe viata fara "parole" si aia care au condus beti sau drogati si au provocat accidente ceea ce la noi inseamna de multe ori cativa ani cu suspendare
Cel mai prost exemplu ai dat. Americanii au o rata a criminalitatii extraordinar de mare. Se omoara intre ei pentru droguri, arme si alte chestii dubioase de ani de zile. Cu ce i-au ajutat pe ei pana acum pedeapsa cu moartea sau inchisoarea pe viata? Se omoara intre ei in ciuda acestui aspect. Sa fi o persoana buna consta in educatie, nu in pedeapsa.
Si daca in Ro nu sunt atatia criminali inseamna ca nu ar trebui sa fie pedepsiti asa aspru? Eu am ramas socata cand l-am auzit povestind fara nicio urma de empatie sau remuscare. Putea macar sa se prefaca. Sta si relativ aproape de mine, lucreaza ca gunoier. Oamenii nu au mai auzit lucruri rele despre el de cand s-a intors acasa dar le e frica de el pentru ca se stiu ca are un temperament coleric si toate lucrurile pe care le-a facut au fost la nervi
Nu spun ca nu ar trebui sa fie pedepsiti, ci spun ca nu ajuta deloc daca inaspresti pedeapsa si tu sa te astepti sa nu se mai comita crime. Crezi ca el mai ajungea criminal daca avea o educatie buna de acasa dar si de la scoala? Trebuie tratata cauza, nu efectul.
Americanii au rata criminalitatii mare, asa spui tu sau unde ai citit asta? Legat de faptul ca ala sia ispasit pedeapsa, era grav daca erai tu judecator ala trebuia executat pe loc, cand omori 6 oameni ce spui, tu oare te auzi ce scrii, sau citesti ce scrii? Cum am spus nu inchisoare, impuscat pe loc, de ce sa consumi banii oamenilor pentru nimic?
Sa tii la puscarie o nulitate, un dezaxat mintal, nu merita, odata ce se stie sigur 100 la mie ca el este crimnalul, executat acolo pe loc, nici nul mai tii nici cateva zile
Auzi la tine sia ispasit pedeapsa educatie, adica tu vii sa spui ca educi un criminal, il faci sa nu mai omoare? ba tu esti serios
Tu banui ca auzi ce se intampla in america de aia spui ce spui, dar nu compara cu RO unde doar un stata din america e mai mare decat toata RO.
Se omoara intre ei in ciuda acestui aspect, care ar fi ala? Ia sa te vad eu pe tine sa iti omoare unu iubita, nevasta, copilul daca o sa mai spui ce spui.
Il ierti sa inteleg da? Il lasi liber, ala merge, mai omoara o duzina, trebuie sa il ierte toti aia ca vorba aia trebuie sa fii educat
Cum zic impuscati pe loc, asa cum se intampla in China, dusi pe stadion si public impuscati aia bine fac, asa educi omu, nu cu vorba, ii duci pe stadioane sa vada, sa stie cei asteapta executi tot ce misca, nu are rost sa mai cheltui pentru nimic ceva.
Mintea ta, e exact ca a unui copil. Gandesti din impuls, si scoti pe gura doar argumente fara sens. Daca citeai comentariul meu cap coada, si il si intelegeai, aflai ca eu nu am zis ca iert astfel de oameni sau ca ii educ abia dupa ce sunt stricati. Am zis ca e inutil sa insapresti pedeapsa, pentru ca omul la manie si lipsa de educatie, nu sta sa se gandeasca ca o sa fie executat sau ca face parnaie pe viata. El face crima, fiind la fel de impulsiv ca si tine cand mi-ai comentat, si abia apoi isi da seama de ce a facut. Daca el ar fi educat de la inceput sa fie disciplinat si sa nu intre in belele din pricina comportamentului, nu s-ar mai ajunge la crime. Dar asa este cand nu te duce mintea si esti roman get pe get. Tratezi efectul si nu cauza
Referitor la SUA, da ei au rata criminalitatii mult mai mare decat orice alt continent, in ciuda faptului ca ei au avut si inca au pedepse usturatoare. Nu vezi ca mereu sunt mediatizate impuscaturi in scoli, magazine, pe strada, droguri la greu, crime peste crime. Chiar recent un adolescent a intrat intr-o scoala din state, cu shotgun-ul la el pentru a-si ucide elevii si profesorii. Noroc ca antrenorul de fotbal al scolii, l-a dezarmat, ca iesea carnagiu.
Muti vad, putini si pricepi, asa esti si tu.Sa vad ce? Ca se impusca aia prin scoli si mai stiu eu pe unde, asa si? In Europa nu se intampla la fel Tu compari America cu RO de aia ti se pare wow diferenta foarte mare, deci tu esti ala cu mintea de copil.
Educi pe cine? Tu crezi ca o boala se repara prin e ducatie? Bati cimpii, un criminal ramane c rimnal, pentru ca nu este on normal, este asa ca a iesit defect din fabrica, iar sa il repari tu pe ala cu vorba buna inainte, eu cred ca visezi amice, nu stii despre ce vorbesti.
Restu de pedepse cum ar fi furatu, folosirea de droguri etc, da alea asa se tin sub control cum am aratat eu ca se face in China.
Japonia, pe vremuri stii ce faceau samuraii? Le taia mina daca erau prinsi ca fura, la urmatorul furt, daca nu aveam minca, deja ii cadea capu nu statea nimeni cu vorba ce spui tu sa il educe.
Toate tarile astea civilizate asa sau educat prin forta, nu cu vorba buna asa cum crezi tu.
In america pe timpuri puscariasii erau bagati la munci pana cadeau alti f bine le faceau, consruiau autosrazi, bateau cu barosu in piatra pana nu mai stia de ei.
Api cand scapau veci nu le mai trebuia.Asta referitor la infractori.La criminali acolo nu-i poti educa ce tu spui, nu exista asa ceva, deci e mult mai bine sa fie eliminati.In felul asta faci si o selectie a speciei elimini oameni cu defecte de criminali, nu-i mai lasi sa facda copii, ii impusti direct, cum l-ai prins bang du-te pe alta lume.
Spui ca o venit ala la scoala cu pusca, dar ce spui de Serbia acu cateva luni, ala cea omoriot nu stiu citi oameni, asa aiurea?
Pe aia nu-i vezi, tu probabil copari satu tau cucuieti din deal cu America
Vina si arata statistici care arata ca rata criminalitatii cea mai mare din lume este in SUA, nu veni cu gargara ieftina, ce vezi tu, una e ce vezi, alta e sa si pricepi ce vezi.
Sincer nu stiu cum de teau r atat astia, nu teau vazut, sa te ia sa edjuci tu viitori cirminali
Stii ce spui tu de fapt cu educatia asta? Ca de fapt la scoala, aia nu te educa deloc, face fiecare ce vrea numa in RO oamenii is cei mai educati oare te auzi ce spui?
Care scoala invata de rau elevii, care invata sa furati, sa ucideti? Sau care parintii isi invata copii asa?
Bati gardu la greu amice.Criminali is oameni cu defecte, de alea genetice, alea nu se repara veci, asta asa ca idee.
Nu veni tu ca un clociti ce srti sa s[ui ca am eu mintea unui copil, mai esti si nesimtit pe deasupra oare nu-ti este rusine sa jignesti pe cei cu care discuti?
Ma mucea, mai bine fa bine si educate mai intii pe tine, apoi sa vii sa porti discutii cu altii bine?
Ok fa bine si ocoleste-ma, asa o sa fac si eu.Se pare ca daca nu jignesti nu-i bun.
Dupa cum ziceam. Nici nu a fost nevoie sa explic de ce ai mintea de copil, cand de fapt, demonstrezi tuturor asta. Ideologia ta de a elimina oamenii cand au facut crimele, in loc sa-i educi din nastere, denota comunism la modul extremist. Sunt recunoscator ca oamenii ca tine, nu sunt in pozitii de conducere, ca ajungeam exact ca in Korea de nord.
In al doilea rand, nu te-am jignit deloc. Doar am precizat adevarul. Adevarul doare, dar trebuie sa o iei ca a tare. La urma urmei, tu esti acela care m-a facut "coclit" si "mucea". Deci tu m-ai jignit.
In inchieiere la modul obiectiv, te las cu gandul asta: Crezi ca este ok sa devii tu insusi un criminal? Sa ai la mana ta viata altui om? Indiferent daca este el criminal sau nu. Trebuie sa-i dai omului inca din nastere libertatea de a-si alege calea. Si daca o alege gresit, trebuie sa-i arati ca o sa aiba consecinte, prin pedepse umane care sa-l faca sa se gandeasca la societate si sa se integreze. Pana si un psihopat din nastere, poate fi antrenat, educat sa respecte societatea daca ii explici bine si de mic, cum functioneaza lumea si de ce nu e bine sa faci ilegalitati.
Cred ca te referi la Marius Csampar, nu? Sau mai e vreun altul prin Romania cu 6 crime la activ +200 de talharii, doar 20 de ani de puscarie pentru toate la un loc si cu cont si faima pe tikok?
Ca eu nu mai stiu de un altul, totusi, in Romania la ce legi sunt ( sau au fost in cazul de fata ) nu m-ar mira prea mult.
In Romania, cred ca treaba sta in felul urmator - daca faci o crima si scapi de detentia pe viata ( se considera ca nu a fost premeditare ), iei maxim 20 - 25 de ani de puscarie, omori 2 oameni ti se reduce pedeapsa cu cativa ani buni, adica in loc de 40 - 50 ani de puscarie, adica dublu, daca nu e considerata crima cu premeditare, se face o reducere de executare de pedeapsa de + - 5 ani, la 3 oameni inca cativa ani, mai putini desigur ca la 2 victime facute, totusi in minus la detentie - si tot asa... cred ca asta e logica, cu cat ai mai multi pe cate i-ai ucis cica fara vreo premeditare ( da, aparent se poate sa ucizi 6 oameni fara premeditare, - desii ii si jefuiesti?! )?! cu atat ti se reduc mai putini ani, dar ti se reduc.
Cred ca scopul e sa nu se supraaglomereze puscariile...
In cazul lui Csampar cred ca treaba a stat asa : a facut 6 crime i s-au 20 de ani de puscarie asta insemnand aproximativ cate 3, 33 ani pentru fiecare om, pentru fiecare viata luata... daca facea doar una primea tot undeva la 20 de ani, poate chiar 25, dar el a facut 6 asa ca a fost gratiat si a primit reducerea pedepsei, i sa redus asfel considerabil pedeapsa.
Da!, Asta-i justitia romaneasca! Asta-i Romania, in America legile stau cu totul altfel, as putea spune sunt invers proportionale cu ce legi avem noi. La ei o singura crima poate fi echivalenta fie cu inchisoarea pe viata, fie chiar cu pedeapsa capitala, pedeapsa cu moartea in unele state iar in cazurile nu asa grave primesti aproape dublu fata de ce in Romania pentru aelasi tip de crima.
La crima dubla / multiple crime, pentru fiecare crima se dubleaza pedeapsa, la noi se reduce.
Ce-i adevarat in Romania nu-i chiar asa mare criminalitatea inca
În România nu prea se respecta legile, unii fura o pâine sau o găină si face anii de puscarie și alții au comis crime și au luat aproape aceeași pedeapsă mică
Adi1987 întreabă: